Banner 980x90

Amatu māja atzīmē 250 gadu jubileju

Sestdien, 10.maijā, plkst.15.00 Ventspils Amatu mājā sanākušajiem tiks atgādināts, kā tika iesvētīta un atklāta skola pirms 250 gadiem - 1764.gadā. Par skolas atklāšanu vēsta dokumentāls vēstījums no Ventspils rātes protokolu grāmatas. 18.gs.svinīgajā notikumā palīdzēs iejusties Uldis Grieze, pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils muzejā.

Notiks arī jaunas muzejpedagoģiskās programmas "Skolas soma" prezentācija, un programmā ar muzeja pedagoga Līgas Reiteres gādību tiks iesaistīti arī notikuma viesi. Savukārt skolas vēsturei par godu tiks atklāta izstāde, kas sagatavota, balstoties uz Ventspils muzeja krājumu, Ventspils rātes un tirgotāju ģildes 18.gs. protokoliem u.c. uzziņas materiāliem.

1762.gada 3.martā rāte lūdz hercogu dot rīkojumu Kuldīgas mežzinim par 250 baļķu piegādi skolas celtniecībai, jo pilsēta sakrājusi būvei nepieciešamos līdzekļus un gatava pavasarī uzsākt būvdarbus. Jaunā skolas ēka ir gatava jau 1763.gadā, bet trūkst skolotāja. Paiet gads, un protokolu grāmatā top ieraksts:

"Trīsvienības vārdā iesvētīja jaunuzcelto skolu, rektora kungu un kantora kungu, lai Visaugstais dod viņu darbam savu svētību un ļauj šiem vīriem bez sirds rūgtuma audzināt šejienes jaunatni, kas kļuvuši par īstiem mežoņiem, patiesā dievbijībā, visās zinībās un tikumos, lai viņi var pateikties lielajam Dievam un saviem skolotājiem par labo audzināšanu un viņus slavēt!"

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)