Banner 980x90

7 populārākās finanšu problēmas: ieteikumi, kā tās pārvarēt

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Cilvēki ar naudas problēmām var sastapties jebkurā vecumā. Protams, kad mums ir tikai 25 gadi, šādas ķibeles var gadīties biežāk, jo vēl mācāmies kontrolēt savu budžetu un finansiālo neatkarību. Taču, arī kļūstot vecākiem, mēdz pienākt brīdis, kad sastopamies ar finanšu problēmām un to radītājām sekām. Ņemot vērā to, ka dzīve ir mainīga un mēdz notikt dažādas neplānotas situācijas, mums ir jābūt informētiem par dažādām finanšu problēmām un to iespējamiem risinājumiem. 

• Norēķināšanās ar karti, nevis skaidru naudu. Ja tu apzinies, ka reizēm mēdz pārtērēties, pērkot lietas, kuras tev nemaz nav vajadzīgas vai arī, bez kurām tu varētu iztikt, pievērs uzmanību tam, cik bieži tu norēķinies ar karti. Šis varētu būt viens no iemesliem, kas tev traucē pārstāt tērēšanos. 

Ja mēs neredzam naudas apjomu, no kura atvadāmies, ir grūtāk izvērtēt savas finansiālās iespējas, un maksāšana ar karti rada ilūziju, ka varam tērēt vairāk nekā patiesībā. Lai šo problēmu atrisinātu, kur vien iespējams, centies norēķināties skaidrā naudā. Protams, tas neattiecas uz rēķiniem utt., taču, piemēram, iegādājoties apģērbu, pārtiku, saimniecības preces u.c. ikdienas lietas, tu noteikti vari šo metodi pielietot. 

• Dzīvošana pāri saviem līdzekļiem. Mūsdienu sabiedrība tiek "bombardēta" ar attēliem un video, kuros redzami cilvēki, kas izbauda ekstravagantu dzīvesveidu, daudz ceļo, pērk dārgas mašīnas, apģērbus un dzīvo izsmalcinātos mājokļos. Nav brīnums, ka daudzi patērētāji cenšas viņiem līdzināties. Turklāt, ņemot vērā to, ka aizdevumi tagad ir tik viegli pieejami, noformēt kredītu, lai aizbrauktu ceļojumā, šķiet nekaitīgi. No vienas puses, to pat nevarētu nosodīt, ar noteikumu, ka cilvēks saprot savas iespējas un zina, ka naudas aizdevums tiks atmaksāts savlaicīgi. Taču dzīvošana pāri saviem līdzekļiem ir problēma, ar kuru mūsdienās sastopas daudzi – nemaz neapjaušot, ka tas notiek, kamēr jau ir par vēlu. 

Lai izvairītos no šādās kļūdām, tev ir pilnībā jākontrolē savas naudas plūsma. Zinot, cik daudz pelni un cik daudz tērē, tu jutīsies daudz drošāk un izvairīsies no pārtērēšanās. 

• Nesekošana budžetam. Viena no lielākajām naudas kļūdām, kādu cilvēki pieļauj, ir budžeta neveidošana, kā arī nesekošana tam. Kā jau iepriekš minējām, ja tu nebūsi informēts par to, cik daudz pelni un cik daudz tērē, ātri vien vari nokļūt zonā, kur tēriņi pārsniedz ienākumus. 
Nesekošana budžetam arī draud ar to, ka tavi parādi pieaugs, piemēram, tev ir vairāki ātrie kredīti, kurus tu katru mēnesi pagarini, taču, iespējams, labāk būtu tos visus apvienot vienā kredītlīnijā, un tādējādi arī veiksmīgāk atmaksāt? Lai arī kāda būtu tava izvēle, budžeta plānošanai katru mēnesi ir ļoti svarīga loma tavā labklājībā. 

