Banner 980x90

13 jautājumi lakrosa spēlētājam Kārlim Kļaviņam

Dinamisks, ātrs, agresīvs - ar šādiem trīs vārdiem vislabāk varētu raksturot lakrosu, komandu sporta viedu, kurš Latvijā ienācis salīdzinoši nesen, bet pamazām piesaista aizvien lielāku interesentu un atbalstītāju loku.

Šoreiz uz pilsētas informācijas portālu tīkla Pilseta24.lv jautājumiem atbild lakrosa kluba "Valmieras puikas" pussargs Kārlis Kļaviņš.

1. Lakross vislielāko popularitāti bauda Ziemeļamerikā, īpaši Kanādā, bet nu atpazīstamība pamazām pieaug arī Eiropā, tostarp Latvijā. Tomēr aizvien ne katrs zina, kas tas ir. Pāris vārdos – kas ir lakross?


Kas ir Lakross (smejas)? Ja man liktu atbildēt ļoti īsi, tad es vienkārši teiktu: "Nāc un paskaties!" Tas tā, nedaudz humoram. Teiksim tā - lakross ir ātrs, dinamisks kontakta sporta veids, kas līdz ar to rada interesi ko tādu pamēģināt.

2. Lakrosā ir elementi no vairākiem sporta veidiem. Kam lakross varētu būt visradniecīgākais?

Manuprāt, šim sporta veidam nemaz nevar izcelt tiešu sporta veidu, kam tas varētu visvairāk līdzināties. Tam ir vairāku sporta veidu elementi. Laukums ir aptuvena futbola laukuma kopija, protams, ar savām laukuma zonām. Spēlētāji spēles laikā uz laukuma ir deviņi plus vārtsargs. Spēle risinās lielākoties gaisā un mērķis ir gūt vārtus. Spēka spēles noteikumus varētu pielīdzināt hokejam, pārkāpumi arī pielīdzināmi hokejam, bet noraidījumu laiki atšķiras.

3. Kāpēc izvēlējies savu sportisko enerģiju ielikt tieši lakrosā, nevis citos komandas sporta veidos? Kas piesaistīja?

Sākotnēji man personīgi primārais bija volejbols, bet tad draugi paaicināja uz lakrosa treniņiem, un tā arī aizgāja. Vairāk jau piesaistīja tas, ka vairums draugu apmeklēja šos treniņus - bara instinkts, tā teikt. Nebija arī tā, ka man šis sporta veids nepatika un gāju uz treniņiem piespiedu kārtā. Tas bija kas jauns,  vajadzēja pamēģināt. Spēlēju jau vairāk nekā trīs gadus, un vēl ir kur augt. Tā nu tagad lakross man ir primārais sporta veids, volejbolu atstājot otrajā plānā.

4. Ja tev būtu lakross jāraksturo ar trīs īpašības vārdiem, kuri tie būtu?

Dinamisks, ātrs, agresīvs.

5. Lakross ir tehniski sarežģīts sporta veids?


Lakross ir tehniski sarežģīts sporta veids, tomēr ar laiku un treniņiem apgūt var visu. Daudz kas atkarīgs arī no paša cilvēka - apņemšanās, treniņi, vēlme spēlēt. Protams, arī šajā sporta veidā darbojas cilvēciskais faktors – cik ātri katram tas viss aiziet!

6. Pašlaik Latvijā ir septiņi vīriešu lakrosa klubi. Tavuprāt, tas Latvijas mērogam ir liels vai mazs skaitlis, ņemot vērā vispārēju lakrosa popularitāti valstī?

Manuprāt, Latvijas mērogā tas ir diezgan iespaidīgs skaitlis, ņemot vērā, cik mazā valstī esam. Teiksim tā - Latgale pagaidām ir vienīgais lakrosa neskartais reģions. Lakross ir pieejams Jelgavā, Saldū, Liepājā, Rīgā, Valmierā. Attīstība bijusi diezgan strauja, un, cik pa ausu galam esmu dzirdējis, tad nākamajā sezonā Latvijā būs jau astoņas komandas.

7. Par Tevis pārstāvēto klubu - "Valmieras puikām" - runājot, kā ar spēlētgribētājiem? Vai rindas papildinās, jaunie interesējas par iespēju spēlēt lakrosu?

