Banner 980x90

Ventspilī veidos ģimnāzijas dibinātāja un pirmā luterāņu arhibīskapa Teodora Grīnberga piemiņas zīmi

Ventspils, 29.janv., LETA. Ventspilī tiks veidota tagadējās Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas dibinātāja, Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) pirmā arhibīskapa Teodora Grīnberga piemiņas zīme, aģentūru LETA informēja pašvaldības iestādes "Komunālā pārvalde" pārstāve Dace Kalsere.

Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas vēsture sākusies 1918.gada 9.decembrī, kad tika nodibināta pirmā latviešu vidusskola neatkarīgajā Latvijas Republikā - astoņgadīgā reālskola. Lai godinātu skolas dibinātāju un pirmo direktoru Grīnbergu, kurš vēlākajos gados kļuva par pirmo LELB arhibīskapu, tiks veidota mākslinieku radīta goda piemiņas zīme.

Pašlaik izsludināts metu konkurss piemiņas zīmes izgatavošanai. To paredzēts uzstādīt pie Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas fasādes.

Skiču izgatavošanai pieteikušies mākslinieki - tēlnieki Olga Šilova, Gļebs Panteļejevs un Ginters Krumholcs, kuru darbi plaši zināmi Latvijā un ārvalstīs.

Mākslinieku uzdevums ir radīt saturiski attēlotu Grīnberga personības tēlu cilnī, kas tiktu veidots no ilgmūžīga materiāla - bronzas vai granīta, un izveidot vizualizāciju, kas ataino piemiņas zīmes atrašanos uz skolas fasādes. Skiču iesniegšanas termiņš ir 9.februāris, pēc kura Ventspils pilsētas domē tiks izvēlēts mākslinieks, kurš sāks piemiņas zīmes izveidošanu.

Grīnbergs dzimis 1870.gada 2.aprīlī. Viņš zināms kā latviešu luterāņu mācītājs, LELB otrais bīskaps, pirmais arhibīskaps, LELB ārpus Latvijas arhibīskaps un trimdas darbinieks. 33 gadus viņš kalpojis kā mācītājs Lutriņu un Ventspils Nikolaja draudzē. Līdztekus pienākumiem draudzē Grīnbergs divas reizes bijis Ventspils pilsētas domnieks un vienu gadu - arī domes priekšsēdētājs. 1918.gadā viņš dibinājis Ventspils astoņgadīgo reālskolu - pašreizējo Ventspils Valsts 1.ģimnāziju. Grīnbergs bijis arī 1.Saeimas deputāts un lielu ieguldījumu sniedzis, veidojot sadarbību ar ārvalstu draudzēm. Grīnbergs miris trimdā, Vācijas pilsētā Eslingenē 1962.gada 14.jūnijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)