Banner 980x90

Reformējot slimnīcu sistēmu, VM bez brīdinājuma dosies pārbaudēs uz ārstniecības iestādēm

Rīga, 3.sept., LETA. Veicot slimnīcu sadalīšanu pa līmeņiem atkarībā no pieejamo pakalpojumu groza, Veselības ministrija (VM) bez brīdinājuma dosies pārbaudēs uz ārstniecības iestādēm, lai noskaidrotu, kādus pakalpojumus tās ir gatavas sniegt, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" (LA) stāsta veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

No 1.aprīļa ir sākta slimnīcu "līmeņošana", proti, ir noteikti pieci līmeņi atkarībā no tā, kādus ārstniecības pakalpojumus slimnīca spēj nodrošināt. "Mēs jau tagad zinām, ka vairākas slimnīcas ir mānījušās, norādot, ka varot izdarīt vairāk, nekā faktiski spēj, intervijā laikrakstam stāsta veselības ministre.

Viņa atzīst, ka šādu mānīšanos var atklāt tikai, veicot reālas pārbaudes. "Piemēram, ja kāda slimnīca ir teikusi, ka vēlas saglabāt ķirurģiju, bet pastāvīgi strādājošu ķirurgu tur nav, tas nav pieļaujams. Mēs zinām tās vietas, kur brauc tā sauktie viesķirurgi no Rīgas, bet viņi nespēj nodrošināt klātbūtni tik daudz, cik būtu nepieciešams. VM dosies nebrīdinātās, neplānotās pārbaudēs uz ārstniecības iestādēm," stāsta ministre.

Viņa gan piebilst, ka visi "viesspeciālisti" nav vienādi, proti, ir slimnīcas, par kurām nav bažu, bet ir arī tādas vietas, kur, piemēram, "viesspeciālists" sev vien zināmu apsvērumu dēļ ierodas strādāt jau pēc divu diennakšu darba citur, un tas kļūst bīstami pacientam.

Vaicāta par Slimību profilakses un kontroles centra veiktās slimnīcu darba kvalitātes pārbaudes rezultātiem, Viņķele atzīst, ka tie ir neviendabīgi un neiepriecinoši. "Slimnīcas ir iepazīstinātas ar saviem rezultātiem. Nereti atbilde no slimnīcu puses ir - nevar būt tik slikti, jūs tur kaut ko nepareizi esat samērījuši! Bet kritēriji nav izplūduši, tie ir ļoti konkrēti," apgalvo ministre, kā piemēru minot pacientu mirstības rādītāju pēc slimnīcā ārstēta insulta.

"Man šī ir vēl papildu motivācija runāt ar slimnīcām, ko tās apņemas izdarīt un ko piedāvā. Ja nespēj neko uzlabot, tad slimnīcai par to jābūt konsekvencēm un, visticamāk, finansiālām," intervijā LA norāda Viņķele.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)