Banner 980x90

Ventspilī siltuma ražošanā plāno izmantot no atkritumiem iegūtu kurināmo

Ventspils, 20.sept., LETA. Ventspilī tuvāko gadu laikā plānots uzbūvēt katlumāju, kas ražotu siltumu un eletroenerģiju, izmantojot no sadzīves atkritumiem iegūtu kurināmo, aģentūru LETA informēja pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" pārstāve Dace Kalsere.

Ventspils pilsētas dome sadarbībā ar pašvaldības uzņēmumiem "Ventspils siltums" un "Ventspils labiekārtošanas kombināts" izstrādājusi atkritumu atkārtotas izmantošanas, pārstrādes un reģenerācijas plānu, kas paredz Ventspilī uzbūvēt katlumāju ar reģenerācijas iekārtu no sadzīves atkritumiem iegūta kurināmā izmantošanai enerģijas ražošanā.

Jauno katlumāju būvēs Talsu ielā 69. Projektēšanu plānots sākt 2019.gada sākumā, bet būvdarbus - 2019.gada vidū. Paredzēts, ka jaunā katlumāja varētu sākt darbu 2020.gada otrajā pusē.

Tehnoloģiskās iekārtas izvietos slēgtā ražošanas ēkā jeb katlu mājā. Iegūto siltumenerģiju novadīs centralizētajā siltumapgādes tīklā, bet elektroenerģija tiks izmantota reģenerācijas iekārtu un "Ventspils siltuma" katlumāju pašpatēriņam.

No atkritumiem iegūtais kurināmais uz katlumāju tiks piegādāts ar autotransportu slēgtos konteineros kā beramkrava, tādējādi izslēdzot smaku izplatību, skaidroja Kalsere. Kurināmā pieņemšana paredzēta slēgtā telpā, kur būs izvietots ielādes bunkurs ar iekraušanas mehānismiem. Kurināmā uzglabāšana ārpus katlumājas telpām nav paredzēta, līdz ar to smaku izplatība apkārtējā teritorijā tiks maksimāli ierobežota.

Sadedzinot no atkritumiem iegūto kurināmo, veidosies dūmgāzes, tāpēc iekārtās paredzēta vairāku posmu dūmgāzu attīrīšanas sistēma, kas, pēc Kalseres teiktā, atbildīs visaugstākajām vides aizsardzības prasībām, lai dūmgāzu attīrīšanas pakāpi nodrošinātu atbilstoši noteiktajiem robežlielumiem ar krietnu drošības rezervi. Dūmgāzu filtru sistēma ierobežos piesārņojošo vielu emisiju un smaku izplatību. Kā norādīja Kalsere, sadedzinot no atkritumiem iegūtu kurināmo, emisiju izplūde atmosfērā ir daudzkārt mazāka nekā tradicionālajās katlu mājās, kurās tiek sadedzināta biomasa vai fosilie kurināmie (akmeņogles, mazuts, gāze u.c.). Dūmgāzu sistēma tik novērota nepārtrauktā tiešsaistes režīmā.

Vides pārraudzības Valsts birojs pieņēmis lēmumu par ietekmes uz vidi novērtējuma piemērošanu šai iecerei. Ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējā sabiedriskā apspriešana paredzēta 4.oktobrī plkst.17.30 Ventspils Galvenajā bibliotēkā.

Kā informēja "Ventspils labiekārtošanas kombinātā", 2004.gadā Ventspils novada Vārves pagastā ekspluatācijā tika nodots atkritumu poligons "Pentuļi". Kopš poligona atvēršanas mainījušās prasības pret atkritumu pārstrādi, otrreizējo izmantošanu un reģenerāciju, tādēļ jau līdz šim ir realizēti vairāki investīcijas projekti infrastruktūras pilnveidošanai un modernizācijai. Tomēr Eiropas Savienības (ES) prasības poligona apsaimniekošanai arvien pieaug un paredz, ka līdz 2020.gada jūlijam poligonā drīkstēs apglabāt 50% ievesto atkritumu, pēc tam - 35%, bet no 2030.gada - tikai 10% no ievestajiem atkritumiem. Kā skaidroja Kalsere, šo prasību dēļ bija nepieciešams rast risinājumu, kā lietderīgi un mūsdienīgi izmantot ikdienā radušos sadzīves atkritumus, neapglabājot tos, bet gan pārveidojot par energoresursiem.

Plānotās projekta izmaksas veido ap 15 miljoniem eiro, no tiem deviņi miljoni eiro būs ES līdzfinansējums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)