Banner 980x90

Ventspils dome revīzijā VeA konstatējusi neatbilstošu 10 700 eiro izmantošanu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ventspils pilsētas dome revīzijā Ventspils Augstskolā (VeA) konstatējusi, ka vismaz 10 700 eiro no 2015.gadā augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma ir izlietoti neatbilstoši mērķim, paziņojumā medijiem paudusi Ventspils pilsētas dome.

Pēc VeA Senāta lūguma sniegt rakstisku atzinumu par noslēgtā sadarbības līguma izpildi Ventspils dome augstskolā veica revīziju un šī gada 25.maijā VeA Satversmes sapulces sēdē ziņoja par revīzijas rezultātiem. Kā norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"), revīzijas darba grupa audita laikā saskārusies ar tā brīža VeA vadības pretestību - sākotnēji revīzijas grupa netika ielaista augstskolas telpās, bet vēlāk tai tika liegta pieeja pilnam dokumentu klāstam, kas bija nepieciešami pārbaudes veikšanai. Revīzijas veikšanai bijis dots ierobežots laiks, tāpēc to bija iespējams veikt tikai daļēji - tikai par 2015.gadu un tikai par aptuveni trešdaļu no 2015.gadam augstskolai piešķirtā pašvaldības finansējuma.

Arī revīzijas laikā ierobežotā apjomā iegūtā informācija pašvaldībai liekot uzdot vairākus jautājumus. Piemēram, Ventspils domei nav saprotams, kādēļ pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumam nav izveidota pilnībā nodalīta grāmatvedības uzskaite, kā to paredz sadarbības līgums, bet visu veidu finansējums izdevumu daļā tiek "sapludināts" kopā.

Neesot skaidrs, kādēļ pašvaldības finansējums izlietots astoņām personām, kuras vispār nav iekļautas savstarpēji saskaņotajā sarakstā par augstskolas darbiniekiem, kuriem pašvaldība sniedz finansiālu atbalstu.

Ventspils dome ir neizpratnē, kādēļ pašvaldības piešķirtie līdzekļi tiek izlietoti juridiskā biroja, ar kuru pat nav noslēgts līgums, pakalpojumiem.

Tāpat neesot skaidrs, kādēļ domei iesniegtajos ceturkšņa pārskatos un grāmatvedībā uzrādītajos izdevumos atšķiras dati par pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumu. Augstskolā veiktās revīzijas laikā esot arī grozīti gadu veci grāmatvedības uzskaites dati, kas, kā norāda dome, atkarībā no darbības mērķa jau vērtējama kā krimināli sodāma darbība.

"Katras iestādes vadītājam būtu pašsaprotami, ka šaubu gadījumā par iestādes finanšu līdzekļu izlietojumu vislabākais veids, kā novērst bažas, ir veikt neatkarīgu finanšu auditu," teikts Ventspils domes paziņojumā, norādot, ka no amata atceltā VeA rektore Gita Rēvalde pirms tam šāda audita veikšanu pārtrauca, radot aizdomas par informācijas slēpšanu.

Ventspils dome arī pauž viedokli, ka 25.maijā ar VeA Satversmes sapulces lēmumu no amata atceltās VeA rektores Rēvaldes apgalvojumi par Ventspils pilsētas domes iejaukšanos augstskolas darbā un politisko pasūtījumu ir dezinformējoši un patiesībai neatbilstoši.

Pašvaldība noraida Rēvaldes izteikumus saistībā ar šīs Satversmes sapulces gaitu, Ventspils domes darbinieku piedalīšanos sapulcē un lēmuma ietekmēšanu.

"Ja rektore būtu noklausījusies pašvaldības ziņojumu par veiktās revīzijas rezultātiem, tad būtu uzzinājusi ne tikai par konstatētajiem finanšu pārkāpumiem, bet arī skaidrojumu, kāpēc visu desmit revīzijas grupas locekļu klātbūtne Satversmes sapulcē ir vēlama. Ventspils domes pārstāvji nekādā veidā Sapulces norisi neietekmēja un netraucēja. Pēc pašvaldības ziņojuma pabeigšanas, kas faktiski bija darba kārtībā pirmais jautājums, domes pārstāvji sapulci atstāja," skaidro Vītoliņš.

Dome norāda, ka patiesībai neatbilstot arī cits Rēvaldes publiski paustais apgalvojums par to, ka domes darbinieki mēģinājuši ietekmēt Saeimas piešķirto 236 000 eiro izmantošanu remontiem, nevis Irbenes radiolokatora zinātnieku algām. "Pašvaldība, pat ja vēlētos, nevar ietekmēt šādu līdzekļu izlietojuma mērķi, jo gan Finanšu ministrija, gan Izglītības un zinātnes ministrija savā paziņojumā augstskolai par līdzekļu iedalīšanu skaidri norāda, kādam mērķim finansējums paredzēts," skaidro dome.

Savukārt saistībā ar satelīta "Venta-1" aizkavēto palaišanu orbītā Ventspils pilsētas dome jau vairākkārt esot norādījusi Rēvaldei, ka pašvaldība nav iesaistītā puse līgumā par satelīta izstrādi un palaišanu. Tieši VeA saista līgums ar Brēmenes Universitāti par šī projekta realizāciju un tieši VeA, ko Rēvalde ir vadījusi divarpus gadus, valsts ir piešķīrusi apjomīgu finansējumu projekta pabeigšanai, skaidro Ventspils dome.

