Banner 980x90

Ventspils Digitālais centrs veidos vienotu IKT sistēmas infrastruktūru pašvaldībām

Ventspils, 26.apr., LETA. Ventspils Digitālais centrs veidos vienotu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) sistēmas infrastruktūru Latvijas pašvaldībām, aģentūru LETA informēja Ventspils Digitālā centra pārstāve Kristīne Bergmane - Korāte.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijā parakstīta vienošanās par projekta "Koplietošanas IKT resursu attīstība pašvaldību vajadzībām" realizāciju. Vienošanās paredz, ka Ventspils Digitālais centrs izveidos vienotu pašvaldību IKT sistēmas infrastruktūru, kas ļaus pašvaldībām attīstīt pakalpojumu vadības sistēmu, ieviešot tā saukto vienas pieturas aģentūras principu. Proti, iedzīvotājam kāda valsts vai pašvaldības pakalpojuma saņemšanai vairs nebūtu jāvēršas vairākās iestādēs, bet tos varēs saņemt vienkopus.

Tāpat plānots attīstīt lietotāju atbalsta sistēmu e-pakalpojumu izmantošanā, kā arī iegādāties nepieciešamo aprīkojumu, lai varētu vienkopus izmitināt to pašvaldību informācijas sistēmas, kurām nav savu datu centru un pietiekami kvalificētu datorspeciālistu.

Vēlmi līdzdarboties projekta realizācijā pašlaik izteikušas 54 pašvaldības. Tā kā projekta mērķis ir izveidot vienotu IKT infrastruktūru pašvaldību vajadzībām, izteikt savas vēlmes un iesiastīties projektā aicinātas arī pārējās pašvaldības, lai pieejamos resursus izmantotu pēc iespējas efektīvāk, skaidroja Bergmane - Korāte.

Projektu plānots īstenot trīs gadu laikā. Tā kā projekts veidos būtisku daļu no valsts centrālās IKT infrastruktūras, tas tiks īstenots ciešā saistībā ar citiem aktuālajiem publiskās pārvaldes projektiem attiecīgajā nozarē - Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) projektu "Publiskās pārvaldes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju arhitektūras pārvaldības sistēma", Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) projektu "Pakalpojumu sniegšanas un pārvaldības platforma", Rīgas domes projektu "Pašvaldību klientu informācijas pārvaldības risinājums" un Latvijas pašvaldībām.

Projekta kopējās izmaksas ir 1,5 miljoni eiro, tostarp 1,28 miljonus eiro līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), 45 000 eiro ir valsts budžeta dotācija, bet 180 000 eiro - Ventspils pašvaldības finansējums.

Šis ir lielākais Ventspils pašvaldības projekts IKT jomā kopš projekta "e-Ventspils" realizācijas, kas tika īstenots no 2000. līdz 2003.gadam, kad Ventspils pašvaldība ieguldīja aptuveni 2,85 miljonus eiro pašvaldības elektroniskās pārvaldes principu ieviešanai, pašvaldības pārvaldes funkciju optimizācijai un IKT infrastruktūras attīstībai Ventspilī.

Projekts "Koplietošanas IKT resursu attīstība pašvaldību vajadzībām" tiek realizēts darbības programmā "Izaugsme un nodarbinātība" ar mērķi izveidot centralizētas publiskās pārvaldes IKT platformas un attīstīt publiskās pārvaldes procesus. Darbības programmā tiks realizēti divi projekti, kas paredzēti pašvaldībām. Ventspils Digitālais centrs realizēs projektu, kura galvenie mērķi ir pašvaldību koplietošanas programmatūras darbībai nepieciešamās IKT infrastruktūras izveide un valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centru pakalpojumu vadības sistēmas izstrāde, ieviešot tā sauktās vienas pieturas aģentūras principu valsts pārvaldē, paplašinot valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru pakalpojumu vadības sistēmu. Savukārt Rīgas dome realizēs projektu "Pašvaldību klientu informācijas pārvaldības risinājums", kas ir vērsts uz koplietošanas programmatūras attīstību pašvaldībām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)