Banner 980x90

ZRS sniedz padomus gripas profilaksei

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

SIA ''Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcā'' Ventspilī šobrīd vēl neviens gripas saslimšanas gadījums nav konstatēts. Tomēr mediķi aicina ievērot piesardzības pasākumus, lai pasargātu savu veselību un mazinātu slimības izplatību.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Grinberga, gripa ir akūta, lipīga vīrusu infekcija, kas izplatās gaisa pilienu veidā. Saslimis cilvēks apkārtējos var inficēt pat pirms gripas simptomu parādīšanās un pirmās piecas līdz desmit slimības dienas ir bīstams apkārtējiem. Vissmagāk no gripas cieš mazi bērni, veci cilvēki, pacienti ar hroniskām slimībām un novājinātu imunitāti. Biežākās gripas pazīmes ir pēkšņs slimības sākums, augsta temperatūra, drudzis, stipras galvas sāpes, "kaulu laušanas" sajūta, sāpes acu ābolos, izteikts nespēks, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, mokošs klepus. Novērojot šādus simptomus, noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Lai mazinātu risku saslimt ar gripu, regulāri jāvēdina un jāuzkopj telpas. Īpaša uzmanība jāpievērš personīgai higiēnai un jāveic regulāra roku mazgāšana ar ziepēm, jo gripas vīruss strauji izplatās arī ar rokām. Jāizvērtē nepieciešamība apmeklēt publiskus pasākumus un citas vietas, kur uzturas daudz cilvēku un ne mazāk svarīgi ir ģērbties piemēroti laika apstākļiem. Ieteicams pilnvērtīgs un vitamīniem bagāts uzturs, kā arī uzņemt daudz šķidruma. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas infekcioniste Dr.Gunta Andersone iesaka rūpēties par organisma dabiskām aizsargspējām un uzturā iekļaut svaigus kāpostus, ķiplokus, lokus un citrusaugļus. "Liela nozīme ir C vitamīna uzņemšanai, tāpēc ēdiet kivi, mežrozīšu augļus, dzērvenes un papriku," uzskaita ārste. Tāpat jābūt fiziski aktīviem, pilnvērtīgi jāatpūšas, kā arī jārūpējas par iekšēju mieru un pozitīvu attieksmi. Īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem, kuriem ir tieša saskare ar gripas slimnieku. Profilakses nolūkos ieteicams lietot remantadīnu – pa vienai tabletei divas reizes dienā vai TheraFlu vienu reizi dienā. "Tomēr visefektīvākā aizsardzība pret gripu ir vakcinācija," atzīmē Dr.Andersone.

Tā kā gripa ir īpaši lipīga infekcija, slimnīca aicina saslimušos neapmeklēt darbu, nelaist uz skolu sasirgušos bērnus un neapmeklēt publiskus pasākumus, lai neinficētu arī līdzcilvēkus. Nav vēlams ciešs kontakts ar gripas slimnieku un noteikti nedrīkst lietot kopīgus traukus un galda piederumus. Saslimšanas gadījumā cilvēkam nepieciešams ievērot mieru, lietot organismu spēcinošu uzturu un uzņemt daudz šķidruma – zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdeni. Gripas simptomu mazināšanai var lietot paracetamolu, ibuprofēnu, tomēr vislabāk par ārstēšanās plānu konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)