Banner 980x90

5 gardi un veselīgi ēdieni no dažādu tautu virtuvēm

Cilvēki, kuriem patīk gatavot, labprāt izmēģina jaunas receptes un it īpaši no dažādu tautu virtuvēm. Katras pasaules valsts virtuve atšķiras ar unikālām sastāvdaļām un garšvielām, kas rada nepārspējamu smaržas un garšas kombināciju. 

Piedāvājam doties brīnišķīgā kulinārijas piedzīvojumā un izmēģināt piecus gardus un veselīgus ēdienus no dažādu tautu virtuvēm, kas ne tikai aktivizēs garšas kārpiņas un ļaus izmēģināt ko jaunu, bet arī palīdzēs pietuvoties šo tautu kultūrām.

#1 Miso zupa – Japāna

Mēs visi zinām, ka Japānā ir lielākais vidējais mūža ilgums pasaulē, un lielā mērā to saista tieši ar uzturu. Varbūt ilgdzīvošanas noslēpums slēpjas miso zupā? Tas ir tradicionāls japāņu ēdiens, kura sastāvā ir miso pasta (fermentēta sojas pupiņu pasta) un koncentrēts zivju buljons jeb daši. Japāņi apgalvo, ka šī zupa palīdz uzlabot gremošanas procesus un sniedz organismam nepieciešamo enerģijas daudzumu.

Miso zupai ir dažādas variācijas, taču pamatā vienmēr būs miso pasta, kas ir nopērkama arī lielveikalos Latvijā. Atkarībā no receptes, zupai var pievienot jūras aļģes, sēnes, tofu, rīsus un citas sastāvdaļas.

#2 Kimči – Dienvidkoreja

Būtībā kimči ir pikanti skābēti kāposti, kas ir ļoti populāri Dienvidkorejā – tur tos pasniedz katrā ēdienreizē. Šim ēdienam nereti tiek pievienots ingvers, čili piparu pulveris, redīsi, ķiploki, garneļu pasta un citas sastāvdaļas – kimči ir diezgan daudz dažādu variāciju. Tos visbiežāk lieto uzturā kā piedevu, piemēram, rīsiem, taču šos kāpostus var izmantot arī zupās un sautējumos.

Kāpēc kimči tiek ierindots veselīgu ēdienu sarakstā? Galvenais triks slēpjas fermentētajos dārzeņos, jo tieši fermentācijas jeb skābēšanas procesā rodas labvēlīgās pienskābās baktērijas, kas palīdz uzturēt normālu zarnu mikrofloru.

#3 Paelja – Spānija

Paelja ir spāņu kulta ēdiens, kura dzimtene ir Valensija, pilsēta Spānijas austrumos, kas atrodas Vidusjūras krastā. Šī ēdiena pamatā ir rīsi un garšvielas, tādas kā safrāns un kajēnas pipari, un, protams, svarīgākā sastāvdaļa – jūras veltes. Daudzās receptēs jūras produktu vietā tiek izmantota vista, arī variācija – vista kopā ar jūras veltēm – ir diezgan populāra, jo gaļas un jūras velšu kombinācija ir tradicionālā Spānijas garša.

Tā kā paeljas pagatavošanā tiek izmantoti rīsi, dārzeņi un dažās receptēs arī gaļa, tad, pateicoties to sastāvā esošajiem ogļhidrātiem, šis populārais ēdiens sniedz organismam nepieciešamo enerģijas daudzumu. Gatavojot paelju ar jūras veltēm, ēdienam tiek pievienota papildu vērtība – zivis un vēžveidīgie satur lielu A vitamīna, omega 3 taukskābju, cinka, selēna, dzelzs daudzumu, kas nodrošina organisma veiksmīgu darbību un tā pilnvērtīgu funkcionēšanu.

#4 Ratatujs – Francija

Ratatujs ir tradicionāls franču ēdiens, kas nāk no Provansas, pasaulslavenā Francijas dienvidaustrumu reģiona. To vēl dēvē par franču dārzeņu sautējumu. Un patiesi, šajā franču virtuves ēdiena receptē sastapsi tomātus, baklažānus, kabačus, cukīni, sīpolus un citus dārzeņus, kurus liek gatavoties cepeškrāsnī, iepriekš sagriežot šķēlītēs un skaisti izkārtojot cepešformā. Gardajam un veselīgajam ēdienam pievieno klāt arī olīveļļu, baziliku, majorānu, lai padarītu to vēl aromātiskāku un garšīgāku. Būtībā ratatujam ir ļoti daudz dažādu variāciju un tradicionāli to pasniedz kā piedevu pie gaļas, taču tas derēs arī kā pamatēdiens.

Ratatujs tiek uzskatīts par ļoti veselīgu un sātīgu ēdienu un ir īpaši iemīļots to cilvēku vidū, kuri cīnās ar liekā svara problēmām un ievēro diētas. Tas ir bagāts ar dažādām uzturvielām un satur mazu kaloriju daudzumu. Tāpat šis ēdiens lieliski der arī veģetāriešiem un vegāniem. Savukārt tie, kuri uztraucas, ka ratatujā ir par maz proteīna, var ēdienu izmantot kā piedevu liesai vistai vai zivij.

#5 Takos – Meksika

Viens no populārākajiem meksikāņu ēdieniem ir takos – mīkstas kukurūzas tortiljas, kas pildītas ar liellopu, vistas gaļu vai cūkgaļu. Šim slavenajam ēdienam ir amerikāņu un meksikāņu versija. Amerikāņu takos versijā tiek pievienotas zaļās salātlapas, tomāti, siers un pat skābais krējums. Savukārt meksikāņu receptē šīs sastāvdaļas neatradīsi, taču tajā noteikti būs koriandrs, smalki sagriezts baltais sīpols, salsas mērce vai dažreiz gvakamole (avokado mērce).

Takos ir ļoti vienkārši pagatavojams ēdiens, pat no vakardienas vistas un svaiga avokado ir iespējams pagatavot bezgala gardu, sātīgu un veselīgu maltīti gan sev, gan visai ģimenei. Lai padarītu to vēl veselīgāku, var pievienot pēc iespējas mazāk gaļas un vairāk dārzeņu, piemēram, papriku, burkānus vai citus dārzeņus pēc izvēles. Siera vai skābā krējuma vietā var izmantot pašgatavotu gvakamoli, kas, pateicoties avokado, satur veselīgās nepiesātinātās taukskābes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)