Banner 980x90

Lembergs: VID vadītāja atalgojuma lielums situāciju iestādē neatrisinās

Aivars lembergs/ Foto: Ieva Čīka/ LETA
Aivars lembergs/ Foto: Ieva Čīka/ LETA
Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektora amata atalgojuma lielums vien situāciju iestādē neatrisinās, šajā amatā nepieciešams cilvēks ar hobija pārliecību, - tādu viedokli šodien savā iknedēļas preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs Aivars Lembergs.

Viņš norādīja ka VID vadītāja amatā "vajadzīgs cilvēks, kurš ir gatavs sevi ziedot mērķim un ideālam."

Lūgts komentēt finanšu ministres Dana Reiznieces-Ozolas (ZZS) piedāvājumu VID ģenerāldirektora mēneša bruto atalgojumu noteikt līdz 8100 eiro un atbildot uz jautājumu, cik lielam vajadzētu būt vadītāja atalgojumam, lai motivētu iestādes vadītāju efektīvi strādāt, Lembergs atzina, ka uz šo jautājumu nav viennozīmīgas atbildes.

"Kā uz jebkuru parādību, uz to var paskatīties dažādi. Protams, darbaspēks ir prece, un, kā jebkurai precei, tam ir cena darbaspēka tirgū," norādīja Lembergs. Ja privātajā sektorā skaidri darbojas tirgus likums, turklāt tirgus ir atvērts, jo Latvijā ir daudz gana lielu ārzemju kompāniju filiāļu, kuru vadītāji saņem adekvātu un tirgus cenai atbilstošu atalgojumu, tad valsts pārvaldē situācija ir pavisam cita, atzina Lembergs. Viņš arī atgādināja, ka savulaik valsts pārvaldē strādājošo algas tika samazinātas.

"Kad pēc [Aigara] Kalvīša valdības nāca pie varas [Valda] Dombrovska (V) valdība, tagadējā "Vienotība" ar putām uz lūpām bazūnēja, ka jānogriež ierēdniecībai algas. Tas arī tika izdarīts, lielā mērā nivelējot dažādas kvalifikācijas ierēdņus, padarot šo darbu lielā mērā par hobiju un ieviešot tradīciju, ka uz tādu "hobijisku" pieeju var bāzēties valsts pārvaldē. Dzīve rāda, ka tas tā nenotiek, un cilvēki tiek aicināti no valsts pārvaldes uz privāto sektoru. Lai no privātā atgrieztos vai arī vienkārši sāktu strādāt valsts pārvaldē, viņiem jābūt kaut kādai motivācijai, jo mēs katrs zinām, ka viegli ir pierast pie lielākas algas, bet ļoti grūti pierast pie mazākiem ienākumiem," atzina Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, VID vadīšana, ņemot vērā milzīgo atbildību, pat ar 8000 eiro algu nedos vēlamo rezultātu, ja vadītāja vienīgā motivācija būs atalgojums, nevis ideāli un pārliecība. "Tur jābūt tādai hobija pārliecībai, tāpat kā pilsētu vadīt - ja tu strādā par algu, tad tev te nav ko darīt. Tai ir jābūt dzīvei, tas ir dzīves aicinājums - uztaisīt foršu pilsētu un to attīstīt. Es tā to redzu un domāju, ka darbs VID vadībā - tas ir taisni tā: iekasēt nodokļus, nepieļaut kontrabandu un PVN izkrāpšanu."

"Tāpēc es domāju, ka jautājumu neatrisinās ne 3000, ne 8000 eiro alga. Vajadzīgs ir cilvēks, kurš ir gatavs sevi ziedot kādam mērķim, ideālam. Tur jābūt ideālistam savā ziņā. Cik tādu uz zemeslodes ir un tai skaitā Latvijā, - grūti spriest," atzina Lembergs. Pēc viņa domām, šajā amatā neder cilvēks, kurš strādā strikti "no astoņiem līdz pieciem". VID vadītājam un vietniekiem, nodaļu pārvalžu vadītājiem esot jābūt gataviem strādāt virsstundas, arī sestdienās. "Tad jūs varat cerēt uz kaut kādiem rezultātiem," norādīja Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, jaunais VID vadītājs sāks darbu labākajā gadījumā oktobrī. "Nekādu ģēniju neatradīsiet - gribu jau iepriekš brīdināt. Visi ģēniji jau ir aizņemti," izteicās Lembergs.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas politiķi konceptuāli atbalsta VID vadītāja atalgojuma palielināšanu un pieļauj, ka šis varētu būt pirmais solis, lai vēlāk pārskatītu atalgojumu valsts pārvaldē.

Vienlaikus politiķi uzsver, ka par konkrētu atalgojumu VID vadītājam vēl būs jādiskutē un lēmums šajā jautājumā vēl nav pieņemts.

Kā ziņots, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) koalīcijas partneriem piedāvājusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora mēneša bruto atalgojumu noteikt līdz 8100 eiro apmērā.

Reizniece-Ozola aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka VID vadītāja atalgojumam ir jābūt līdzvērtīgam lielas valsts kapitālsabiedrības vadītāja atalgojumam. "Kopējie griesti varētu būt 8100 eiro, no kuriem bruto pamatalga būtu nedaudz virs 5000 eiro ar iespēju par kvalitatīvu darbu saņemt piemaksas 60% apmērā no mēneša atalgojuma," skaidroja ministre.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem sacīja, ka finanšu ministre koalīcijai piedāvājusi četrus risinājumus VID vadītāja algas palielināšanai, taču patlaban ir priekšlaicīgi runāt par konkrētu variantu, jo tas tiek vēl meklēts.

Kučinskis norādīja - tā kā tiks rīkots atkārtots VID vadītāja amata konkurss, lai tas nenoslēgtos bez rezultāta, koalīcijai piedāvāts lemt par VID vadītāja atalgojuma paaugstināšanu. "Lēmums būs saistīts ar nelielām likumu izmaiņām, un tam jābūt sadarbības padomes stingram lēmumam," uzsvēra premjers.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)