• Ietaupījumu neveidošana ārkārtas situācijām. Domājot par neplānotām situācijām un izmaksām, kas ar tām saistītas, skaidrs ir viens – tādas mēdz gadīties. Mašīnai steidzami nepieciešams remonts, tev vajadzīgs zobārsta apmeklējums, kaķim parādījušās veselības problēmas utt. Šādas un līdzīgas problēmas nav nekas pārsteidzošs, taču diemžēl to risināšanai visbiežāk nepieciešama nauda. 

Ir skaidrs, ka, neveidojot iekrājumus ārkārtas situācijām, vienā mirklī tava dzīve var piedzīvot pamatīgu satricinājumu, kā rezultātā tev būs nepieciešams aizdevums no draugiem, kolēģiem vai arī kādas kredītiestādes. Un pēc tam tas, protams, būs jāatdod, kā rezultātā uz laiku tiks ietekmēta tava finansiālā stabilitāte. Lai no tā izvairītos, katru mēnesi atliec vismaz pāris desmitus eiro, kas paredzētu neplānotām situācijām.

• Izvairīšanās no sarunas par naudu ar savu otro pusīti. Piekrītam, finanses nav tas patīkamākais diskusiju temats, it īpaši, ja par to ir jārunā ar savu partneri. Taču brīdī, jūs viens otru ietekmējat ar saviem finansiālajiem lēmumiem, ir laiks parunāt par naudu, un to būtu ieteicams darīt pēc iespējas ātrāk. 

Kā zināms, finanses ir viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ cilvēku attiecībās rodas spriedze – viens pelna labi, otrs nē, viens iegulda naudu saimniecībā, otrs tērē tikai sev utt. Lai izvairītos no šādām problēmām, noteikti parunā par to, kā dalīsit kopējos izdevumus un kādi būs jūsu finansiālie paradumi. 

• Esošā budžeta plāna saglabāšana gadījumā, kad mainās tava finansiālā situācija. Ir lieliski, ja izdodas atrast stabilu darbu ar labiem ienākumiem, kas nodrošina drošību vairāku gadu garumā. Taču nereti cilvēku ienākumi, it īpaši jaunībā, ir visai nestabili, jo mainām darba vietas, iegūstam paaugstinājumus, nolemjam atrast papildus darbu, mainām dzīvesvietu utt. Kad mūsu ienākumi piedzīvo šādas pārmaiņas, ir svarīgi pielāgot budžetu konkrētajai situācijai, nevis turpināt dzīvot kā līdz šim. Piemēram, ja tu sāc pelnīt vairāk, ir vērts padomāt par konkrēta summas atvēlēšanu iekrājumiem, nevis, piemēram, iegādāties jaunu mašīnu. Protams, ir vērts izbaudīt savu nopelnīto naudu, taču nedrīkst arī aizmirst par stabilitāti nākotnē. Savukārt gadījumos, kad paliec bez darba un ienākumi ievērojami samazinās, budžetu nepieciešams pārplānot. Nekādā gadījumā neturpini tērēties tāpat kā agrāk. 

• Centieni risināt problēmas, izmantojot naudu. Par naudu mēs varam nopirkt daudz jauku lietu, taču diez vai tā palīdzēs mums atrisināt visas problēmas. Dažkārt, kad jūtamies noskumuši vai arī par kaut ko uztraucamies, mums šķiet, ka iepirkšanās vai sevis palutināšana ar īpašām pusdienām palīdzēs atrisināt situāciju. Taču diemžēl tas ne vienmēr palīdz. Tā vietā, lai dotos uz veikalu vai arī pirktu preces internetā, mēģini atrast kādu citu nodarbi, kas palīdz uzlabot garastāvokli un neprasa naudas tērēšanu. Tā var būt pastaiga brīvā dabā, zvans draugam vai draudzenei, savas mīļākās filmas noskatīšanās utt. Variantu ir daudz. Atceries, ka tavai fiziskajai un garīgajai veselībai ir tikpat svarīga loma dzīvē kā finansiālajai stabilitātei. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)