Banner 980x90

Kā apgrozāmo līdzekļu finansēšana var nodrošināt stabila biznesa izaugsmi?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Viens no galvenajiem aspektiem, kas būtiski ietekmē uzņēmējdarbības funkcionēšanu, ir nemitīga attīstīšanās, kā arī paredzama finanšu plūsma. Par to, kā nodrošināt uzņēmuma paplašināšanos un kur tam iegūt nepieciešamo finansējumu, lasiet šajā rakstā!

Padoms Nr.1 – ieviesiet jaunu produkciju vai pakalpojumus
Lai gan teiciens "Ja tas strādā, nelabo to" ir visai trāpīgs, tas nenozīmē, ka arī tad, ja uzņēmuma finanšu un citi rādītāji ir stabili un ar augšupejošu līkni, Jums vajadzētu izvairīties no inovācijām. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā tās īstenot, protams, ir jaunu produktu vai pakalpojumu ieviešana, un to saprot arī paši uzņēmumi – kā liecina Centrālās finanšu un līgumu aģentūras mājaslapā esošā informācija, Eiropas Reģionālās attīstības fondam (ERAF) pieprasītais finansējums (64.3 miljoni EUR) par 88% pārsniedz pieejamo līdzfinansējumu, līdz ar to iespējams secināt, ka vismaz šādā veidā (izmantojot ERAF sniegtās iespējas) nepieciešamos līdzekļus visiem iegūt nav iespējams. 

Ieskatoties, kādu nozaru uzņēmumi ERAF iesnieguši savus projektus, redzams, ka lielākā aktivitāte manāma metālapstrādes un mašīnbūves, kā arī kokapstrādes nozaru uzņēmumos. Jaunu produktu ieviešana šādos gadījumos, protams, pieprasa zināmas investīcijas, jo nereti jāiegādājas gan jaunas ražošanas iekārtas un instrumenti, gan jāpalielina uzņēmumā esošie cilvēkresursi. Taču būtisku pozīciju ieņem arī izdevumi par papildu precēm un izejvielām. Lai iegūtu tām nepieciešamo finansējumu, piemērots pakalpojums ir apgrozāmo līdzekļu finansēšana, kas ļauj ātri un ērti iegūt nepieciešamos finanšu līdzekļus ražošanā nepieciešamajām izejvielām un precēm (detalizētāku informāciju par šo pakalpojumu sniegsim raksta turpinājumā).

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Padoms Nr.2 – apgūstiet jaunus tirgus
Vēl viens veids, kā paplašināt uzņēmējdarbību, ir paplašināt šobrīd apgūto tirgu teritorijas, tādējādi ne tikai palielinot ienākumus, bet arī padarot uzņēmumu un tā produkciju atpazīstamāku plašākā reģionā. Ja runājam par paplašināšanos arī ārpus mūsu valsts robežām, respektīvi, preču eksportu, palīdzību un atbalstu šajos jautājumos sniedz klasteri – sadarbības tīkli, kuros apvienojas komersanti un citu institūciju pārstāvji, kuri darbojas vienā nozarē. Vairāk par klasteriem un to darbības principiem varat uzzināt Ekonomikas ministrijas sagatavotajā rakstā

Klasteru lomu atzinīgi novērtējusi arī Eiropas Komisija pētījumā "Latvian Research Funding System. Final Report", izceļot, ka ar to palīdzību izstrādāti gan jauni produkti, gan veicināts uzņēmumu apgrozījuma pieaugums. Ar Latvijā esošajiem klasteriem iespējams iepazīties Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Padoms Nr.3 – celiet savu darbinieku kvalifikācijas līmeni
Lai gan darbinieku kvalifikācijas līmenis tiešā veidā biznesa paplašināšanos neietekmē, nav iespējams noliegt, ka ilgtermiņā šim aspektam ir ļoti liela nozīme – darbinieki, kuriem būs paaugstināta kvalifikācija, strādās efektīvāk, kā arī tie spēs darboties plašākā amplitūdā, kas uzņēmuma paplašināšanās aspektā ir nozīmīgs faktors. 

Iespējas, kā nodrošināt darbinieku kvalifikācijas līmeņa celšanu, ir dažādas, piemēram, apmaksāt darbinieku piedalīšanos kursos vai konferencēs. Tāpat dažāda veida kursus piedāvā Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), kuros pieteikties var arī šobrīd strādājošas personas. Tiesa, pirms darbinieku kvalifikācijas līmeņa celšanas nepieciešams rūpīgi apdomāt, kas varētu būt tās zināšanas un prasmes, kas tuvākā vai tālākā uzņēmuma attīstības posmā būs īpaši noderīgas, un attiecīgi arī izvēlēties piemērotākos kursus un konferences.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Padoms Nr.4 – izmantojiet iespējas, ko sniedz apgrozāmo līdzekļu finansēšana
Kā jau iepriekš rakstā minējām, uzņēmējdarbības attīstīšana iet roku rokā ar finanšu plūsmu – lai attīstība un paplašināšanās būtu iespējama, bez papildu finansējuma iztikt praktiski nav iespējams. Viena no lielākajām izdevumu pozīcijām, it īpaši uzņēmumiem, kas nodarbojas ar ražošanu, ir ražošanā nepieciešamās preces un izejvielas, turklāt, palielinot uzņēmuma darbības vērienu, jārēķinās, ka nepieciešamo preču un izejvielu skaits palielināsies. Taču kur gūt nepieciešamo naudu, ja ar pašreizējiem apgrozāmo līdzekļu resursiem nepietiek? Šādām situācijām īpaši izstrādāts tāds pakalpojums kā ERST Finance izejvielu finansēšana. Šī pakalpojuma darbības princips ir relatīvi vienkāršs:
• pakalpojuma sniedzējs ar 100% priekšapmaksu norēķinās par precēm vai izejvielām, samaksājot nepieciešamo summu piegādātājam;
• piegādātājs pēc tam, kad saņēmis naudu, preces vai izejvielas piegādā uzņēmumam;
• uzņēmums 30 līdz 120 dienu laikā ERST Finance apmaksā attiecīgo rēķina summu.

Pirmais jautājums, kas varētu ienākt prātā – cik izdevīgs un operatīvs ir šāds pakalpojums? Pieteikumus ERST Finance darbinieki izskata vienu, divu dienu laikā, un arī procentu likme ir salīdzinoši neliela – no 1% līdz 3% no kopējās darījuma summas (procentu likmi ietekmē gan termiņš, kurā nauda tiks atmaksāta, gan Jūsu uzņēmuma finanšu rādītāji). Un – nekādu komisijas maksu vai citu maksājumu, turklāt, lai saņemtu aizdevumu, nav nepieciešama ķīla.

Ja arī Jūsu uzņēmuma attīstībai nepieciešami papildus apgrozāmie līdzekļi, ERST Finance preču finansēšana ir pakalpojums, kas Jums var palīdzēt. Iepazīstieties ar to detalizētāk uzņēmuma mājaslapā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)