Banner 980x90

Decembrī tiesa skatīs VeA bijušās rektores Rēvaldes prasības pieteikumu pret Ventspils vicemēru un domi

Ventspils, 24.okt., LETA. Ventspils tiesa 7.decembrī plkst.10 plāno skatīt no amata atceltās Ventspils Augstskolas (VeA) bijušās rektores Gitas Rēvaldes prasības pieteikumu pret Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmo vietnieku infrastruktūras jautājumos Jāni Vītoliņu ("Latvijai un Ventspilij") saistībā ar dažādos masu medijos publicēto informāciju, ka VeA nelikumīgi iztērēti pašvaldības līdzekļi vismaz 10 000 eiro apmērā, kuru Ventspils domes vārdā sniedzis Vītoliņš.

Kā aģentūru LETA informēja Ventspils tiesas pārstāve Dace Grauziņa, Ventspils tiesa ir pieņēmusi skatīšanai prasības pieteikumu, ar kuru Rēvalde vēlas no Vītoliņa un Ventspils pilsētas domes kā līdzatbildētājas solidāri piedzīt 100 000 eiro kompensāciju, kā arī panākt, viņasprāt, nepatieso un apmelojošo ziņu atsaukšanu masu medijos. Tiesa pēc Rēvaldes pieteikuma ir ierosinājusi civillietu.

Iepriekš Ventspils tiesa Rēvaldes prasības pieteikumu bija atstājusi bez virzības, dodot laiku trūkumu novēršanai. Proti, tiesas lēmumā bija noteikts, ka Rēvaldei līdz 27.jūlijam jāsamaksā valsts nodeva 2346,97 eiro apmērā un ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi 9,39 eiro apmērā. Rēvalde tam nepiekrita un iesniedza blakus sūdzību, prasot atcelt šo Ventspils tiesas lēmumu un nodot lietu virzībai Ventspils tiesā.

Kurzemes apgabaltiesa, izskatot Rēvaldes blakus sūdzību, secinājusi, ka Ventspils tiesas lēmums par valsts nodevas piemērošanu 2346,97 eiro apmērā nav pamatots, jo valsts nodevas lielums ir atkarīgs no tiesas noteiktās kompensācijas summas.

Rēvaldes prasītais kompensācijas apmērs ir 100 000 eiro. Taču pašlaik nav zināms, vai viņas prasība tiks apmierināta un kādu kompensācijas apmēru Rēvaldei labvēlīga sprieduma gadījumā noteiks tiesa. Līdz ar to Kurzemes apgabaltiesa ir lēmusi, ka Rēvaldei līdz 21.septembrim bija jāsamaksā valsts nodeva minimālā apjomā, proti, 71,14 eiro. Savukārt galīgā valsts nodeva tiks noteikta pēc tam, kad lieta būs izskatīta pēc būtības, skaidroja Kurzemes apgabaltiesas tiesneša palīdze Ilze Vasiļjeva.

Rēvalde noteiktajā termiņā valsts nodevu 71,14 eiro apmērā ir samaksājusi, un viņas prasības pieteikums ir pieņemts izskatīšanai, informēja Ventspils tiesā.

Kā ziņots, Rēvalde, kuru VeA Satversmes sapulce 25.maijā nolēma atcelt no rektora amata, vērsās tiesā pret Ventspils vicemēru Vītoliņu un pret Ventspils pilsētas domi, prasot atsaukt, viņasprāt, nepatiesās un apmelojošās ziņas un piedzīt mantisko kompensāciju. Kā aģentūru LETA informēja Rēvalde, prasītās kompensācijas apmērs ir 100 000 eiro, ko viņa tiesas ceļā vēlas solidāri piedzīt no Vītoliņa un Ventspils domes kā līdzatbildētājas.

"Augstskolas finansiālās un saimnieciskās darbības atbilstību normatīvajiem aktiem 2013., 2014. un 2015.gadā ir pārbaudījis neatkarīgs zvērināts revidents, kas nav konstatējis neatbilstības. Arī Ventspils pilsētas domes 2016.gada 4.aprīlī izveidotās revīzijas darba grupas 2016.gada 24.maija sagatavotajā revīzijas ziņojumā it kā norādīta informācija par konstatētajām neatbilstībām augstskolas finanšu dokumentos, augstskolas un Ventspils pilsētas pašvaldības sadarbības līguma izpildē, tomēr konkrētas neatbilstības un pārkāpumi netiek konstatēti, kas norāda uz to, ka atbildētāji tendenciozi ir izmantojuši nepatiesu informāciju savu mērķu sasniegšanai - VeA rektora nomaiņai, izplatot apmelojošas, nepatiesas ziņas," norāda Rēvalde.