Ventspils dome atgādina, ka pašvaldība 1997.gadā bija viena no VeA dibinātājām. Šajā laikā tika ielikti pamati galvenajiem studiju virzieniem un piesaistīti augstākās kvalitātes pasniedzēji, un pašvaldība uzņēmās pilnībā finansēt VeA izdevumus tās darbības sākotnējā periodā, piešķirot ievērojamu finansējumu uzturēšanai, personālam un infrastruktūrai, vēlāk arī zinātniskajam personālam un Ventspils Starptautiskajam radioastronomijas centram.

Kopš 1997.gada pašvaldība VeA tās uzturēšanā un infrastruktūras attīstībā ieguldījusi 14,9 miljonus eiro, no kuriem 7,3 miljoni eiro izlietoti personāla atlīdzībai. Kā uzsver Vītoliņš, pēdējos gados pašvaldības finansējuma lielākā daļa ir tikusi novirzīta tieši VeA darbinieku atlīdzībai - kopš 2010.gada piešķirtā finansējuma apjoms pieaudzis 2,5 reizes un 2015.gadā veidoja jau 540 000 eiro, ko saņēmuši 63 VeA darbinieki.

Kā skaidroja Vītoliņš, šāds mērķis izvirzīts, jo pašvaldība apzinās, ka akadēmiskā personāla piesaiste un noturēšana reģionos ir īpaši aktuāla. Atšķirībā no kolēģiem Rīgas augstskolās lielākajai daļai personāla VeA ir vienīgā darba vieta, jo attālums ierobežo iespējas vienlaikus strādāt vēl kādā citā augstskolā.

Ventspils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks kā absurdas dēvē Rēvaldes norādes par pašvaldības iespējamo ieinteresētību būvniecībā un remontdarbu veikšanā. Pašvaldība savu finansējumu piešķir personālam, Eiropas Savienības līdzfinansējuma un priekšfinansējuma nodrošināšanai, kā arī mārketinga aktivitātēm, nevis būvniecībai vai remontdarbiem, uzsver Vītoliņš. Domes darbinieki nav bijuši iesaistīti ne būvniecības vai remontdarbu iepirkumu gatavošanā un izskatīšanā, ne līgumu slēgšanā, ne šo darbu uzraudzībā. Saistībā ar šiem Rēvaldes izteikumiem Ventspils pilsētas dome apsver iespēju vērsties tiesībsargājošās iestādēs.

VeA darbībai paplašinoties, 2012.gadā starp VeA un Ventspils pašvaldību tika noslēgts sadarbības līgums, kur noteikti galvenie mērķi, sadarbības jomas un virzieni, kā arī noteikti pieci rezultatīvie rādītāji. Sadarbības līgums neparedz konkrēta finansējuma apjoma piešķiršanu VeA, bet gan to, ka par finansējuma saņemšanu katru gadu tiek noslēgta atsevišķa vienošanās.

Kā skaidro Vītoliņš, pašvaldību neapmierināja līdzšinējā pieeja pašvaldības finansējuma saņemšanā, kad akadēmiskais personāls un zinātnieki saņem vienādu ikmēneša atlīdzību neatkarīgi no darba rezultātiem, bet administrācijas darbiniekiem kritēriji atlīdzības saņemšanai nav noteikti vispār.

Drīz pēc Rēvaldes stāšanās VeA rektores amatā 2013.gada nogalē pašvaldībā skatīja jautājumu par pašvaldības finansējumu augstskolai 2014.gadam, kad Rēvalde apsolījusi izstrādāt jaunu kārtību VeA darbiniekiem atlīdzības saņemšanai no pašvaldības līdzekļiem un to ieviest no 2015.gada. Lai gan pretēji solītajam noteiktajā termiņā Rēvalde priekšlikumus pašvaldībai nav iesniegusi, tomēr pašvaldības finansējums 2015.gadam VeA tika piešķirts, uzsver Vītoliņš. Kad pēc gada identiska situācija atkārtojusies, pieņemts lēmums finansējumu 2016.gadam nepiešķirt, iekams VeA neiesniegs solītos priekšlikumus, skaidro Ventspils dome.

2016.gadam līdzekļi VeA, ieskaitot atlīdzībai paredzēto finansējumu, pašvaldības budžetā ir rezervēti 860 000 eiro apmērā, tomēr, kā norāda Ventspils dome, par to piešķiršanu pašlaik runāt ir pāragri, jo šī gada maijā pašvaldības veiktās finanšu revīzijas rezultāti apstiprina, ka VeA nenodrošina pašvaldības piešķirtā finansējuma izlietojumu un uzskaiti atbilstoši sadarbības līgumam un ikgadējām noslēgtajām vienošanās.

"Pēdējā laikā vērojamās negatīvās tendences Ventspils Augstskolā, par kurām Ventspils pilsētas dome informējusi jau iepriekš, likušas pievērst pastiprinātu uzmanību VeA piešķirtā pašvaldības finansējuma izlietojumam, un, kā redzams pēc revīzijas rezultātiem, satraukumam diemžēl bijis arī pamats," secina Vītoliņš.

Ņemot vērā, ka revīzijā tika konstatēta pašvaldības līdzekļu izlietošana neatbilstoši piešķirtajiem mērķiem, Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisijas sēdē šodien plkst.12 revīzijas darba grupas locekļi sniegs ziņojumu par konstatētajiem faktiem.

Kā ziņots, VeA Satversmes sapulce par Rēvaldes atstādināšanu no amata lēma 25.maijā.

Rēvalde vērsusies Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu augstskolas Satversmes sapulces lēmumu par viņas atcelšanu no rektora amata.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)