Banner 980x90

Novembra sākumā pirmizrādi piedzīvos Riharda Dubras opera "Suitu sāga"

Rīga, 27.aug., LETA. Novembra sākumā pirmizrādi piedzīvos komponista Riharda Dubras opera "Suitu sāga", aģentūru LETA informēja Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

Operas pirmuzvedumi notiks 8.novembrī plkst.19 un 9.novembrī plkst.18 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

Dubras opera "Suitu sāga" ir stāsts no Kurzemes dzīlēm - par neprātīgu mīlestību, kuras redzamā zīme jau gandrīz 400 gadu ir unikālais suitu tautas tērps. Stāsts par Alšvangas valdniekiem Johanu un Barbaru, kuri viens otra dēļ uz spēles lika tik daudz. Tā ir pirmā opera, kas jelkad tapusi pēc Liepājas ierosinājuma, stāstīja LSO vadītājs Uldis Lipskis.

Viņš norādīja, ka Liepāja var lepoties ar dziļām un senām attiecībām ar operas žanru. Kurzemes un Zemgales hercogs Pēteris Bīrons mīlēja operu un nereti ar savu opertrupu viesojās hercogistes galvenajā ostas pilsētā ar izrādēm. Hercoga galma kapelmeistara Franča Ādama Feihtnera 1784.gadā sacerētā opera "Kīrs un Kasandra" pasaules pirmizrādi piedzīvoja tieši Liepājā.

20.gadsimtā Liepāja lepojās ar savu opernamu, kurā savulaik iestudēti Eiropas vadošo skaņražu opusi drīz pēc to tapšanas un šajā namā karjeru sākuši daudzi ievērojami operdziedātāji. Pēckara periodā tieši Liepājā notika Jāņa Ķepīša operas "Minhauzena precības" pasaules pirmizrāde. Šī gadsimta sākumā LSO saņēma prestižo Lielo mūzikas balvu par Volfganga Amadeja Mocarta operas "Bēgšana no serāla" iestudējumu Liepājas teātrī Imanta Rešņa vadībā.

Viens no pasaulē pieprasītiem latviešu komponistiem Dubra radījis darbu, kura sižeta pamatā ir vēsturiski notikumi Kurzemē pirms 400 gadiem. Tas ir stāsts par mīlestību, ziedošanos, drosmi un uzticību līdz nāvei. Libreta autors ir kādreizējais Alsungas prāvests Gatis Mārtiņš Bezdelīga, savukārt režisors ir liepājnieks - Leons Leščinskis.

Operu "Suitu sāga" iestudēs un pasaules pirmizrādes vadīs izcilais latviešu diriģents, Valsts akadēmiskā kora "Latvija" līderis un Dziesmu svētku virsdiriģents Māris Sirmais - spožs latviešu komponistu mūzikas interprets. Operas pirmuzvedumā piedalīsies solisti Ilze Grēvele-Skaraine, Mihails Čuļpajevs, Rihards Mačanovskis, Laura Grecka, Rinalds Kandalincevs un citi solisti, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un LSO.

Operu "Suitu sāga" Dubra radījis ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas simtgades kultūras programmā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)