Banner 980x90

Ventspils pilsētas dome plāno pārsūdzēt tiesas spriedumu, kas uzdod tai iekļaut komisijās opozīciju

Rīga, 4.jūl., LETA. Ventspils pilsētas dome plāno pārsūdzēt tiesas spriedumu, kas uzdod tai iekļaut domes komisijās un darba grupās opozīcijas deputātus, aģentūru LETA informēja domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.

Viņš norādīja, ka patlaban pilsētas domes juristi analizē 20.jūnija Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama spriedumu, bet jau pašlaik, iepazīstoties ar tā saturu, ir skaidrs, ka tas tiks pārsūdzēts Administratīvajā apgabaltiesā, norādīja Vītoliņš.

Ar tiesas spriedumu Ventspils pilsētas domei uzdots izdot mazākuma deputātiem labvēlīgu administratīvo aktu, ar kuru tiktu nodrošināta viņu iekļaušana domes komisiju, padomju, valžu un darba grupu sastāvā gadījumos, kad viņu iesaiste domes darbībā netiek nodrošināta ar viņu proporcionālu iekļaušanu pastāvīgo komiteju sastāvā.

Ņemot vērā, ka komisiju, padomju un valžu sastāvu apstiprina nevis Ventspils pilsētas domes administrācija, bet gan Ventspils pilsētas dome 13 deputātu sastāvā, nav saprotams, kā praksē spriedumā noteiktais varētu tikt izpildīts, pauda Vītoliņš.

Jau ziņots, ka šā gada februārī Augstākā tiesa (AT) atcēla Administratīvās rajona tiesas lēmumu, ar kuru tika nolemts izbeigt pēc Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputātu pieteikuma ierosināto lietu par pašvaldības lēmumu neiekļaut viņus pašvaldības komisijās, padomēs, valdēs un darba grupās un nodeva lieta jaunai izskatīšanai Administratīvās rajona tiesā.

Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama tiesnese Solvita Sērdiene no jauna izskatīja pēc Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputātu pieteikuma ierosināto lietu.

Izvērtējot pašvaldības komisiju, padomju, valžu un darba grupas reglamentējošos normatīvos aktus, tiesa atzinusi, ka opozīcijas deputātiem pilnībā tiek liegta iespēja piedalīties to jautājumu apspriešanā, kas tiek izskatīti komisijās, bet netiek izskatīti pastāvīgajās komitejās.

Tiesa kritiski vērtējusi Ventspils domes paskaidrojumā tiesai teikto, ka opozīcijas deputāti savu interesi par komisijās izskatāmajiem jautājumiem var apmierināt, patstāvīgi par tiem interesējoties vai piedaloties komisiju (arī padomju, valžu un darba grupu) sēdēs klausītāju statusā.

Tiesa atzinusi, ka ne komisiju sastāva noteikšana kā tāda, ne arī Ventspils novada domes norāde par veidu, kā pieteicēji var būt informēti par komisiju darbību, neliecina par līdzvērtīgu attieksmi pret deputātiem, kuri domē ievēlēti no politiskās partijas "Latvijai un Ventspilij". Tie ir deputāti Ģirts Valdis Kristovskis, Dace Korna, Aivis Landmanis un Ivars Landmanis.

Tiesa atzinusi, ka pašvaldība, nenodrošinot opozīcijas deputātu proporcionālu iesaistīšanu visos domes komisijās (arī padomēs, valdēs un darba grupās) izskatāmajos jautājumos, nav nodrošinājusi no demokrātiskas iekārtas principa izrietošā mazākuma principa ievērošanu, un tādējādi ir pieļāvusi Satversmes normu pārkāpumus.

Līdz ar to tiesa atzinusi, ka opozīcijas deputātu pieteikums ir apmierināms daļēji. Tā uzdeva Ventspils pilsētas domei mēneša laikā no sprieduma stāšanās spēkā izdot opozīcijas deputātiem labvēlīgu administratīvo aktu, ar kuru tiktu nodrošināta līdzpieteicēju iekļaušana domes komisiju, komiteju, padomju, valžu un darba grupu sastāvā atbilstoši viņu 2017.gada 30.jūnija iesniegumā paustajam, proti, proporcionāli gadījumos, kad opozīcijas deputātu iesaistedomes darbībā netiek nodrošināta ar viņu proporcionālu iekļaušanu pastāvīgo komiteju sastāvā.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas, iesniedzot apelācijas sūdzību Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)