Banner 980x90

Amatu mājā atklāj fotoplenēru "Ventspils robeža"

Piektdien, 10.jūlijā, plkst.17.00 Amatu mājā notiks fotoplenēra "Ventspils robeža" izstādes atklāšana. Tajā varēs aplūkot visas tās fotogrāfijas, kuras aizvadītās nedēļas laikā pilsētas vidē uzņēma fotoplenērā piedalījušies fotogrāfi, pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv pastāstīja plenēra rīkotāji.
Fotogrāfi - Iveta Meldere, Irina Tīre, Ģirts Dreimanis, Ilva Buntika, Aivars Ķesteris, Dainis Rozentāls, Eduards Spīla, Larisa Cekanaviča, Juris Presņikovs, Aleksandra Bistrova un Jānis Gorbants - apguva Ventspils esošās robežas un kopā ar Ventspils muzeja Vēstures nodaļas vadītāju Stellu Lindenbergu iepazinās ar Ventspils pilsētas robežu izmaiņām laika gaitā, bet dabas fotogrāfs Andris Eglītis sniedza ieskatu ainavas fotografēšanas zelta likumos.

Senākais zināmais Ventspils pilsētas robežu apraksts zināms no 15.gadsimta beigām – 1495.gada 31.martā Livonijas ordeņa mestrs Valters fon Pletenbergs paraksta Ventspils pilsētas privilēģijas, kā arī sniedz pilsētas robežu aprakstu, kas, atbilstoši laika garam ir detalizēts un mūsdienu ventspilniekam ne vienmēr saprotams: "...no koka taisni līdz Cirspenes ceļam (Zerspenscher weg), kas iet pār balto smilšu kalnu, un to pašu ceļu sauc arī par Užavas ceļu (Hasausche weg), ceļš uz pilsētu iet pār "rennefeld" līdz dārziem..." 

Gadsimtu gaitā pilsētas robežas ir daudzkārt mainījušās, vairākkārtējas izmaiņas notikušas arī 20. gadsimtā, un fotogrāfi gluži kā detektīvi vai mednieki centās sazīmēt dabā objektus, kas atbilstu viņiem dotajiem uzdevumiem. Ventspils muzeja Amatu mājā no 10.jūlija skatāms fotoplenēra veikums, kas ir arī kultūrvēsturiski nozīmīgs, jo dokumentē esošās un mainīgās pilsētas robežas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)