Banner 980x90

Kristovska sūdzību par Ventspils domi skatīs AT Administratīvo lietu departamenta kopsēdē

Rīga, 23.maijs, LETA. Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments nolēmis nodot izskatīšanai Administratīvo lieta departamenta kopsēdē Ventspils domes opozīcijas deputāta Ģirta Valda Kristovska (V) blakussūdzību par Administratīvās rajona tiesas lēmumu, ar kuru nav pieņemts deputāta pieteikums, aģentūra LETA uzzināja AT.

Pieteikumā Kristovskis prasījis uzlikt par pienākumu Ventspils domei sniegt deputāta prasīto informāciju, kā arī atzīt pret prettiesisku informācijas ievietošanas ierobežojumu Ventspils pašvaldības oficiālajā portālā. Izskatot blakussūdzību, AT ir jāvērtē, vai šie prasījumi ir izskatāmi tiesā administratīvā procesa kārtībā, skaidroja AT.

Lieta nodota izskatīšanai kopsēdē atbilstoši Administratīva procesa likuma normām, kas paredz - ja, izskatot lietu trīs tiesnešu sastāvā, tiesa nenonāk pie vienota viedokļa vai visi tiesneši uzskata, ka lieta izskatāma departamenta kopsēdē, tiesa pieņem lēmumu par lietas nodošanu izskatīšanai Administratīvo lietu departamenta kopsēdē.

Lietas izskatīšanas datums vēl nav noteikts.

Pieteikumā Kristovskis prasījis uzlikt par pienākumu Ventspils domei sniegt deputāta prasīto informāciju, kā arī atzīt pret prettiesisku informācijas ievietošanas ierobežojumu Ventspils pašvaldības oficiālajā portālā. Kristovskis norāda, ka vērsies ar prasību tiesā, jo Ventspils pilsētas pašvaldības vadība ignorējot opozīcijas deputāta daudzkārtējos lūgumus un neizsniedzot viņam pieprasītos Ventspils pilsētas domes darbību reglamentējošos dokumentus, kā arī atsakot deputātam iespēju izvietot informāciju Ventspils pilsētas domes oficiālajā portālā. "Tā kā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atsakās Ventspils pilsētas domes prettiesiskās darbības vērtēt un pārtraukt, jautājumu par deputātiem piemēroto ierobežojumu atzīšanu par prettiesiskiem, nākas vērtēt tiesai," pauda Kristovskis.

Lai arī šādu jautājumu risināšana ir VARAM kompetencē, atbildīgā ministrija, neskatoties uz Kristovska vairākkārtējiem iesniegumiem, opozīcijas deputātu tiesību ierobežojumus Ventspils pilsētas domē līdz šim esot atstājusi bez risinājuma, norādīja Kristovskis. Viņaprāt, tādējādi opozīcijas deputātiem faktiski tiekot liegts izlietot Satversmes 101.pantā nostiprināto pamattiesību - piedalīties pašvaldības darbībā un pilntiesīgi pārstāvēt savu vēlētāju intereses.

Tiesai lūgts arī izvērtēt iespēju mainīt pastāvošo tiesu praksi attiecībā uz pašvaldības deputātu tiesībām saņemt domes, pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību vadītāju un citu amatpersonu rīcībā esošo informāciju, kā arī rast tiesisku risinājumu tam, kā nodrošināt, lai domes, pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību vadītāji un citas amatpersonas izsniegtu pašvaldību deputātiem pieprasīto informāciju viņu pilnvaru un darbības nodrošināšanai.

Ventspils pilsētas domes vadība noraida tai izteiktos pārmetumus, par kuriem Kristovskis vērsies tiesā. "Opozīcijas deputātiem ir savs viedoklis, mums ir savs skaidrojums un argumenti, ko esam sagatavojuši tiesai," sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij").

Viņaprāt, deputātu tiesību ierobežojošu pārkāpumu Ventspils domē neesot. "Nav taisnība apgalvojumā, ka deputātam nav sniegtas atbildes. Varbūt atbilžu saturs nav apmierinājis Kristovski," pieļāva Vītoliņš. Viņam neesot zināms neviens konkrēts gadījums, kad opozīcijas deputātam nebūtu sniegta prasītā informācija. Savukārt, komentējot sūdzību par atteikumu ievietot informāciju pašvaldības mājaslapā, Ventspils vicemērs norādīja, ka domes Pilsētas mārketinga nodaļa pašvaldības portālā ievieto informāciju, ko sagatavo un sniedz domes struktūrvienību vadītāji un pilnvarotās personas, bet ne deputāti.

Vītoliņš arī pauda viedokli, ka jautājumi, kuros opozīcijas deputāti saskata savu tiesību ierobežojumus, būtu risināmi nevis tiesā, bet gan valsts pārvaldes iekšienē - sadarbībā ar VARAM, kam ir pašvaldību darbību pārraugoša funkcija.

Jau ziņots, ka Ventspils domes vēlēšanās pērn jūnijā uzvarēja Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītā partija "Latvijai un Ventspilij", iegūstot deviņas no kopumā 13 deputātu vietām. Pārējās četras vietas domē ieguva saraksts, kurā apvienojušās nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", partija "Vienotība" un Latvijas Reģionu apvienība ar Kristovski priekšgalā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)