Banner 980x90

Aicina uz bezmaksas kinoseansiem

Piektdien, 16.augustā Ventspils Muzeja aicina apmeklēt bezmaksas kinoseansus Livonijas ordeņa pils pagalmā, Jāņa ielā 17. Seansi sāksies plkst.22.00 un tajos tiks demonstrētas trīs ar Ventspili saistītas filmas, pilsētas informācijas portāls Ventspils24.lv uzzināja Ventspils pilsētas pašvaldībā.

Plkst.22.00 varēs noskatīties animācijas filmu "Poēm pa kulšen", ko 2003. gadā izveidojis režisors Jānis Cimermanis. Filma ir interesanta dažāda vecuma skatītājiem un tās pamatā ir Ventspils novadnieka dzejnieka Friča Dziesmas 1948. gadā Vācijā ar tādu pašu nosaukumu iznākušais darbs, kurā asprātīgi tēlota labības kulšanas talka Kurzemē un tas, kā tā ietekmē gan cilvēku, gan pagrīdē mītošo peļu dzīvi. Pirms filmas ievadvārdus teiks Ventspils muzeja vēsturniece Ingrīda Štrumfa.

Plkst.23.00 sadarbībā ar Rīgas Kinomuzeju tiks demonstrēta Ventspilī uzņemtā filma "Kur taisnība?" (1913), ko uzskata par pirmo mākslas filmu, kas tapusi Latvijas teritorijā. Mēmo filmu komentēs Ventspils muzeja vadošais pētnieks Armands Vijups, bet uz klavierēm pavadīs tapieris - pianists un komponists Ritvars Garoza. Filmas tapšanā savulaik piedalījušies arī vairāki ventspilnieki, tostarp Ventspils teātra aktieris Herberts Konrāds, kas šajā filmā iejuties studenta lomā. Filmas ārskati uzņemti pie viesnīcas "Royal" (tagadējās Brīvostas pārvaldes) un ārsta Feitelberga nama.

Plkst. 24.00 skatītāji varēs redzēt dokumentālo filmu "Drāma Baltijas jūrā". Tā ir 2012. gada filma, režisors Rodrigo Rikards, kas cieši saistīta ar Ventspili un tās iedzīvotājiem. Tas ir stāsts par traģisko 2. pasaules kara epizodi - neveiksmīgo velkoņa "Rota" mēģinājumu 1945. gada 8. maijā aizvest vairākus simtus latviešu uz Zviedriju. Filmas režisoram Rodrigo Rikardam izdevies nofilmēt vēl aculiecinieka stāstu. Par tā laika notikumiem stāsta toreizējais velkoņa kapteinis, vecais Ventspils jūrnieks Arvīds Ludeviks (1912–1996). Arī pirms šīs filmas savu komentāru sniegs Ventspils muzeja vēsturniece Ingrīdas Štrumfas.

Ieeja uz kinoseansiem ir bez maksas, turklāt lietus gadījumā tie notiks pils telpās. Kinoseansu rīko Ventspils Muzejs sadarbībā ar Ventspils Digitālo centru. Pasākumu vadīs muzejpedagoģe Ilva Buntika.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)