Banner 980x90

13.Saeimā neievēlētais ZZS kandidāts Jānis Klaužs apšauba vēlēšanu rezultātus

Rīga, 15.okt., LETA. Jaunajā Saeimas sasaukumā neievēlētais līdzšinējais parlamenta deputāts Jānis Klaužs (ZZS) vērsies Drošības policijā (DP) un Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), apšaubot 13.Saeaimas vēlēšanu rezultātus, jo viņam ievilkto plusiņu skaits balsu skaitīšanas naktī ievērojami samazinājies, kamēr kolēģiem samazinājies reģistrēto svītrojumu skaits, vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Klaužs vēlēšanu naktī viņš ik pēc stundas oficiālajā CVK interneta vietnē fiksējis tur uzrādītos rezultātus. Deputāta uzmanību piesaistījis fakts, ka stundas laikā būtiski samazinājies vēlēšanu biļetenos viņam ieliktais plusiņu skaits. Īsi pēc plkst.1 balsu skaitīšanas naktī CVK uzrādīja, ka par Klaužu ievilkti 1246 plusiņi, bet pēc stundas un divām minūtēm plusiņu skaits par 493 vienībām sarucis. Šos rādītājus politiķis fiksējis arī ekrānšāviņos.

Deputāts, kurš iepriekšējās vēlēšanās no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta Latgalē bieži bijis populārākais, uzskata, ka tā ir droša zīme - vēlēšanu rezultāti ir nelikumīgi ietekmēti. Bažīgu viņu darot arī fakts, ka laikā, kamēr viņam sarucis plusiņu skaits, viņa partijas biedriem sarucis izsvītrojumu skaits. Piemēram, zemkopības ministram un ZZS Latgales saraksta pirmajam numuram Jānim Dūklavam tas sarucis par 100, bet otrajam numuram Jānim Trupovniekam par 81. Arī trešajam saraksta numuram Līgai Kozlovskai sarucis izsvītrojumu skaits. Turklāt no pieciem kandidātiem, kuru vēlēšanu rezultātos fiksētas šādas izmaiņas, tikai Klaužam sarucis plusiņu skaits. Pārējiem zuduši tikai svītrojumi, vēsta NRA.

"Esmu sapratis, ka šīs ir dīvainības, par kurām sabiedrībai jāuzzina. Man liekas, ka man ir nozagti kādi pieci simti plusu, un tas uzreiz visu maina. Es tam nevaru piekrist, ka man pazūd plusi, bet saraksta biedriem pazūd mīnusi. Ir skaidrs, ka kāds ir pieslēdzies pie sistēmas, jo plusu var palikt tikai vairāk, ne mazāk, bet te noticis savādāk," uzskata Klaužs.

Viņš par savām aizdomām mutiski informējis DP, kā arī ar iesniegumu vērsies pie CVK vadītāja Arņa Cimdara. Cimdars laikrakstam apstiprinājis, ka šāds iesniegums saņemts. Viņš uzskata, ka politiķa satraukumam nav pamata. CVK vadītājs skaidrojis, ka, skaitot 13.Saeimas vēlēšanu rezultātus, komisija pirmo reizi datus atjauninājusi ik pēc 30 minūtēm, nevis ik pēc stundas, kā tas bijis līdz šim, līdz ar to balsu skaitīšanas process bijis dinamiskāks.

Pēc Cimdara teiktā, iepriekšējās vēlēšanās tika apkopoti tikai vēlēšanu iecirkņu pilnībā pārbaudītie un apstiprinātie protokoli, bet šajās vēlēšanās elektroniski tika reģistrēti un kopējā CVK interneta vietnē publiski pieejamajā datu bāzē ievadīti jau protokoli, kuri pārbaudīti tikai vienu reizi. Ja kādā vēlēšanu iecirknī protokolā tika konstatēta kļūda, tad viss protokols ar tajā iekļautajām balsīm, plusiem un svītrojumiem no datu bāzes tika izņemts, bet atpakaļ iekļauts tikai pēc kļūdu novēršanas. Cimdars uzskata, ka Klaužs pamanījis tieši to brīdi, kad kaut kādu kļūdu dēļ no sistēmas izņemts viens vai vairāki protokoli, taču kopumā balsu skaitīšana bijusi korekta, pārliecināts CVK vadītājs.

"Jāsaprot, ka vēlēšanu iecirkņos balsis saskaitīja uz vietām un neviens iecirkņa protokols nav apstrīdēts kā ačgārns vai nepareizs," uzsvēris Cimdars. Vienlaikus viņš piekrīt, ka Klaužam ir tiesības saņemt atbildes uz viņu interesējošajiem jautājumiem, arī tad, ja nepieciešama DP iejaukšanās.

CVK vadītājs NRA atzinis, ka šajās vēlēšanās ieviestā balsu skaitīšanas kārtība būtiski atšķiras no līdz šim ierastās, taču tā ir dinamiskāka jeb "pulsējoša", ļauj ātrāk saskaitīt balsis un tādēļ būtu saglabājama, iepriekš gan izskaidrojot tās nianses.

Kā liecina CVK mājaslapā apkopotie 13.Saeimas vēlēšanu provizoriskie rezultāti, ZZS deputāta amata kandidātu Klaužu vēlētāji svītrojuši 1539 reizes, taču plusiņš viņam ievilkts 1673 biļetenos. Rezultātā Klaužs jaunajā parlamenta sasaukumā nav ievēlēts, paliekot ceturtais sarakstā jeb otrais "zem svītras". No ZZS Latgales vēlēšanu saraksta Saeimā iekļuvuši kopumā divi kandidāti - pašreizējais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)