Banner 980x90

LĀB prezidente: Ārsta un pacienta sadarbība uzlabo ārstēšanas rezultātu

Rīga, 7.jūn., LETA. Ārsta un pacienta sadarbība uzlabo pacientu veselību un dzīves kvalitāti, šodien Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) starpdisciplinārajā konferencē sacīja biedrības prezidente, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece.

Viņa norādīja, ka pacienta un ārsta sadarbība ir ļoti nozīmīga dažādu iemeslu dēļ, tostarp saskaņā ar pētījumiem sadarbības rezultātā uzlabojas līdzestība jeb apzinīga ārstu norādījumu ievērošana un nozīmēto zāļu pareiza lietošana. Tāpat, pacientam un ārstam sadarbojoties, pieaug cilvēka apmierinātība ar viņa aprūpi un veselības sistēmu kopumā, sacīja Aizsilniece.

Viņa uzsvēra, ka ārstam ir būtiski pazīt savu pacientu, jo katra cilvēka sajūtas ir ļoti atšķirīgas - vienam pacientam ir grūti paciest nelielas sāpes, bet citam sāpju slieksnis ir augstāks.

Aizsilniece uzsvēra, ka pacientam pēc konsultācijas pie ārsta ir svarīgi justies, ka mediķis ir kompetents un viņu ciena. Tāpat pacienti vēloties uzzināt, kā slimība un tās ārstēšana ietekmēs viņu dzīvi. Nereti, kā sacīja Aizsilniece, pacienti baidoties, ka kāda informācija par viņu veselību varētu netikt atklāta.

LĀB prezidente uzsvēra, ka 21.gadsimtā pacienta pieredze komunikācijā ar ārstu ir ļoti nozīmīga, tāpēc mediķiem jābūt ne tikai tehniskajām zināšanām, bet arī spējai sekmīgi komunicēt ar saviem pacientiem.

Aizsilniece norādīja, ka nozīmīga ir ne tikai pacienta, bet arī viņu tuvinieku iesaistīšana ārstēšanas procesā, kā arī mediķu savstarpējās attiecības.

Pēc Aizsilnieces paustā, nereti šīs attiecības ietekmē arī sistēmiskie faktori, piemēram, laika trūkums, telpu iekārtojums un citi. Vienlaikus ģimenes ārste aicināja runāt ar pacientu, izglītot jaunos mediķus par komunikācijas jautājumiem, veidot racionālas informācijas sistēmas laika taupīšanas nolūkā, uzlabot komandas darbu, kā arī galu galā rūpēties par to, lai finansējums veselības aprūpei arvien pieaugtu.

Kā ziņots, šonedēļ Rīgā notiek Latviešu ārstu forums, kas veltīts I Vispasaules latviešu ārstu kongresam. Kongress, kas notika 1989.gadā, kļuva par vienu no neatkarīgās Latvijas medicīnas attīstības stūrakmeņiem. Latviešu ārstu forumu rīko LĀB sadarbībā ar Latvijas Medicīnas fondu, aicinot izvērtēt Latvijas medicīnā pēdējos 30 gados sasniegto un iezīmēt nākotnes attīstības iespējas veselības aprūpē un medicīnas zinātnē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)