Uz šo jautājumu vairāk varētu atbildēt komandas treneris Jānis Levitass, viņam būtu vairāk ko teikt (smejas)! No pirmsākumiem esam palikuši tikai nedaudzi. Jauni spēlētāji nāk ik gadu. Vēlētos jau, protams, vēl vairāk, bet nu pagaidām iztiekam, un gribētāju netrūkst. Cenšamies piedalīties dažādos publiskos pasākumos, lai Valmiera nav neziņā par šādu sporta veidu. Šādos pasākumos interesentu netrūkst, un pie mums nāk gan lieli, gan mazi.

8. Kā tiek organizēts treniņu process? Tā kā Latvijas vidē šis ir diezgan jauns sporta veids, pieņemu – daudzas lietas balstās uz pašu spēlētāju iniciatīvu, tostarp treniņu organizēšana. Tā ir?

Lielākoties tā arī ir. Pašlaik jau sākusies, tā teikt, ziemas sezona, un nu iesim trenēties iekštelpās. Uz doto brīdi vēl nav zināms, kur tieši notiks treniņi ziemas sezonā, bet iepriekšējos gadus trenējāmies Valmieras Piena sporta zālē. Īres maksa bija jāsedz komandai. Pavasarī jau atsākam treniņus kādā no Valmieras sporta laukumiem, parasti tas ir Valmieras Valsts ģimnāzijā. Nedaudz finansiālā ziņā mums palīdz arī Vidzemes Augstskola, par to arī komandas vārdā saku paldies! Varētu jau vairāk... (smejas).

9. Spēles apmeklē daudz skatītāju?

Ņemot vērā to, ka daļēji nesam Vidzemes Augstskolas vārdu, tad lielākā daļa atbalstītāju ir tieši studenti. Katru gadu apmeklētāju skaits aug, un prieks par tiem, kuri nāk uz mūsu spēlēm, atbalsta savējos. Valmiera, Vidzemes Augstskola ir tikai viena un savējos vajag atbalstīt!

10. Vai Latvijas lakrosa klubiem katram ir izveidojies savs fanu lociņš ar kluba atribūtiku, simboliku, saukļiem, vai līdz tam Latvijas lakrosam vēl jāaug?

Latvijā līdz tam vēl krietni jāaug, bet teikšu, ka dažviet jau iet uz labo pusi. Cilvēki nāk, atbalsta, dzirdamas ovācijas un aplausi. Tas ir viss, kas vajadzīgs, lai komanda laukumā justos labāk.

11. Lakross ir fiziski smags sporta veids?

Lakross ir fiziski smags sporta veids un, lai tu būtu labs laukumā, ir vajadzīga laba fiziskā sagatavotība. Šajā sporta veidā daudz ko izsaka arī veiklība. Piemēram, ja esi tehnisks ar nūju un tev ir labs metiens, tev nav obligāti jābūt dzelzs rūdījuma atlētam. Veiklas rokas un asa reakcija atspēkotu atlētiskumu. Šo sporta veidu var trenēties spēlēt ikviens - katrs ar kaut ko izceļas.

12. Laukumā bieži gadās gūt traumas?

Traumas? Hmm... Nu, kā jau iepriekš minēju, šis ir kontakta sporta veids, ir daudz spēka spēles, līdz ar to jārēķinās ar traumām. Gadās arī smagākas traumas, bet pārsvarā tās ir mikrotraumas – nobrāzumi, sasitumi.

13. Vari atcerēties spilgtāko, foršāko momentu no kādas spēles? Kādu epizodi, kas īpaši labi palikusi atmiņā?

Spilgtu momentu ir daudz, bet tādu, kurus es personīgi varētu izcelt, laikam īsti nebūs. Protams, ir vārtu gūšanas mirkļi, lieliski rezultatīvas piespēles atdošana, labs spēka paņēmiens, kas kuriozs uz laukuma, ceļā vai ģērbtuvēs. Tie ir brīži, kad tu vienkārši jūties labi, un labi jūtas arī tava komanda. Mūsu komanda ir labs veids kā uzlādēties - šis kolektīvs prot dzīt jokus un uzturēt pozitīvismu. Piebildīšu gan, ka varētu jau stāstīt daudz piedzīvojumus, bet tas lai paliek starp komandu un draugiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)