Banner 980x90

Līdzšinējā VeA vadība noraida pārmetumus par neatbilstoši izlietotu pašvaldības finansējumu

Foto: Ventspils24.lv
Foto: Ventspils24.lv
Līdzšinējā Ventspils Augstskolas (VeA) vadība - ar VeA Satversmes sapulces lēmumu no amata atceltā VeA rektore Gita Rēvalde un ar viņas rīkojumu savulaik ieceltais prorektora finanšu un administratīvajos jautājumos pienākumu izpildītājs Edvards Ratnieks - noliedz Ventspils domes secinājumus par revīzijā konstatēto pašvaldības finansējuma neatbilstošo izlietojumu jeb nelietderīgajiem tēriņiem.

Rēvalde uzdevusi atbildīgajiem darbiniekiem sagatavot atbildi uz Ventspils pilsētas domes darba grupas sagatavoto ziņojumu par pašvaldības finansējuma izlietojumu, kā arī nosūtījusi šo ziņojumu pārbaudei revidentiem.

"Veicot ziņojuma pirmspārbaudi, secināms, ka, tā kā līdz šim visas atskaites par Ventspils pilsētas domes finansējuma izlietojumu VeA ir bez iebildumiem saskaņotas arī no Ventspils pilsētas domes puses, tātad finansējums izlietots pilnībā atbilstoši," apgalvots Rēvaldes un Ratnieka parakstītajā paziņojumā masu medijiem.

Līdzšinējā VeA vadība norāda, ka Ventspils pilsētas dome komisijas sastāvā iekļāvusi domes darbiniekus, bet, pēc Rēvaldes un Ratnieka rīcībā esošās informācijas, komisijā neesot bijis iekļauts zvērināts revidents, kam ir attiecīgā kvalifikācija un sertifikāts, kas nepieciešams revīzijas veikšanai. Līdz ar to VeA līdzšinējā vadība no savas puses lūgšot zvērinātu revidentu pārbaudīt revīzijas ziņojumā konstatētos faktus.

Skaidrojot, kāpēc domes izveidotajai revīzijas komisijai tika liegta pieeja pilnam dokumentu klāstam, kas bija nepieciešami pārbaudes veikšanai, un līdz ar to pārbaudi bija iespējams veikt tikai daļēji jeb par aptuveni trešdaļu no 2015.gadam augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma, līdzšinējā VeA vadība norāda, ka atbilstoši noslēgtajam sadarbības līgumam Ventspils dome var kontrolēt pašvaldības līdzekļu izlietojumu VeA, līdz ar to domes darbiniekiem tika nodrošināta piekļuve dokumentiem, kas attiecas tikai uz šo attiecīgo finansējuma sadaļu. Esot jāņem vērā fakts, ka dome nav vienīgā VeA finansētāja un VeA ir jāaizsargā citu finansētāju informācija, kā arī jānodrošina fizisko personu datu aizsardzība. Tāpēc domei netika dota pilnīga piekļuve visai VeA dokumentācijai, piemēram, darba līgumiem un cita veida finanšu informācijai, teikts Rēvaldes un Ratnieka parakstītajā paziņojumā.

Līdzšinējā VeA vadība arī apgalvo, ka 2015.gadā VeA, racionāli strādājot, ietaupījusi apmēram 446 352 eiro lielu finansējumu pašvaldības budžetā, tērējot mazāk, nekā plānots.

Kā ziņots, Ventspils pilsētas dome revīzijā VeA konstatējusi, ka vismaz 10 700 eiro no 2015.gadā augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma ir izlietoti neatbilstoši mērķim.

Pēc VeA Senāta lūguma sniegt rakstisku atzinumu par noslēgtā sadarbības līguma izpildi Ventspils dome augstskolā veica revīziju un šī gada 25.maijā VeA Satversmes sapulces sēdē ziņoja par revīzijas rezultātiem. Kā norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"), revīzijas darba grupa audita laikā saskārusies ar tā brīža VeA vadības pretestību - sākotnēji revīzijas grupa netika ielaista augstskolas telpās, bet vēlāk tai tika liegta pieeja pilnam dokumentu klāstam, kas bija nepieciešami pārbaudes veikšanai. Revīzijas veikšanai bijis dots ierobežots laiks, tāpēc to bija iespējams veikt tikai daļēji - tikai par 2015.gadu un tikai par aptuveni trešdaļu no 2015.gadam augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma.

Arī revīzijas laikā ierobežotā apjomā iegūtā informācija pašvaldībai liekot uzdot vairākus jautājumus. Piemēram, Ventspils domei nav saprotams, kādēļ pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumam nav izveidota pilnībā nodalīta grāmatvedības uzskaite, kā to paredz sadarbības līgums, bet visu veidu finansējums izdevumu daļā tiek "sapludināts" kopā.

Neesot skaidrs, kādēļ pašvaldības finansējums izlietots astoņām personām, kuras vispār nav iekļautas savstarpēji saskaņotajā sarakstā par augstskolas darbiniekiem, kuriem pašvaldība sniedz finansiālu atbalstu.

Ventspils dome ir neizpratnē, kādēļ pašvaldības piešķirtie līdzekļi tiek izlietoti juridiskā biroja, ar kuru pat nav noslēgts līgums, pakalpojumiem.

Tāpat neesot skaidrs, kādēļ domei iesniegtajos ceturkšņa pārskatos un grāmatvedībā uzrādītajos izdevumos atšķiras dati par pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumu. Augstskolā veiktās revīzijas laikā esot arī grozīti gadu veci grāmatvedības uzskaites dati, kas, kā norāda dome, atkarībā no darbības mērķa jau vērtējama kā krimināli sodāma darbība.

"Katras iestādes vadītājam būtu pašsaprotami, ka šaubu gadījumā par iestādes finanšu līdzekļu izlietojumu vislabākais veids, kā novērst bažas, ir veikt neatkarīgu finanšu auditu," teikts Ventspils domes paziņojumā, norādot, ka no amata atceltā Rēvalde pirms tam šāda audita veikšanu pārtrauca, radot aizdomas par informācijas slēpšanu.

VeA Satversmes sapulce par Rēvaldes atstādināšanu no amata lēma 25.maijā.

Rēvalde vērsusies Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu augstskolas Satversmes sapulces lēmumu par viņas atcelšanu no rektora amata.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)