Banner 980x90

13 jautājumi alpīnistam Normundam Reinbergam

"Virsotnes pievilcība un skaistums reizēm nosaka ļoti daudz. Kā rotaļu mantiņa veikala skatlogā - ieraugi un gribi," - šoreiz pilsētas informācijas portālu tīkla Pilseta24.lv 13 jautājumi par tiekšanos uz virsotnēm - alpīnismu. Uz tiem atbild pieredzējušais alpīnists, Latvijas Alpīnistu savienības prezidents Normunds Reinbergs.

1. Cik sen un kā sākāt nopietni nodarbojaties ar alpīnismu?


Liekas kopš 1989.gada.

2. Kas ir tas, kas Jūs piesaistīja šai reizēm pat ļoti bīstamajai nodarbei?

Laba kompānija, skaista daba, iespēja ceļot – tajā laikā gandrīz par brīvu.

3. Kā atšķiras vienkārša kalnos kāpšana vai kalnu tūrisms no alpīnisma?

Pēc grāmatas alpīnisms ir kāpšana uz virsotnēm, attiecīgi kalnu tūrisms vairāk attiecās uz kalnu pārgājienem. Iedalījums visai nosacīts un bija vairāk aktuāls padomju gados, kad alpīnisti bija kaut kas vairāk. Tagad visi brauc uz kalniem un nodarbojas tur ar savām spējām un interesēm atbilstošām nodarbēm, un, domājams, visi gūst no tā gandarījumu.

Bērnam uzkāpjot pa kāpšanas sienu, mammas to sauc par alpīnistu... Tā kā šāds stingri nodalīts iedalījums manuprāt nav visai aktuāls.

4. Augstākās virsotnes un dziļākās aizas, necaurejamākie meži un plašākie tuksneši – kas dzen cilvēku pārbaudīt savas spējas bīstamākajās vietās uz Zemes? Vai "iekarošana", pašapliecināšanās mums ir asinīs?


Varbūt kādam tas ir adrenalīns, kadam pašapliecināšanās, kādam aizmukšana no ikdienas rūpēm, jaunu izjūtu iegūšana. Katram būs savs iemesls. Vai mums pašapliecināšanās ir asinīs – drīzāk nē, visi tā nedara.

5. Daudzas ekspedīcijas noteikti ir saistītas ar paaugstinātu risku un bīstamību. Nemitīgā briesmu izjūta vairāk traucē vai palīdz koncentrēties?


Atrodoties kalnos vismaz mani nevajā "briesmu" izjūta un domāju uzsvars uz to ir pārspīlēts. Vai izejot uz ielas Jūs vajā briesmu sajūta – pastāv iespēja tikt notriektam ar automašīnu, bet vai tāpēc mēs sēžam mājās. Sākot kāpt tu izbaudi procesu.

6. Vai arī pieredzējušiem alpīnistiem ir bail?

Bet protams.

7. Pēc kādiem kritērijiem tiek izvēlētas virsotnes un ekspedīciju galamērķi?

Virsotnes pievilcība un skaistums reizēm nosaka ļoti daudz. Kā rotaļu mantiņa veikala skatlogā - ieraugi un gribi. Bet, protams, ir virkne daudz vienkāršāku kritēriju, kā piejamie finanšu līdzekļi, laiks, draugu atvaļinājumu laiks, draugu vēlmes un intereses – bieži tas ir kompromiss.

8. Kāds ir Jūsu mērķis, sapnis? Kāda neiekarota virsotne, kāda ideju un ieceru līmenī nākotnē saplānota ekspedīcija?


Kad piepildīšu, noteikti ar to padalīšos. Neuzkāptas virsotnes paliek katrā braucienā un ir vēl tik daudz vietas uz kurieni doties...

9. Esat Latvijas Alpīnistu savienības prezidents. Kā vispār vērtējat alpīnisma attīstību Latvijā?


Alpīnisms ir bijis Latvijā kopš 1956.gada (pirmā Latvijas alpiniāde) un vēl pirms tam. Tomēr jāņem vērā, ka Latvija nav kalnu valsts un iespējas nodarboties ar alpīnismu vienmēr būs saistītas ar došanos ārpus Latvijas ar visām no tā izrietošajām sekām. Nav pamata domāt ka šī aizraušanās cilvēkos apsīks. Drīzāk otrādi, pieaugot labklājībai, arvien jauni cilvēki vēlēsies izmēģināt kāpšanu kalnos dažādās tās izpausmes formās. Lielisks piemērs tam ir šī gada Olgas Kotovas un Vadima Prudņikovas sasniegumi Everestā. Vienlaicīgi tas arī parāda, ka cilvēkiem ir iespēja iesaistīties alpīnismā, izmantjot ārvalstu kompāniju un apmācību programmu starpniecību. To var izdarīt arī Latvijā un katram pašām ir jāatrod atbilde kuru no ceļiem iet.

10. Vai alpīnisms ir dārga nodarbe?

Tas atkarīgs no tā cik tālu gribam braukt un kādu kalnos kāpšanas veidu izvēlamies. Alpīnisms nav tikai Everests.

11. Kādi ir pirmie soļi, kas jāsper iesācējam, kurš nolēmis, ka vēlas nodarboties ar alpīnismu?

Laikam visvienkāršākais ir aiziet uz kādu no Latvijas kāpšanas sienām, pamēģināt kāpšanu, sapazīties ar cilvēkiem, iegūt jaunus draugus un informāciju. Otrs variants ir uzreiz pieteikties kādā no iesācēju apmācības grupām par kurām informāciju var atrast tīklā. Var nolīgt privātu gidu un prom uz kalniem!

12. Mums nav augstu virsotņu un klinšu. Vai un kur Latvijā ir iespējas nodarboties ar alpīnismu?

Sagatavoties kāpšanai kalnos var apmeklējot alpīnistu sagatavošanas nodarbības, kas ir gan teorētiskas, gan praktiskas, gan uz kāpšanas sienām. Konkrētas vietas visvieglāk ir atrasts tīmeklī vai zvanot uz Latvijas Alpīnistu savienību.

13. Jūsu novēlējums Latvijai!


Atrast kopīgu mērķi un tad iedzīvotājiem sākt sadaboties tā realizācijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)