Banner 980x90

Ventspils novadā militāro gaisa kuģu lidojumu laikā noteikts gaisa telpas ierobežojums

Rīga, 7.aug., LETA. Pamatojoties uz Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba pieprasījumu, Civilās aviācijas aģentūra (CAA) izveidojusi ierobežoto lidojumu zonu "Westrider" militāro gaisa kuģu mācību laikā 8.augustā un 12.augustā no plkst.10 līdz 13, aģentūru LETA informēja CAA.

Īslaicīgais gaisa telpas ierobežojums noteikts gandrīz 28 kilometru rādiusā ap Ventspili. Tas skar lielāko daļu Ventspils novada, iekļaujot tādas apdzīvotas vietas kā Užava, Tārgale, Piltene, Pope un stiepjas līdz pat Ugālei. Vienlaikus lidojuma ierobežojumu zona ietver arī gaisa telpu virs Baltijas jūras. Gaisa telpas izmantošanas ierobežojums ir 7,8 kilometru augstumā no zemes.

Šajā laikā ir ierobežojums gaisa kuģiem izmantot gaisa telpu, attiecīgi lidojumi ir aizliegti arī ar bezpilota gaisa kuģiem (droniem).

Īslaicīgais gaisa telpas ierobežojums izdots, lai civilās aviācijas un citi neiesaistītie gaisa kuģi neielidotu militāro lidojumu zonā, bet bezpilota gaisa kuģu piloti neapdraudētu militāro lidojumu drošumu. Vienlaikus CAA norādīja, ka Ventspils apkārtnes iedzīvotāji šajā laikā var saskarties ar ikdienā neierastām situācijām - īpašu militāro gaisa kuģu aktivitāti vai zemu lidojošiem militāriem gaisa kuģiem. Iedzīvotājiem nav pamata satraukties, jo šajā laikā notiek militāro gaisa kuģu mācības, skaidroja CAA.

Vienlaikus CAA informēja, ka tā nav izdevusi nevienu atļauju bezpilota gaisa kuģu lidojumam ierobežotajā lidojumu zonā un iedzīvotāji, kuri pamanījuši nesaskaņotus lidojumus ar bezpilota gaisa kuģiem, var par to ziņot Valsts policijai.

Personas, kuras pārkāpj bezpilota gaisa kuģu lietošanas noteikumus, var tikt sodītas ar naudas sodu no 150 līdz 3000 eiro.

Vienlaikus tālvadības pilotiem, kuri neievēro bezpilota gaisa kuģu lietošanas noteikumus, un veic nesaskaņotus lidojumus ar dronu jārēķinās, ka viņu drons var tikt izņemts līdz administratīvā pārkāpuma lietas apstākļu noskaidrošanai.

Šā gada septiņos mēnešos CAA ir izskatījusi 16 administratīvā pārkāpuma lietas, kamēr 2018.gada laikā tika izskatītas 32 administratīvā pārkāpuma lietas.

2019.gada septiņos mēnešos izsniegtas 92 atļaujas lidojumiem ar bezpilota gaisa kuģiem. Tas ir par 59% vairāk nekā visa gada laikā pērn, kad tika izsniegtas 58 atļaujas.

Informācija par īslaicīgiem gaisa telpas ierobežojumiem (NOTAM ziņojumu veidā) pieejama Latvijas Gaisa satiksmes mājaslapā "ais.lgs.lv/notam". Vienlaikus mājas lapā "ais.lgs.lv" ir pieejama informācija arī par pastāvīgiem gaisa telpas izmantošanas ierobežojumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)