Banner 980x90

Valsts vides dienests "Ventspils Tirdzniecības ostai" izvirza papildu prasības

Rīga, 20.jūl., LETA. Pēc tikšanās ar AS "Ventspils Tirdzniecības osta" pārstāvjiem Valsts vides dienests (VVD) uzņēmumam izvirzījis papildu prasības ikdienas saimniecisko darbību veikšanai, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

VVD Ventspils reģionālā vides pārvalde (RVP) devusi uzņēmumam papildu rīkojumus ar mērķi nodrošināt, lai tā saimnieciskā darbība neradītu vides piesārņojumu un nepazeminātu apkārtējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Līdz ar to turpmāk, veicot akmeņogļu grēdu mērījumus, tos vajadzēs dokumentēt. Uzņēmumam tieši pretim ogļu uzglabāšanas vietai jāizvieto viena monitoringa stacija, kā arī jāizveido video novērošanas sistēma ogļu izkraušanai un kuģu iekraušanas kontrolēšanai. Šie uzdevumi uzņēmumam jāizpilda līdz augusta vidum.

Bukleviča skaidroja, ka VVD Ventspils RVP un "Ventspils Tirdzniecības ostas" pārstāvji šodien kopīgi apsekoja uzņēmuma akmeņogļu kraušanas un uzglabāšanas vietas. Ostā bija iespējams pārliecināties, ka teritorijā esošās ogļu grēdas laista divas tehnikas vienības, nodrošinot efektīvu mitrināšanu.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar kravu apjomiem un to izvietojumu. Uzņēmuma pārstāvji atzina, ka kravu apjoms šī gada pirmajā pusgadā ir bijis uz pusi mazāks, salīdzinot ar analoģisku laika periodu pērn - šogad ir pārkrauti 600 000 tonnu ogļu. Bukleviča norādīja, ka uzņēmums ir izpildījis VVD izsniegtajā piesārņojošās darbības atļaujā doto nosacījumu: akmeņogļu uzglabāšana vairs nenotiek tajā teritorijā, kur tās līdz 2017.gada beigām varēja atrasties.

Starp galvenajām tēmām bija arī paveiktais putekļu un putēšanas ierobežošanā. Uzņēmuma speciālisti informēja VVD pārstāvjus, ka teritorijas laistīšana notiek regulāri. Parasti abas laistīšanas un tīrīšanas tehnikas vienības tiek nodarbinātas tajā pārkraušanas kompleksā, kur šobrīd tiek uzglabātas ogles, taču pa laikam laistīta tiek arī otra pārkraušanas kompleksa teritorija. Uzņēmumā esot ierīkota platforma ogļu krautņu laistīšanai no augšas. Uzņēmums informēja, ka līdz nākamās nedēļas beigām uzstādīs vēl vienu platformu, kas mitrinās krautnes no augšas. Uzņēmums izskata iespēju darbināt sniega lielgabalus, kas spētu veidot miglai līdzīgu ūdens aizkaru piestātnes pusē.

VVD Ventspils RVP uzdeva uzņēmumam organizēt tikšanos ar iedzīvotājiem. To plānots rīkot Ventspils RVP telpās. Tikšanās norises datums vēl tiks izziņots.

Arī "Ventspils Tirdzniecības ostas" pārstāve Inese Ozoliņa aģentūrai LETA pauda, ka tikšanās ar VVD Ventspils RVP pārstāvjiem notika konstruktīvā gaisotnē, un tika meklēti risinājumi aktuālo vides jautājumu risināšanā.

Kā ziņots, Ventspilī šodien norisinājās pēc VVD Ventspils RVP iniciatīvas rīkota tikšanās ar "Ventspils tirdzniecības ostas" pārstāvjiem, lai apspriestu iespējamos risinājumus ogļu putēšanas ierobežošanai ostas teritorijā, aģentūru LETA informēja Bukleviča.

Ventspils pilsētas dome iepriekš pieprasīja VVD Ventspils RVP maksimāli ātru rīcību un sabiedrības informēšanu jautājumā par pasākumiem ogļu putēšanas ierobežošanai, aģentūru LETA informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs ("Latvijai un Ventspilij").

Pilsētas vadība vērsusies arī pie vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK), norādot, ka VVD darbs un "Ventspils tirdzniecības ostas" darbības ir nepietiekamas, lai novērstu ogļu putēšanu, un pēc Blumberga teiktā, "ministrs solījis enerģiski iesaistīties šī jautājuma risināšanā."

Tāpat dome pieprasa nodrošināt maksimālu sabiedrības informēšanu par pasākumiem ogļu putēšanas ierobežošanai konkrētā uzņēmuma teritorijā, kas vienīgais Ventspilī atklātā veidā pārkrauj akmeņogles, un piektdien, pēc paredzētās apspriedes organizēt publisku preses konferenci vai tikšanos ar pilsētas iedzīvotājiem, piedaloties VVD un uzņēmuma pārstāvjiem.

"Dome, lai gan nav atbildīga un tai ir ļoti ierobežotas iespējas ietekmēt uzņēmumu piesārņojošo darbību, uzskata, ka uzņēmuma veiktā dzelzceļa vagonu izkraušanas teritorijas un piebraucamo ceļu mitrināšana nav pietiekoša, un lai novērstu putēšanu, nepieciešams nodrošināt arī beramkravu uzglabāšanas kaudžu mitrināšanu vai līdzvērtīgu apstrādi putēšanas mazināšanai," pauda Blumbergs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)