Banner 980x90

Kā taupīt elektroenerģiju: noderīgas idejas, ko īstenot jau tagad!

Tagad, kad daudz tiek runāts par elektroenerģijas tirgus atvēršanu, aktuāls kļūst jautājums arī par rēķinu apmēra samazināšanu. Skaidrs, ka to var panākt tikai mainot ieradumus. Taču, kā to vislabāk izdarīt? Par to turpinājumā.

Ūdens sildīšana 
Ja mājsaimniecībā ūdens sildīšanai tiek izmantots boilers, jāseko līdzi tā radītajam elektroenerģijas patēriņam. Starp citu, vecs vai bojāts ūdens sildītājs patērēs ievērojami vairāk elektrības, tādēļ ekonomiski izdevīgāk noteikti būs iegādāties jaunu boileru vai vismaz salabot esošo. 

Ja ūdens sildītājs tiek darbināts ar elektrību, elektroenerģijas patēriņš cieši saistīts ar ūdens patēriņu. Tātad vērts padomāt arī par veidiem, kā taupīt ūdeni. Piemēram, mazgājoties dušā tiek patērēts daudz mazāk ūdens, nekā izmantojot vannu. 

Veļas mazgāšana 
Elektroenerģiju visvairāk patērē drēbju mazgāšana augstā ūdens temperatūrā. Ja drēbes nav izteikti netīras, pilnībā pietiek ar 40 grādu t – tādā veidā elektroenerģijas patēriņu var samazināt līdz pat 75%. Vēl viens veids, kā ietaupīt elektrību, darbinot veļas mašīnu, ir izvēlēties mazākus centrifūgas apgriezienus. Turklāt tādā veidā drēbes arī mazāk burzīsies, nevajadzēs slēgt gludekli, kas arī tērē elektrību. 

Ierīces snaudas režīmā
Savu daļu elektroenerģijas patērē arī ierīces, kas atstātas snaudas režīmā, piemēram, kafijas automāts, mikroviļņu krāsns, trauku mazgājamā mašīna, mūzikas centrs un citi. Katra no tām šādā veidā nepatērē daudz, bet vairākas kopā rada ievērojamu elektroenerģijas patēriņu. Nelietojot ierīces, tās labāk izslēgt pavisam. Savukārt, dodoties prom uz ilgāku laiku, elektroierīces ieteicams atvienot no kontaktligzdas pavisam – tas ir ļoti labs elektroenerģijas taupīšanas veids. 

Elektroierīču pareiza izvēle un izmantošana
Par enerģijas patēriņu jādomā arī, iegādājoties jaunu sadzīves tehniku. Par to, ka vislabāk iegādāties A+ klases ierīces, šķiet, jautājumu vairs nav nevienam. Taču tik pat būtiski uzmanību pievērst arī citiem faktoriem. Piemēram, pērkot ledusskapi, jāizvērtē, cik liels tas nepieciešams. Pārāk pārpildītā ledusskapī nenotiek nepieciešamā gaisa cirkulācija, savukārt, ja ledusskapis ir pustukšs, elektroenerģija tiek patērēta veltīgi. Tāpat uzmanība jāpievērš arī gaisa temperatūrai ledusskapī – optimālās temperatūras neievērošana palielina elektroenerģijas patēriņu. 

Svarīgs ir arī pareizs ledusskapja novietojums – vislabāk to novietot tālāk no radiatoriem un dažādām sildierīcēm. 
Ja tiek izmantota elektriskā plīts, svarīga ir pareizu trauku izvēle – vispiemērotākie ir trauki ar biezām pamatnēm- tādā veidā plīti var izslēgt ātrāk, taču ēdiens turpina gatavoties. Svarīgi arī, lai pannu un katlu diametrs atbilst plīts riņķa lielumam vai ir mazliet lielāks par to. 

Ventilatori un sildītāji
Karstā laikā tā vien gribas ieslēgt ventilatoru, taču… tas nozīmē lielāku elektroenerģijas patēriņu. Te var palīdzēt paradums kārtīgi izvēdināt telpas, uz dažām minūtēm logu atverot pilnībā. Logi, kas pavērti tikai vēdināšanas režīmā, palīdz siltumam izplūst no telpas, tāpēc logu atvēršana ir daudz efektīvāka un mazina vajadzību pēc ventilatora izmantošanas. 

Gada aukstajos mēnešos savukārt var šķist, ka telpās nav pietiekami omulīgi un nepieciešams sildītājs. Ja tiek izmantots eļļas radiators uz ritenīšiem, tas jānovieto maksimāli tuvu uzturēšanās vietai. Vislabāk sildierīci ieslēgt uzreiz maksimālajā režīmā, bet pēc tam pārslēgt uz vidējo režīmu, kas palīdz uzturēt siltumu. 

Spuldzes
Par energoefektīvajām spuldzēm, šķiet, jautājumu vairs nav. Taču te jāatceras vēl kāds nosacījums – jo biežāk tās tiek ieslēgtas un izslēgtas, jo ātrāk izdeg un nekāds ietaupījums nesanāk. Ja no telpas tiek iziets tikai uz īsu brīdi, spuldzi var atstāt degam. 

Kā redzams, ir daudz veidu, kā ietaupīt elektroenerģiju- jāmaina tikai daži ikdienas paradumi!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)