Banner 980x90

Aicina ieteikt idejas Ventspils Zinātnes un inovāciju centra nosaukumam

Ventspils, 26.apr., LETA. Ventspils pilsētas pašvaldība aicina ikvienu ieteikt idejas Ventspils Zinātnes un inovāciju centra nosaukumam, aģentūru LETA informēja Ventspils domē.

Lai rosinātu iedzīvotāju iztēli centram izvēlēties interesantu, skanīgu un starptautiski atpazīstamu nosaukumu, pašvaldība apkopojusi informāciju par līdzīgu centru nosaukumiem citās vietās - Baltijas valstīs, Eiropā un pasaulē. Pasaulē ir vairāk nekā 3000 bērnu zinātnes un inovāciju centru, kuru darbība vērsta uz zinātnes sasniegumu tuvināšanu bērnu un jauniešu izziņas procesam un iepazīstināšanu ar mūsdienu tehnoloģiju sasniegumiem, izmantojot dažādus interaktīvus paņēmienus un mācību veidus.

Apkopojot informāciju, secināts, ka pasaulē zinātnes centriem tiek piešķirti nosaukumi pēc zināmas līdzības un atpazīstamības, ko var grupēt četros lielos blokos.

Daļā centru nosaukumu atspoguļota praktiska darbība - eksperimenta, fizikālas, ķīmiskas vai citu lietu parādība un tā būtība, kas veido zināmas asociācijas - piemēram, "spectrum", "discovery", "tehnopolis", "universum". Citu centru nosaukumos iekļauti atpazīstami zinātnieku vārdi - Einšteins, Koperniks, Galileo Galilejs, Leonardo da Vinči, Kārnegijs, Darvins.

Daļa nosaukumu ir kā izsauciens vai izbrīns - piemēram, "Aha!", "Eurika!", "Try". Tāpat tiek izmantoti apdzīvotu un atpazīstamu vietu nosaukumi – Ontario, Singapūra, Sidneja, Melburna, Tokija, Florence.

Kā skaidroja pašvaldībā, konsultējoties ar ekspertiem un zinātnisko centu pārstāvjiem, visi atzinuši, ka centra nosaukumam ir jābūt viegli izrunājamam un tajā jāiekļauj vārdi, kas vedinātu uz centra darbības būtību - kā zinātnisko, tā arī praktisko. Centra nosaukumā nevajadzētu iekļaut vietvārdus un dialekta vārdus, kas ir saprotami tikai noteiktajā valstī vai reģionā, ārzemniekiem grūti izrunājamus vārdus, kā arī vārdus, kas veido nelabvēlīgas asociācijas citās valodās.

Priekšlikumus jaunā Zinātnes un inovācijas centra nosaukumam līdz 10.maijam var ieteikt komentāru sadaļā vietējos Ventspils portālos pie attiecīgās ziņas, vai iesūtot uz e-pasta adresi "marketings@ventspils.lv". Tiek lūgts arī norādīt savu kontaktinformāciju, lai pēc nosaukuma izvēles varētu sazināties ar idejas autoru.

Lai jaunā centra nosaukums būtu oriģināls, skanīgs un atpazīstamību nesošs, nolemts, ka tā veidošanai tiks piesaistīta profesionāla un starptautiski atzīta mārketinga un reklāmas konsultāciju eksperta grupa, kas palīdzēs rast pamatotu ideju jaunā centra nosaukuma izveidei.

Jau ziņots, ka Ventspils zinātnes un inovāciju centra būvniecību, kas izmaksās nepilnus 20 miljonus eiro, plānots sākt 2019.gada sākumā. Jauno ēku paredzēts uzbūvēt Ventspilī, Rūpniecības ielā 2, izveidojot tajā inovāciju centru ar nomas telpām jauno uzņēmēju atbalstam un piesaistei un jaunu darbvietu radīšanai, kā arī interešu izglītības centru jeb zinātnes centru, kas pēc satura būs līdzīgs Igaunijā esošajam "Ahhaa" centram.

Centra ēku projektē Lietuvas arhitektu birojs "Ambraso". Lietuviešu arhitektu jaunbūvējamās ēkas metu konkursā iesniegtais darbs ar nosaukumu "Kāpa 2016" iepriekš 15 piedāvājumu konkurencē tika atzīts par vispiemērotāko plānotajai jaunbūvei, tāpēc "Ambraso" kā vienīgais dalībnieks piedalījās sarunu procedūrā bez iepirkuma konkursa izsludināšanas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)