Banner 980x90

Lembergs apgalvo, ka prokurors uz viņa advokātu izdarījis "morālu spiedienu un psiholoģisku teroru"

Rīga, 28.jūn., LETA. Tiesas debatēs prokurors Juris Juriss uz advokātu Raimondu Krastiņu visu pagājušo nedēļu izdarīja morālu spiedienu un psiholoģisku teroru, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda vairākos kriminālnoziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Krastiņš 25.jūnijā paziņoja par advokāta darbības apturēšanu. Lembergam šajā lietā vēl paliek divi advokāti, tomēr politiķis iepriekš paziņoja, ka viņi nevarot uzņemties trešā advokāta pienākumus, jo katrs atbildot par specifiskiem lietas aspektiem. Viņš arī atzina, ka meklēs jaunu advokātu.

Tagad politiķis publiskā paziņojumā norāda, ka "vienīgais un pastāvīgais tiesas advokāts, aizstāvības stratēģis bija Krastiņš ar visām pilnvarām, kādas aizstāvamais piešķir šāda statusa advokātam, ieskaitot pastāvīgo orderi tiesā".

Pēc viņa sacītā, prokurors to labi zinot, bet publiskajā telpā izplatot melus par to, ka viņam ir vēl divi advokāti ar šādu pašu pilnvarojuma apjomu.

"[..] Kurš gan cits, ja ne Juriss zina, ka aizstāvamajam var būt arī vairāki citi advokāti, kurus viņš algo kādam specifiski konkrētam krimināllietas jautājumam tiesvedības gaitā, taču tiem advokāta orderis tiek izrakstīts pēc nepieciešamības uz kādu periodu vai katru konkrēto tiesas sēdi atsevišķi," norāda Lembergs.

Politiķis arī paudis viedokli, ka prokurors Juriss melo sabiedrībai par to, ka advokāts Krastiņš "vairākkārtīgi debatē par vienu un to pašu faktu vai arī debatē par tādiem apstākļiem, kam nav vispār saistības ar konkrēto lietu, - tātad vilcina."

Lembergs apgalvo, ka prokurors jau kopš aizstāvamās puses debašu sākuma advokātam neesot ļāvis izklāstīt to aizstāvības runu, kādu advokāts Krastiņš bija iecerējis un uzskatīja par pareizu tiesas prāvā. "Pret advokātu Krastiņu visas iepriekšējās nedēļas garumā bija izvērsts morāls spiediens un psiholoģisks terors - viņš tika vairākkārt pārtraukts, pamācīts, kas, par ko un cik lielā apjomā jārunā t.s. debašu runā, tādējādi prokuroram rupji iejaucoties advokāta profesionālajā darbībā," savu pārliecību izklāsta Lembergs.

Viņaprāt, arī tiesa demonstrējusi vienaldzīgu attieksmi pret notiekošo un ignorējusi advokāta argumentus. "Ja prokuroru un viņu pavadā arī tiesas morālais terors pret maniem aizstāvjiem turpināsies, tad tiks sasniegts acīmredzami vēlamais rezultāts, ka man būs grūti atrast advokātu savai aizstāvībai un nāksies vien to darīt pašam," pauž Lembergs.

Savā paziņojumā politiķis piesauc arī Satversmi, sakot, ka tajā nostiprinātas cilvēka pamattiesības garantē, ka valsts atzīst un aizsargā tās saskaņā ar šo Satversmi, likumiem un Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem. "Diemžēl jāatzīst, ka reāli darbībā tā ir tikai fikcija, kā savulaik PSRS. Nekas nav mainījies," uzskata Lembergs.

Jau ziņots, ka Ventspils mēra Lemberga krimināllietas tiesvedību finiša taisnē pametis viens no advokātiem Raimonds Krastiņš, kas var paildzināt lietas iztiesāšanu, šonedēļ vēstīja Latvijas Televīzija.

Krastiņš 25.jūnijā negaidīti paziņoja par advokāta darbības apturēšanu. Lembergam šajā lietā vēl paliek divi advokāti, tomēr politiķis paziņoja, ka viņi nevarot uzņemties trešā advokāta pienākumus, jo katrs atbildot par specifiskiem lietas aspektiem.

Lembergs atzina, ka meklēs jaunu advokātu. Nolīgstot jaunu advokātu, jaunajam aizstāvim noteikti vajadzēšot laiku, lai iepazītos ar lietas materiāliem un noklausītos vismaz daļu tiesas sēžu ierakstu, ir pārliecināts Lembergs.

Apsūdzības puse apgalvo, ka Krastiņš jau līdz šim esot vilcinājis tiesvedību, un arī saistībā ar Krastiņa izstāšanos no lietas tiesas process varot vēl vairāk ieilgt.

Krastiņa lēmuma dēļ atceltas šonedēļ plānotās tiesas sēdes Lemberga lietā. Pēc tam lietā jau iepriekš bija plānots pārtraukums līdz 19.augustam, un šajā laikā politiķim uzdots atrast jaunu aizstāvi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)