Banner 980x90

Veselīgs miegs – produktivitātes un darba drošības pamats

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Veselīgs miegs ir tematika par kuru tiek runāts arvien biežāk, jo miega trūkums ietekmē ikvienu cilvēka dzīves aspektu: veselību, labsajūtu, produktivitāti darbā un arī darba drošību. Uzņēmuma FN Serviss speciālisti apkopojuši informāciju par to, kas miega laikā notiek ķermenī, kā miega trūkums ietekmē darba kvalitāti, un ieteikumus veselīgam miegam. Ja vēlaties uzzināt, vai vari veicināt darba drošību, regulāri atpūšoties, lasiet tālāk!
Kas notiek, cilvēkam guļot?
Ņemot vērā miega nozīmīgo lomu, par to tiek veikts arvien vairāk pētījumu. Kaut arī fiziski cilvēka ķermenis atrodas miera stāvoklī, miega laikā organismā noris daudz dažādu procesu. Kopumā miegs sastāv no 4 dažādām fāzēm, un katrai no tām ir raksturīgas iezīmes:
1. fāzē cilvēks atrodas stāvoklī starp miegu un nomodu, un šo stāvokli ir ļoti viegli iztraucēt;
2. fāzē cilvēks iemieg un distancējas no apkārtējām skaņām, samazinās ķermeņa temperatūra, izlīdzinās pulss un elpošana;
3. fāzē samazinās asinsspiediens, palēninās elpošana, atslābinās muskuļi. Šajā fāzē cilvēks atpūšas, atjaunojas ķermeņa šūnas un enerģijas krājumi;
4.fāze jeb REM (ātro acu kustību fāze) fizioloģiski ir visatšķirīgākā – smadzenes aktivizējas, cilvēks sapņo, notiek pirkstu un sejas muskuļu saraušanās.
 
Nakts laikā visas fāzes atkārtojas vairākkārt – viens fāžu cikls aizņem vismaz 1,5 stundu (katrs nākamais cikls kļūst arvien garāks). Ir jāsasniedz visi šie pieci cikli, lai varētu apgalvot, ka jums ir  veselīgs miegs. Vairāk par miega fāzēm un to, cik stundas atpūtai vajadzīgas katrā vecumposmā, varat lasīt šeit.
 
Kā miega trūkums ietekmē veicamos pienākumus?
Foto: Pexels.comFoto: Pexels.com
Domājot par tādiem aspektiem kā darba drošība un ražīgums, bieži miega kvalitāte tiek aizmirsta, taču veselīgs miegs nereti kļūst par trūkumu cilvēku ikdienā un līdz ar to arī galveno cēloni kļūdām vai neuzmanīgai rīcībai darba vidē. 
 
Cilvēki, kas nav kārtīgi izgulējušies:
• nespēj pilnvērtīgi komunicēt – viņi runā klusāk, neskaidrāk, ietur garas pauzes, vairākkārt atkārto vienu un to pašu, mēģinot nepazaudēt domas pavedienu;
• pieļauj vairāk kļūdu – cilvēks kļūst aizmāršīgs, viņam ir grūtības koncentrēties, atmiņa kļūst izteikti īslaicīga, turklāt darba veikšanai nepieciešams vairāk laika nekā cilvēkam, kas ir izgulējies;
• piedzīvo straujas garastāvokļa maiņas – cilvēks mēdz "uzsprāgt" par sīkumiem, nespēj risināt problēmsituācijas, un tas var izraisīt saspīlētas attiecības kolektīvā;
• nevar pielāgoties – neizgulējies cilvēks nespēj domāt elastīgi, mainīt darba stratēģiju, organizēt komandas darbu.
 
Svarīgi atcerēties, ka miega trūkums "uzkrājas" – ir pierādīts, ka četras nepilnvērtīga miega (mazāk nekā 7 stundas) naktis ir līdzvērtīgas vienai naktij pilnīgā nomodā.
 
Paraugoties uz miega trūkuma sekām, ir vērts tās aplūkot arī no darba drošības viedokļa. Aizmāršīgs cilvēks, visdrīzāk, nepārliecināsies par elektrisko ierīču drošību pirms to lietošanas, viņam būs grūtības aptvert, ka ir izveidojusies bīstama situācija, un atbilstoši reaģēt, darbinieks nespēs atsaukt atmiņā rīcības plānu un rīkoties saskaņā ar drošības instrukciju. 
 
Tāpēc, rūpējoties par drošu darba vidi, ir jāpārdomā arī tas, kā veicināt pilnvērtīgu darbinieku atpūtu. Miega traucējumu cēloņi ir iedalāmi trīs grupās:
• psiholoģiskie cēloņi – augsts stresa līmenis, pārlieku liels nogurums, bioloģiskajam pulkstenim neatbilstošs darba režīms, paaugstināta emocionalitāte: nemiers, bailes, satraukums;
• vides cēloņi – temperatūra telpā, guļvietas atbilstība cilvēka vajadzībām, trokšņu līmenis;
• medicīniskie cēloņi, piemēram, cilvēkam ir sirdsdarbības traucējumi, sāpes vai viņš sirgst ar miega apnoju.
 
Ir skaidrs, ka darba devējs nevar parūpēties par visiem darbinieka bezmiega cēloņiem, taču, iespējams, var risināt kādu no psiholoģiskajiem cēloņiem (piemēram, piedāvājot elastīgu darba dienas sākuma laiku vai izvērtējot darbiniekam uzlikto pienākumu apjomu), tādējādi arī paaugstinot darbinieka ieguldījumu uzņēmuma attīstībā.
 
Daži vienkārši ieteikumi veselīgam miegam
Foto: Unsplash.comFoto: Unsplash.com
Ikviens cilvēks var parūpēties par sava miega kvalitāti, kaut arī tas prasa sevis disciplinēšanu un nereti arī jaunu ikdienas paradumu ieviešanu.
 
Lūk, daži ieteikumi veselīga miega veicināšanai:
• nepārēdieties – sātīga maltīte pirms miega nav ieteicama, tā vietā izvēlies vieglas vakariņas un atceries, ka 2–3 stundas pirms miega ir ieteicams neēst vispār;
• izvēdiniet istabu – svaigs gaiss un vēsa telpa ir veselīga miega pamatnosacījumi;
• ievērojiet režīmu – cilvēka organismam palīdz režīma ievērošana, turklāt tas neattiecas tikai uz miegu, bet arī uz citām ikdienas aktivitātēm, piemēram, ēšanu;
• izveidojiet rituālus – veselīgu miegu var veicināt arī nomierinoši vakara rituāli, piemēram, smaržu vanniņa, silta vakara tēja, atbilstošas mūzikas klausīšanās vai meditācija.
 
Atcerieties, ka par drošību darba vietā ir atbildīgs ikviens, un ievērojamu ieguldījumu tajā var sniegt vienkārša izgulēšanās! Neatkarīgi no tā, vai esat darba devējs vai ņēmējs, nebaidieties no ierosinājumiem un priekšlikumiem arī šķietami maznozīmīgu aspektu izvērtēšanai un mainīšanai! Paturiet prātā, ka ikvienam darba vietā ir jābūt ne tikai instruētam darba drošības jautājumos, bet arī možam, lai spētu šīs norādes paturēt prātā un atbilstoši reaģēt.
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)