Banner 980x90

Atklās izstādi "Padomju laiks Pāvilostā"

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Pāvilostas novadpētniecības muzejā no 27.augusta būs skatāma izstāde "Padomju laiks Pāvilostā", Rietumu radio informēja muzeja vadītāja Irina Kučanova.

Ekspozīcijas mērķis ir papildināt un turpināt Pāvilostas muzeja vēsturisko ekspozīciju ar vēstījumu par neseno Latvijas vēstures posmu - padomju okupācijas gadiem.

"Pāvilostai šis periods bijis straujas izaugsmes laiks, lai gan pagājis padomju okupācijas un ideoloģijas zīmē. Visu šo vēstures posmu pilsēta bija slēgta padomju pierobežas zona. Tomēr Pāvilostā saglabājās senā tradicionālā nodarbošanās - zvejniecība -, kas, tāpat kā citos laikos, bija ciema (pilsētas) ekonomiskais pamats," pastāstīja Kučanova.

Atšķirībā no daudzām apdzīvotām vietām Pāvilosta arī padomju varas gados saglabāja nacionālo viengabalainību, valodu, tradīcijas, kā arī īpašo piejūras mazpilsētas šarmu. Šajā laikā Pāvilosta ieguva to veidolu, kādā tā pastāv arī šodien.

Lai gan padomju okupācijas laiku no mūsdienām šķir 25 gadi - viena paaudze -, tomēr tā vērtējums ir neviennozīmīgs un pat krasi atšķirīgs - cik pelts, tik arī slavēts - īpaši starp cilvēkiem, kuru darba mūžs lielākoties pagājis šajos gados. Savukārt jaunākai paaudzei šis sarežģītais laiks bieži paliek īsti neizprasts, jo apgūts pārsvarā no mācību grāmatām.

Ekspozīcija "Pāvilosta padomju okupācijas gados", demonstrējot visdažādākās laikmeta liecības (foto, dokumenti, numismātika, mutvārdu atmiņas, dažādi priekšmeti), būs saistoša visām vecuma grupām un interesanta gan Pāvilostas un novada iedzīvotājiem, gan citiem muzeja apmeklētājiem.

Projektu finansiāli atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds un Pāvilostas novada pašvaldība.

Ekspozīciju iekārtoja mākslinieks, scenogrāfs un dizainers Kristians Brekte, mākslinieks Modris Svilāns un muzeja darbinieki.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)