Banner 980x90

12 lietas, kas tev jāzina par jumta nomaiņu

Ja domājam par mājas daļām, kā svarīgāko cilvēki nereti min tās pamatus. Lai arī, protams, tiem ir nozīmīga loma ēkas stabilitātē un drošībā, jumts bieži vien ir tas, kurš nepelnīti tiek atstāts novārtā, kaut arī pareiza tā materiāla izvēle un ieklāšana var ietekmēt visas mājas drošību, siltumizolāciju un iemītnieku komfortu. Eksperts jumta materiālu izvēlē Latvijā Monier ir sagatavojis tev 12 svarīgākās lietas, par kurām vajadzētu padomāt, veicot jumta nomaiņu.

1. Krāsa un gaismu atstarojošs materiāls. Gaišas krāsas jumta segums, kas efektīvi spēj atstarot saules gaisumu, ir laba izvēle vietās, kur bieži spīd saule. Piemēram, dakstiņi šajā ziņā ir ļoti pateicīgi, jo pieejami gaišos toņos, kā arī nodrošina to, lai ziemā ēkā būtu silti, bet vasarā – atvēsinoši. 

2. Jumta uzturēšana. Ikviens seguma materiāls var prasīt atšķirīgu apkopi un uzturēšanu. Dažkārt tā var būt vienkārša un ar zemām izmaksām, taču ir gadījumi, kad, lai jumtu saglabātu labā stāvoklī, tā apkope jāveic regulāri un ir dārga. Tādēļ, pirms veic izvēli, noteikti painteresējies, kā konkrētā materiāla jumts ir jākopj laika gaitā. 

3. Pārstrādājams materiāls. Lai arī šis aspekts ne vienmēr ir svarīgākais, tomēr, ja tev rūp vides aizsardzība, ir vērts noskaidrot, vai jumta seguma ražošanā izmantots otrreizēji pārstrādāts materiāls, kā arī vai tad, kad esošais jumts būs nokalpojis savu laiku, to varēs pārstrādāt. 

4. Svars. Tas, cik viegls vai smags ir jumts, ir ļoti svarīgi. Ja izvēlies smagāku klājumu, piemēram, betona vai māla dakstiņus, jāņem vērā, ka tiem apakšā esošajai konstrukcijai ir jābūt pietiekami izturīgai un stabilai. Tajā pašā laikā ņem vērā, ka šis materiāls būs krietni izturīgāks un kalpos daudz ilgāk. Šim jo īpaši pievērs uzmanību, ja runa ir par renovāciju.

5. Pārklājums. Nereti dažādiem jumta segumiem ir uzklāta kārta ar vielām, kas to aizsargā pret apkārtējās vides iedarbību, piemēram, karstumu un aukstumu utt. Tāpat šāds pārklājums ļauj jumta segumam ilgāk saglabāt savu izskatu un pievilcību. Noskaidro, vai izvēlētajam materiālam tāds ir. 

6. Jumta slīpums. Ne visus segumus iespējams klāt uz jebkura slīpuma jumta. Attiecīgi tas, kāds ir slīpums, nosaka to, kādu materiālu izvēlēties. Slīps jumts labāk izskatās, labāk novada lietus ūdeņus, kā arī sniegu ziemā, pavasarī, kas tos padara praktiskākus un vieglāk kopjamus. Tāpēc šādam jumta materiālam būtu labāk izvēlēties ilgmūžīgāku jumta segumu.

7. Garantija. Centies izvēlēties materiālu, kuram ir pēc iespējas ilgāka garantija. Lai arī var nākties vairāk samaksāt par jumtu, tas noteikti būs labs ieguldījums, kas nākotnē atmaksāsies. 

8. Pievērs uzmanību energoefektivitātei. Jumtam ir svarīga loma energoefektivitātes nodrošināšanā. Piemēram, bitumena šindeļu segums ātri uzkarst un sasilda māju, savukārt dakstiņi parasti atstaro karstumu.

9. Ventilācija. Ieklājot jumta segumu, parūpējies, lai zem tā būtu pietiekami laba ventilācija. Īpaši svarīgi tas ir metāla jumtam, pretējā gadījumā veidojas kondensāts. 

10. Profesionāli meistari. Dažkārt saimnieki paši izvēlas veikt jumta nomaiņu savai mājai, taču, ja neesi pārliecināts par savām prasmēm un zināšanām, šo uzdevumu labāk uzticēt profesionāļiem.

11. Nosaki budžetu. Ikvienam, kurš nolemj mainīt ēkas jumtu, prātā ir aptuvena summa, ar kuru rēķināties un ko var atļauties tērēt šim mērķim. Centies arī turēties pie šī skaitļa, ņemot vērā arī neplānotas situācijas. 

12. Troksnis un drošības pasākumi. Ja tavas mājas tuvumā atrodas kaimiņi, vispirms pabrīdini viņus par to, ka tiks veikti šādi remontdarbi, kas ietvers lielāku troksni un arī, iespējams, aktīvāku satiksmi. Atgādini, lai bērni tiktu informēti par to, ka remontdarbu vietai tuvumā nedrīkst iet. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)