Banner 980x90

Balsu skaitīšana sāksies uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas

10.Saeimas vēlēšanās 2.oktobrī balsu skaitīšana sāksies uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, šodien preses konferencē žurnālistus informēja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.
Balsu skaitīšanu veiks vēlēšanu iecirkņu komisijas. Vispirms tiks noslēgti balsotāju saraksti un saskaitīti sarakstos iekļautie vēlētāji. Tad pa vienai tiks atvērtas vēlēšanu kastes un saskaitītas derīgās vēlēšanu aploksnes, nosakot, cik balsotāju piedalījušies 10.Saeimas vēlēšanās. No derīgo aplokšņu skaita arī tiks rēķināta 5% barjera, kura partijai jāpārvar, lai tās deputāti būtu pārstāvēti nākamajā parlamentā.

Nederīgas ir tās vēlēšanu aploksnes, uz kurām nav norādes par 10.Saeimas vēlēšanām un attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmoga.

Pēc tam tiks skaitītas derīgās vēlēšanu zīmes jeb par kandidātu sarakstiem nodotās balsis. Savukārt par deputātu kandidātiem nodotās balsis jeb atzīmes vēlēšanu zīmēs tiks skaitītas pēc pārtraukuma - parasti nākamajā dienā pēc vēlēšanām.

Vēlēšanu zīme būs nederīga, ja tā neatradīsies vēlēšanu aploksnē un aploksne nebūs iemesta vēlēšanu kastē. Tāpat vēlēšanu zīme būs nederīga, ja tā būs cita vēlēšanu apgabala vēlēšanu zīme, ja vēlēšanu zīme būs saplēsta tā, ka nav saprotama vēlētāja griba. Arī tad, ja vēlēšanu aploksnē būs ievietotas vairākas atšķirīga satura vēlēšanu zīmes, neviena no šīm zīmēm nebūs derīga. Savukārt, ja vēlēšanu aploksnē būs vairākas pilnīgi vienāda satura vēlēšanu zīmes, skaitīta tiks viena no šīm zīmēm.

Iecirkņa balsu skaitīšanas rezultāti par kandidātu sarakstiem vēlēšanu naktī tiek paziņoti CVK, kas tos publicē savā interneta mājaslapā.

Balsu skaitīšanas protokolu vēlēšanu iecirkņa komisija nosūta CVK.

10.Saeimā ievēlētos deputātus noteiks CVK. Deputātu vietu sadalē nepiedalīsies tie viena nosaukuma kandidātu saraksti, kuri kopā pa visu Latviju saņems mazāk nekā 5% no nodoto balsu kopskaita.

Vēlēšanu rezultātu noteikšanai Latvijā izmanto Senlaga matemātisko rezultātu aprēķina metodi. Tā paredz par katru kandidātu sarakstu nodoto derīgo vēlēšanu zīmju skaitu dalīt ar veseliem nepāra skaitļiem 1, 3, 5, 7 un tā tālāk, līdz dalījumu skaits ir vienāds ar kandidātu sarakstā pieteikto deputātu kandidātu skaitu. Visus iegūtos dalījumus par visiem viena vēlēšanu apgabala kandidātu sarakstiem, kas pārvarējuši 5% barjeru, sanumurē kopējā dilstošā secībā. Vietas vēlēšanu apgabalā saņemt tie kandidātu saraksti, kuriem atbilst lielākie dalījumi. Katra saraksta iegūto vietu skaitu aprēķina griezumā pa vēlēšanu apgabaliem.

Galīgos vēlēšanu rezultātus un Saeimā ievēlētos deputātus CVK apkopo un paziņo divu nedēļu laikā pēc vēlēšanām, kad ir saņēmusi un pārbaudījusi visu vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokolus.

Pilnīgie vēlēšanu rezultāti sešu mēnešu laikā apkopojami un publicējami atsevišķā izdevumā, kas ir brīvi pieejams valsts bibliotēkās. Vēlēšanu rezultātus CVK publicē arī interneta mājas lapā.
Vēlēšanu dienā, 2.oktobrī, informācija par vēlētāju līdzdalību un 10.Saeimas vēlēšanu provizoriskie rezultāti tiks publicēti vietnē www.velesanas2010.cvk.lv.

Tiek prognozēts, ka galvenā informācijas plūsma naktī no sestdienas uz svētdienu būs no plkst.11 līdz plkst.1.

Savukārt vietnē www.cvk.lv pieejama papildu informācija par 10.Saeimas vēlēšanu kārtību, normatīvie dokumenti, deputātu kandidātu saraksti, programmas, ziņas par kandidātiem, vēlēšanu iecirkņu adreses un darba laiki.

67715000 ir Centrālās vēlēšanu komisijas diennakts informatīvais tālrunis vēlētājiem, kas darbosies līdz 3.oktobrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)