Banner 980x90

Radioamatieri izmanto iespēju uztvert satelīta "Venta-1" teksta ziņojumu

Ventspils, 24.aug, LETA. Radioamatieri izmanto iespēju uztvert Latvijas pirmā satelīta "Venta-1" raidīto teksta ziņojumu, aģentūru LETA informēja Ventspils Augstskolas (VeA) sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Jēkabsone.

Satelīts "Venta-1" no orbītas raida ne tikai kodētu tehnisko informāciju, kas saprotama tikai misijas operatoriem, bet arī teksta ziņojumu, ko var uztvert jebkurš radioamatieris, kuram ir pieredze radiosignālu uztveršanā no satelītiem. Šādus ziņojumus pieņemts saukt par bākas ziņojumiem, kas palīdz identificēt konkrētu satelītu.

Satelītam "Venta-1" līdzi seko ne tikai VeA studenti un speciālisti, bet arī Latvijas radioamatieri. Viens no viņiem, Imants Tukleris, pārsūtījis augstkolai viņa uztverto "Ventas-1" bākas ziņojumu. Tajā angļu valodā norādīts, ka "Venta-1" ir pirmais Latvijas satelīts, kas tapis, sadarbojoties VeA, Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātei un tās profesoram Indulim Kalniņam un pateicoties profesoram Jurim Žagaram, tagadējai finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS) u.c. citā satelīta izstrādē iesaistītajām personām.

Kā ziņots, VeA izstrādātais Latvijas pirmais satelīts "Venta-1" 23.jūnijā ar Indijas nesējraķeti PSLV-C38 veiksmīgi nogādāts Zemes orbītā.

Galvenie eksperimenti, ko plānots veikt ar "Venta-1", ir kuģu satiksmes identifikācijas (AIS) datu uztveršana ar satelīta palīdzību un to pārraide uz Zemes staciju VeA. Ar šādu satelīttehnoloģiju palīdzību iespējams sekot kuģu maršrutiem daudz plašākā teritorijā, nekā to iespējams izdarīt ar tradicionālām AIS sistēmām, kas izvietotas gar krasta līniju un darbojas 20 - 40 kilometru rādiusā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)