Banner 980x90

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā beigušās kvotas pieprasītākajiem pakalpojumiem

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pieprasītākajiem ambulatorajiem pakalpojumiem kvotas ir beigušās, un slimnīcas vadībai nav informācijas, ka šim gadam valsts varētu iedalīt papildu finansējumu, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Grinberga.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas un Ventspils poliklīnikas pārstāvji, organizējot informācijas dienas pasākumu, iedzīvotājiem izklāstījuši aktuālo situāciju par gaidīšanas rindām uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis un galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis informēja, ka pieprasītākajiem ambulatorajiem pakalpojumiem kvotas ir beigušās. Valsts finansējums ārstniecības iestādēs tiek piešķirts noteiktam speciālistu konsultāciju un izmeklējumu skaitam, taču tas nav pietiekams, lai apmierinātu pieprasījumu pilnā apjomā. Slimnīcas pārstāvji pēdējo trīs mēnešu laikā ir vairākkārt vērsušies Nacionālajā veselības dienestā un pirms pāris nedēļām tikušies arī ar veselības ministru, lūdzot slimnīcai piešķirt papildu finansējumu, lai lielākam pacientu skaitam varētu veikt diagnostikas izmeklējumus, taču pozitīva atbilde nav saņemta, norādīja Grinberga. Tāpat slimnīcas vadībai nav informācijas, ka šim gadam valsts varētu iedalīt papildu finansējumu.

Pašlaik Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā bez rindas var saņemt tādus ambulatoros pakalpojumus kā rentgena, elektrokardiogrammas un laboratorijas izmeklējumus. Savukārt uz atsevišķiem izmeklējumiem, tostarp uz magnētisko rezonansi, ehokardiogrāfiju un kompjūtertomogrāfiju, rindā jāgaida pat vairāki mēneši, tādēļ slimnīca pierakstu veido jau nākamajam gadam. Slimnīcas pārstāvji gan uzsvēra, ka valsts finansējuma trūkums neattiecas uz stacionāru. Uzņemšanas nodaļa un stacionārs strādā bez ierobežojumiem, līdz ar to visi pacienti saņem nepieciešamo ārstēšanu.

Arī pie atsevišķiem speciālistiem gan slimnīcā, gan poliklīnikā veidojas gaidīšanas rindas. Piemēram, ļoti pieprasītas ir acu ārsta konsultācijas. Lai redzes pārbaudes pakalpojumus padarītu pieejamākus, slimnīcā pieaicināts jauns speciālists - optometrists, kurš nosaka redzes asumu, acs spiedienu un konstatē acu saslimšanas, kā arī izraksta brilles un kontaktlēcas.

Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule informēja, ka finansējuma trūkst arī osteodensitometrijas izmeklējumiem kaulu blīvuma noteikšanai, rehabilitācijas pakalpojumiem, kā arī sirds un asinsvadu funkcionālajiem izmeklējumiem. Sormule vienlaicīgi aicina arī pacientus būt atbildīgiem: "Ja esat pierakstījušies rindā un tomēr nevarat ierasties, tad par to lūgums informēt poliklīnikas reģistratūru, lai jūsu vietā varētu pieņemt citu pacientu. Tas ļaus rindām neveidoties vēl garākām."

Kā ziņots, vairākās Latvijas slimnīcās uz atsevišķiem pakalpojumiem ir beigušās valsts apmaksātās kvotas, kā arī daudzu izmeklējumu veikšanai un pakalpojumu saņemšanai rindas izveidojušās līdz pat gada beigām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)