Rēvalde uzskata, ka ar šādas informācijas publicēšanu gan reģionālajos medijos, gan valsts līmeņa ziņu portālos viņas reputācijai ir nodarīts neatgriezenisks un paliekošs kaitējums, līdz ar to viņa vērsusies tiesā ar prasību par godu un cieņu apvainojošu ziņu atsaukšanu un kompensācijas piedziņu.

Vītoliņš, lūgts komentēt Rēvaldes vēršanos tiesā pret viņu, iepriekš atzina: "Acīmredzot saprotot, ka ir zaudējusi iespējas turpināt savu darbību, viņa cenšas izgudrot arvien jaunus veidus. Mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, un Satversme garantē Rēvaldes kundzei visas tiesības vērsties tiesā." Vītoliņš norādīja, ka Ventspils domes izveidotā komisija revīzijā konstatējusi, ka vismaz 10 700 eiro no 2015.gadā piešķirtā pašvaldības finansējuma ir izlietoti neatbilstoši piešķiršanas mērķim. "Es uzticos pašvaldības speciālistiem," viņš uzsvēra.

"Revīzija augstskolā nav pabeigta, tā tiks turpināta," iepriekš informēja Vītoliņš. Iepriekš revīzijas veikšanai bijis dots ierobežots laiks, tāpēc to bija iespējams veikt tikai daļēji - tikai par 2015.gadu un tikai par aptuveni trešdaļu no 2015.gadam augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma. Ventspils dome revīzijā vēlas gūt pārliecību par pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumu atbilstoši piešķiršanas mērķim laika periodā no 2013. līdz 2015.gadam, skaidroja Ventspils vicemērs.

Ventspils pilsētas dome revīzijā VeA konstatējusi, ka vismaz 10 700 eiro no 2015.gadā augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma ir izlietoti neatbilstoši mērķim, paziņojumā medijiem paudusi Ventspils pilsētas dome.

Arī revīzijas laikā ierobežotā apjomā iegūtā informācija pašvaldībai liekot uzdot vairākus jautājumus. Piemēram, Ventspils domei nav saprotams, kādēļ pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumam nav izveidota pilnībā nodalīta grāmatvedības uzskaite, kā to paredz sadarbības līgums, bet visu veidu finansējums izdevumu daļā tiek "sapludināts" kopā.

Neesot skaidrs, kādēļ pašvaldības finansējums izlietots astoņām personām, kas nav iekļautas savstarpēji saskaņotajā sarakstā par augstskolas darbiniekiem, kuriem pašvaldība sniedz finansiālu atbalstu.

Ventspils dome ir neizpratnē, kādēļ pašvaldības piešķirtie līdzekļi tiek izlietoti juridiskā biroja, ar kuru pat nav noslēgts līgums, pakalpojumiem. Tāpat neesot skaidrs, kādēļ domei iesniegtajos ceturkšņa pārskatos un grāmatvedībā uzrādītajos izdevumos atšķiras dati par pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumu. Augstskolā veiktās revīzijas laikā esot arī grozīti gadu veci grāmatvedības uzskaites dati, kas, kā norāda dome, atkarībā no darbības mērķa jau vērtējama kā krimināli sodāma darbība.

Kā ziņots, VeA Satversmes sapulce 25.maijā lēmusi par izglītības iestādes rektores Rēvaldes atcelšanu no amata saistībā ar uzticības zaudēšanu. Par VeA rektora vietas izpildītāju valdība 21.jūnijā apstiprināja augstskolas mācību prorektoru Kārli Krēsliņu.

Administratīvajai rajona tiesai būs jāvērtē Rēvaldes pieteikums par augstskolas Satversmes sapulces lēmuma Rēvaldi atstādināt no rektora amata atzīšanu par spēkā neesošu. Kā aģentūru LETA informēja Augstākajā tiesā (AT), tiesas Administratīvo lietu departaments atcēla Administratīvās rajona tiesas lēmumu, ar kuru atteikts pieņemt Rēvaldes pieteikumu atzīt par spēkā neesošu VeA Satversmes sapulces lēmumu Rēvaldi atstādināt no rektora amata. AT nodeva jautājumu par pieteikuma virzību jaunai izlemšanai Administratīvajai rajona tiesai.

Augstākā tiesa lēmumā atzinusi, ka augstskolas Satversmes sapulces lēmums atcelt rektoru kā administratīvais akts ir pārbaudāms administratīvajā tiesā. AT ieskatā Satversmes sapulcei, kas rektoru ir ievēlējusi un līdz ar to ir devusi viņam savu uzticību, šis uzticības zaudējums ir jāpamato.

Tikmēr VeA ir izsludinājusi atklātu konkursu uz rektora amatu. Konkursa dokumenti pretendentiem jāiesniedz līdz 16.novembrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)