Banner 980x90

Asociācija: Ģimenes ārsti nevar izrakstīt no nākamā gada obligāti ieviešamos e-nosūtījumus

Rīga, 10.dec., LETA. No nākamā gada 1.janvāra nosūtījumu sagatavošana e-veselības sistēmā kļūs obligāta, tomēr Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas biedru sapulcē secināts, ka nevienam no sapulces dalībniekiem pēdējās nedēļas laikā nav izdevies e-nosūtījumu izrakstīt, aģentūru LETA informēja asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Pēc viņas paustā, apskatot e-veselības portāla e-nosūtījumu daļu, varējis redzēt, ka tā darbība nav piemērota ārsta darbam e-nosūtījuma lietošanai, proti, nosūtījumi paredzēti tikai uz speciālistu konsultācijām, kaut arī nosūtījumus gatavo arī uz izmeklējumiem. Arī nosūtījumu diagnožu saraksts esot nepilnīgs, haotisks un sarežģīti lietojams, turklāt nevar pievienot analīžu rezultātus, nav zināms, vai e-nosūtījumu varēs atkārtot, un ārsti ziņojuši arī par citām problēmām.

Veide norādīja, ka Nacionālais veselības dienests aizvadītajā nedēļā nosūtīja ģimenes ārstiem atgādinājumu, ka no 2019.gada 1.janvāra Latvijā paredzēts sākt elektronisko jeb e-nosūtījumu izmantošanu, kā arī informēja, ka šobrīd e-nosūtījuma funkcionalitāti testē "integratori un izstrādātāji".

Kā uzskata Veide, tā kā e-nosūtījums šobrīd nedarbojas un ģimenes ārsti e-nosūtījumu nevarot pat brīvprātīgi testēt, e-nosūtījuma izsludinātā ieviešana un pilnvērtīga darbība ne tuvu neesot iespējama.

Kā ziņots, nosūtījumu sagatavošana e-veselības sistēmā obligāta kļūs no nākamā gada 1.janvāra, kas nozīmē, ka līdz 31.decembrim e-veselības sistēmā sagatavotu elektronisko nosūtījumu ārstniecības iestāde pacientam vēl izsniegs papīra formā.

Nosūtījumu izrakstīšanu sākotnēji bija paredzēts obligāti ieviest no šī gada 1.marta, taču valdība lēma par šī termiņa pagarināšanu.

Funkcionalitātes obligāta lietošana tika pagarināta saistībā ar to, ka jāpaplašina e-nosūtījumam piekļūt tiesīgo cilvēku loku. Šāda piekļuve jānodrošina pacientu reģistratoriem, kuriem ir nepieciešama e-nosūtījumā ietvertā informācija, lai apstrādātu pacienta pierakstu uz veselības aprūpes pakalpojumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)