Banner 980x90

Gribu Smart TV savam mājoklim. Kā izvēlēties?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Datori, telefoni un citas tehnoloģijas, tostarp arī televizori, ir laika gaitā attīstījušies, lai atvieglotu cilvēku ikdienu un padarītu to interesantāku. Viens no mūsdienu apspriestākajiem televizoru veidiem ir Smart TV, kas papildus klasiskajām televizoru funkcijām piedāvā arī iespēju savienot to ar datoru vai viedtālruni, pieslēgties internetam, izmantot dažādas aplikācijas utt. Nav brīnums, ka daudzi vēlas šādu TV arī savā mājoklī. Taču arī Smart TV ir dažādi, tādēļ ielūkosimies vairākos kritērijos, par kuriem būtu vērts padomāt. 

Izmērs
Viens no galvenajiem parametriem, kas būtu jāņem vērā, pērkot jebkuru jaunu televizoru, ir izmērs. To, cik lielu izvēlēties, tev jāizlemj vadoties pēc sava budžeta un pieejamās vietas telpā. Tāpēc velc ārā no atvilktnes mērlenti un pieraksti, kāda garuma un platuma televizoru tu vari novietot savā dzīvojamā istabā, guļamistabā vai citur. Taču ar to viss nebeidzas. Pat tad, ja tu skaidri zināsi, cik daudz vietas tev ir, tik un tā būs grūti iedomāties, kā telpa izskatīsies, kad tajā būs TV. Lai šo uzdevumu atvieglotu, vari no kartona izgriezt televizora izmēra plāksni un novietot to tam paredzētajā vietā, tādā veidā gūstot labāku priekšstatu. 

Papildus televizora izmēram jāpadomā arī par to, cik tuvu tam tu sēdēsi. Lai arī nav precīzi iespējams aprēķināt, cik tālu no TV jāsēž, vadoties pēc tā izmēra, taču ņem vērā, ka, sēžot pārāk tuvu pie liela ekrāna, tavas acis ātri nogurs un sāksi just diskomfortu. 

Izšķirtspēja
Tāpat kā portatīvajam datoram vai viedtālrunim, arī televizora ekrāna izšķirtspēja ir norādīta pikseļos. Jo vairāk pikseļu, jo asāks būs attēls. Taču jāņem vērā, ka asumu ietekmē arī ekrāna lielums, jo viens un tas pats pikseļu daudzums uz mazāka TV izskatīsies labi, taču uz lielāka izmēra ekrāna izskatīsies miglaināk.

2018. gadā lielākā televizori lielākoties ir ar izšķirtspēju 3840 x 2160, ko sauc arī par 4K. Starp citu, tieši šobrīd interneta veikalā 220.lv šiem TV ir lieliskas akcijas, kuras tu noteikti negribētu palaist garām!

Atsevišķos gadījumos televizoru ražotāji 4K sauc arī par Ultra HD izšķirtspēju, kas principā ir viens un tas pats. Ņem vērā, ka, pērkot nelielu TV (apskatīt televizori akcijas), kura ekrāna izmērs nepārsniedz 40 collas, ieguldīt naudu 4K izšķirtspējā īsti nebūs jēgas. To pa īstam varēsi novērtēt un izbaudīt tikai uz liela ekrāna. Nākotnē plānots ražots televizorus arī ar 8K izšķirtspēju. 

Displeja tehnoloģija
Mūsdienās TV displejos dominē divas konkurējošas tehnoloģijas – LED LCD un OLED. Grūti noteikt, kura no tām ir labāka, jo katrs ražotājs cenšas pievienot savus īpašos "knifiņus", kas padara televizorus īpašus. Turklāt abas šīs tehnoloģijas turpina attīstīties. 

Abu veidu ekrānos apgaismojumam izmantotas LED gaismas diodes. LED LCD ekrānā ir baltās gaismas diodes, kas veido attēlu caur šķidro kristālu displeju vai LCD filtru. LED diodes parasti klāj visu ekrānu, taču lētākajiem modeļiem tās izvietotas tikai malās. LED LEC displejos attēls parasti ir asāks un dabiskāks. 

Savukārt OLED jeb organisko gaismas diožu displeji izgaismo pikseļus vienu pēc otra, izmantojot elektrisko strāvu. Tas ļauj ekrānam daudz ātrāk reaģēt. Turklāt, tā kā melnais pikselis ir pilnībā izslēgts, nevis pieklusināts, OLED displejiem ir labāks kontrasts nekā LED LCD. 

Programmatūra
Daudzi ražotāji, piemēram, Samsung, LG, Panasonics u.c., Smart televizoros iestrādā savu programmatūru, bet Sony izmanto Google veidoto Android TV. Tomēr jāteic, ka programmatūra nav noteicošais faktors TV izvēlē. Lielākā daļa piedāvā līdzīgas iespējas, tai skaitā, pieeju populārākajām aplikācijām – Netflix, YouTube u.c. 

Šie ir daži svarīgākie aspekti, kuriem ir vērts pievērst uzmanību, pērkot Smart TV. Pirms iegādes iesakām izpētīt vairākus variantus, atsauksmes, funkcijas, kā arī, protams, cenu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)