Banner 980x90

Aizņemsies naudu ugunsgrēkā cietušās Popes muižas pārvaldnieka ēkas konservācijai

Rīga, 25.okt., LETA. Ventspils novada dome Valsts kasē ņems 70 076 eiro aizņēmumu, lai veiktu šovasar ugunsgrēkā cietušās Popes muižas pārvaldnieka mājas telpu un palīgēku ugunsgrēka seku likvidēšanu un konservāciju.

Lai novērstu Ventspils novada pašvaldības īpašumā esošā 17.-19.gadsimta valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa "Popes muižas apbūve" avārijas situāciju, kas radusies ugunsnelaimes rezultātā, nepieciešams veikt muižas pārvaldnieka mājas telpu un palīgēkas attīrīšanu no būvgružiem, kā arī īstenot telpu un ēkas konservācijas darbus.

Pašvaldības rīkotā sarunu procedūrā saņemti divi SIA "Koka ēkas" sagatavoti piedāvājumi par veicamo darbu izmaksām. Lētākais, ko sagatavojusi SIA "Koka ēka", paredz 82 517 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, lielas būvdarbu izmaksas. Par piedāvāto summu paredzēta "Popes muižas apbūves" muižas pārvaldnieka mājas telpu attīrīšana no būvgružiem, jumta izbūves un logailu nosegšanas darbi, bet palīgēkā plānota objekta attīrīšana no būvgružiem, mūra sienas iekonservēšanas un logailu nosegšanas darbi.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde Ventspils novada domei ir piešķīrusi finansējumu valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa "Popes muižas apbūve" konservācijai 12 441 eiro apmērā. Atlikusī konservācijas darbiem nepieciešamā summa tiks iegūta, ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Pašvaldības deputāti ir vienisprātis, ka muižas komplekss ir vērtība ne tikai novadā, bet arī visā Latvijā, tādēļ jābūt skaidram redzējumam ēkas tālākai izmantošanai.

Jau ziņots, ka šovasar naktī uz 18.jūliju Popes muižas pārvaldnieka ēkā izcēlās postošs ugunsgrēks, kura rezultātā zudusi lielākā daļa no ēkas jumta koka konstrukcijām un jumta seguma, bojātas arī ēkas ķieģeļu mūra ārsienas, to apdare, ailu aizpildījumi un citas ēkas daļas.

Notikuma vietu apsekoja Nacionālās Kultūras mantojuma pārvaldes darbinieki.

Valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa "Popes muižas apbūve" pirmais būvniecības periods saistāms ar 17.gadsimtu., taču celtniecības darbi ar nelieliem pārtraukumiem muižā turpinājās līdz 20.gadsimtam Tā ir viena no iespaidīgākajām Kurzemes muižām, kurā ražotās preces tika realizētas, gan uz vietas, gan Krievijas impērijā, gan Eiropā. Popes muižkungiem Bēriem piederējis burinieks ar kuru preces nogādātas Rietumeiropas tirgū. 19.gadsimta vidū manufaktūrām zaudējot rentabilitāti, Popes muiža pārorientējās galvenokārt uz lauksaimniecības produktu ražošanu. No 1840.gada līdz 1846.gadam uzceltas muižas pils piebūves un divas "kavalieru" ēkas - muižas pārvaldnieka dzīvojamā ēka un doktorāts.

Muižas pārvaldnieka ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tā ir nozīmīga muižas centra apbūves daļa un vienlaikus spilgta historisma un klasicisma liecība, kas izceļas ar glezniecisku veidolu apkārtējā vidē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)