Banner 980x90

Parakstīta vienošanās par Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra uzņemšanu Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā

Ventspils, 26.okt., LETA. Eiropas radioastronomijas novērojumu tīkla (EVN) valde šodien lēmusi par Ventspils Augstskolas (VeA) Inženierzinātņu institūta "Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centrs" (VSRC) uzņemšanu Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā pilntiesīga biedra statusā. Kā aģentūru LETA informēja VeA sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Jēkabsone, šis lēmums apliecina VSRC veiksmīgo darbību radioastronomijas jomā.

Dalība Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā nodrošinās iespēju VSRC pilntiesīgi piedalīties lēmumu pieņemšanas procesos, kā arī veicinās VSRC sadarbību un jaunus projektus kopā ar citām valstīm, organizācijām un radioastronomijas centriem visā pasaulē, tādējādi sekmējot zinātnisko izcilību Latvijā, skaidroja VeA pārstāve. Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā ir apvienojušies radioastronomijas centri no Nīderlandes, Itālijas, Lielbritānijas, Vācijas, Spānijas, Zviedrijas, Polijas, Ķīnas un tagad arī no Latvijas.

Eiropas radioastronomijas novērojumu tīkla direktoru padome 14 biedru sastāvā vakar viesojās Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē. Vizītes laikā viesi aizvadīja novērojumu tīkla direktoru padomes sēdi, kā arī iepazinās ar Irbenes radioteleskopu kompleksu un tajā paveiktajiem modernizācijas darbiem, kuros līdz šim ieguldīti vairāk nekā 14 miljoni eiro Eiropas struktūrfondu, valsts un Ventspils pašvaldības finanšu līdzekļu.

Kā uzsvēra Jēkabsone, VSRC zinātnieki jau līdz šim ir apliecinājuši zinātnisko izcilību, iegūstot augstu novērtējumu starptautisko zinātnisko institūciju vidū un nodrošinot sev vietu starp 15 labākajām Latvijas zinātniskajām institūcijām. VSRC ir viena no divām visaugstāk novērtētajām zinātniskajām institūcijām viedās specializācijas stratēģijas jomā "Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas", līdz ar to VSRC plāno šī virziena straujāku attīstību nākotnē, īpaši kosmosa tehnoloģiju jomā.

Eiropas radioastronomijas novērojumu tīkla valdes lēmums par VSRC kā pilntiesīga biedra uzņemšanu starptautiskajā radioastronomijas tīklā tika paziņots šodien Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) telpās notikušajā preses konferencē. Uzņemšanu radioastronomijas tīklā apliecināja VeA rektora vietas izpildītāja Kārļa Krēsliņa un Eiropas radioastronomijas novērojumu tīkla valdes priekšsēdētāja Renē Vermulena parakstītā oficiālā vienošanās par VSRC kā pilntiesīgā biedra statusu. IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktores vietniece Diāna Laipniece un Eiropas Ļoti garas bāzes interferometrijas apvienotā institūta-Eiropas pētniecības konsorcija (JIV-ERIC) vadība apmainījās ar apliecinājuma vēstulēm par Latvijas uzņemšanu JIV-ERIC sastāvā.

Pasākuma noslēgumā tika pārrunāts jautājums pa jaunās paaudzes sensoru programmējamo antenu lauka radioteleskopa stacijas (LOFAR) būvniecību Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē, kas ļaus Latvijā izveidot LOFAR atbalsta tīklu un dos iespēju VSRC kļūt par starptautiskās izcilības radioastronomijas centru, sekmējot augstas kvalitātes speciālistu sagatavošanu un dodot apjomīgus rezultātus kosmosa un IKT tehnoloģiju attīstībā un komercializācijā. Līdz šim ir izveidotas vairāk nekā 55 LOFAR tīkla stacijas Nīderlandē, Vācijā, Zviedrijā, Francijā, Somijā, Lielbritānijā un Polijā, bet jaunas stacijas tiek veidotas Īrijā un Itālijā. Šādas stacijas izveide Irbenē nodrošinās pilnīgi jaunas iespējas veikt radioastronomijas, Saules, kosmisko staru, jonosfēras un zibens novērojumus elektromagnētiskā spektra zemajās frekvencēs, kas papildinās esošo radioteleskopu novērojumu datus, uzsvēra Jēkabsone.

Kā atzina VeA pārstāve, gūtais starptautiskais apliecinājums ir nozīmīgs solis ne tikai VeA un VSRC tālākai attīstībai radioastronomijas zinātniskās izpētes jomā, bet arī būtisks apliecinājums VeA un Ventspils pilsētas pašvaldības sekmīgai ilglaicīgai sadarbībai. Kopš VeA dibināšanas 1997.gadā līdz 2015.gadam Ventspils pilsētas dome augstskolas attīstībā ieguldījusi gandrīz 15 miljonus eiro, tajā skaitā vairāk nekā trīs miljonus eiro novirzot VeA zinātniskās darbības atbalstam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)