Banner 980x90

Specializētais graudu terminālis "Ventspils Grain Terminal" vēlas paplašināties

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv

Ventspils ostā strādājošais specializētais graudu terminālis "Ventspils Grain Terminal" vēlas paplašināties, izbūvējot universālo noliktavu. Kā aģentūrai LETA skaidroja AS "Ventspils Grain Terminal" valdes priekšsēdētājs Vladislavs Šafranskis, paplašināšanās rezultātā terminālis kļūs universālāks un spēs piesaistīt jaunu kravu nomenklatūru.

Termināļa paplašināšanās ļaus tam veiksmīgāk konkurēt ar Rīgas, Liepājas un Klaipēdas ostām, norādīja Šafranskis. Pašlaik terminālī esošajās 11 tvertnēs var vienlaicīgi uzglabāt apmēram 70 000 tonnu graudu. Plānots, ka jaunās universālās noliktavas kopējā ietilpība būs 32 500 tonnas. Plānots izbūvēt arī bunkura svarus, kas nodrošinās iespēju noteikt precīzu kravas apjomu kuģa iekraušanas laikā.

Pirms dažiem gadiem terminālis jau vēlējās paplašināties un blakus esošajām 11 tvertnēm graudu uzglabāšanai izbūvēt vēl deviņas tādas pašas. Tomēr Ventspils pilsētas domes deputāti 2011.gada decembrī graudu termināļa otrās kārtas būvniecības ieceri noraidīja, ņemot vērā arī saņemtos iebildumus no termināļa tuvumā esošās daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem.

Kā apgalvoja Šafranskis, jaunais termināļa paplašināšanas projekts būtiski atšķiras no iepriekšējā - to izstrādājot, ņemti vērā iedzīvotāju iebildumi un iecerei izvēlēti citi risinājumi. Jaunais projekts paredz izbūvēt divsekciju universālo noliktavu, kuras augstums būs zemāks nekā esošajām tvertnēm, līdz ar to netālu esošās mājas iedzīvotājiem mazāk aizsegšot skatu pa logu. Īpaši tiek akcentēts tas, kas universālajā noliktavā atšķirībā no tvertnēm varēs uzglabāt ne tikai graudaugus, līdz ar to pārkraujamo kravu nomenklatūras paplašināšana ļaus daļu graudu kravu nomainīt uz mazāk putošām pākšaugu un eļļas augu kultūrām, citām augu izcelsmes izejvielām, kā arī to pārstrādes produktiem. Kā uzsvēra Šafranskis, pēc paplašināšanas terminālim būs iespēja vairāk koncentrēties uz ekoloģiski tīrākām kravām.

Uzņēmuma vadība apgalvo, ka ietekme uz gaisa kvalitāti pēc termināļa paplašināšanas nepasliktināsies. Nododot ekspluatācijā jaunos objektus, tiks radītas alternatīvas iespējas pārkraušanas procesu ieviešanai pa īsākām tehnoloģiskajām līnijām. Atbrīvojot daļu iekārtu no noslogojuma un samazinoties caur šim iekārtām pārkraujamo kravu apjomam, atbilstoši samazināsies arī izmešu apjomi no atsevišķiem avotiem. Jaunās universālās noliktavas ārējais un iekšējais aprīkojums ļaus maksimāli izmantot teritorijas platību un optimizēt pārkraušanas procesus, teikts būvniecības ieceres publiskās apspriešanas materiālos. Tāpat tur ir norādīts, ka nolūkā samazināt graudu putekļu nonākšanu atmosfēras gaisā tehnoloģiskais process terminālī ir maksimāli hermetizēts, izmantojot slēgtas konveijeru galerijas. Uz visām graudu pārbēršanas vietām ir uzstādītas aspirācijas iekārtas, kas aprīkotas ar augstas attīrīšanas efektivitātes filtriem.

Tiek solīts, ka termināļa paplašināšanās neradīs papildus trokšņa slodzi blakus esošajai dzīvojamajai teritorijai. Lielākā daļa tehnoloģisko iekārtu atradīsies jaunās noliktavas iekšpusē.

Līdz 22.februārim norisinās "Ventspils Grain Terminal" paplašināšanas un modernizācijas būvniecības ieceres publiskā apspriešana, kur iedzīvotāji var iepazīties ar publiskās apspriešanas materiāliem un paust savu viedokli. Publiskās apspriešanas materiāli pieejami Ventspils pilsētas domes ēkā, Pārventas bibliotēkā un Ventspils Galvenajā bibliotēkā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)