Banner 980x90

Vasaras saulgriežus svinēs Jūrkalnes Ugunspļavā

Publicitātes foto
Publicitātes foto
21.jūnijā plkst.20.00 Jūrkalnes Ugunspļavā sāksies tradicionālās vasaras saulgriežu svinības kopā ar Ventspils novada folkloras kopām, Alsungas dūdiniekiem, Saldus kapelu "Strops" un etnodžeza mūziķi Elzu Rozentāli.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils novada pašvaldības informatīvā izdevuma "Ventspils Novadnieks" redaktore Marlena Zvaigzne, kopš 2010.gada Jūrkalne ir kļuvusi par Ventspils novada vasaras saulgriežu svinību centrālo vietu. 21.jūnijā gada garākā diena un īsākā nakts tiks pavadīta Ugunspļavā, kur ikviens ir gaidīts, lai dziedātu un dejotu kopā ar folkloras kopām, piedalītos saulgriežu rotaļās, tradīcijās un rituālos. Saulei norietot, pa jūras stāvkrastu tiek ripināts ugunsrats, un saulgriežu nakts turpinās.

Šogad Jūrkalnes Vasaras saulgriežos etnodžeza mūziķe Elza Rozentāle uzstāsies kopā ar džeza māksliniekiem: ģitāristu Kasparu Vizuli, kontrabasistu Tomu Poišu un bundzinieku un perkusionistu Kasparu Kurdeko. Mūziķi aizvedīs klausītājus mierpilnā un enerģētiski meditatīvā tautasdziesmu apdaru ceļojumā, kas katram atvērs savas dvēseles dzīļu pārdomas. "Iespējams, mūsdienās savas saknes vislabāk izjūtam tieši vasaras saulgriežu laikā," saka mūziķi.

Vakara skanējumu papildinās Ventspils novada folkloras kopas "Maģie suiti", "Pūnika, "Sītava", "Kāndla, "Piltīn", "Urdava" un "Vēlava", bet par aizrautīgiem dančiem rūpēsies Saldus kapela "Strops". Saulgriežos gaisma pārspēs tumsu pat naktī, kad Ugunspļavā degs pūdele, lāpas, ugunskuri un arī kalēja Ainara Ruļļa izveidotais ugunsrats, kas savu griezienu uzsāks pusnaktī.

Šajos svētkos godā tiks celts arī baltais galdauts, kurš simbolizē Ventspils novada iedzīvotāju tuvošanos valsts simtgadei. Galdautu klās uz saimes galda, notiks saimnieku godināšana, viņu loma būs uzticēta Ventspils novada domes priekšsēdētājam Aivaram Muceniekam un Kultūras nodaļas vadītājai Zanei Pamšei.

Jūrkalnes Ugunspļava pulcēs ļaudis no tuvākas un tālākas apkārtnes, lai kopā piedzīvotu saulgriežu nakts burvību. Šie dabas svētki ir laiks, kad smelties mūsu senču zināšanas, izjust savu piederību dabai, kā arī gūt spēkus un enerģiju visai vasarai un gadam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)