Banner 980x90

Četros pagastos izsniedz grūtniecības kalendārus

Jūrkalnes, Ances, Užavas un Puzes pagastā visas sievietes reproduktīvā vecumā saņems grūtniecības kalendārus, pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv ziņo Ventspils novada pašvaldības pārstāve Marlena Zvaigzne.

Izdevumu topošajām māmiņām, sadarbojoties ar Veselības ministrijas un uzņēmuma "Roche" darbiniekiem, izstrādājusi ārste Astrīda Tirāne. Pateicoties biedrības "J3" iniciatīvai, Jūrkalnes, Ances, Užavas un Puzes daudzbērnu ģimenes, kurās piedzimst trešais un katrs nākamais bērns, saņem 1000 eiro.

Grūtniecības kalendārs palīdzēs topošajām māmiņām atcerēties, kad jāiet pie ginekologa, kad jāveic ultraskaņas vai kāds cits izmeklējums. Tas ļaus novērtēt arī to, kā grūtniecības laikā attīstās bērns un kādos gadījumos tētim jāveic plaušu caurskate. Kalendāra autore Astrīda Tirāne ar prieku ir piedalījusies projektā, kurā radīts grūtniecības kalendārs ar latvisku mentalitāti: "Pēc kalendāra var redzēt un plānot grūtniecību, dekrēta atvaļinājumu un dzemdību laiku. Tas mūsdienu aizņemtajām sievietēm ir īpaši svarīgi."

Kalendārs tapis, ņemot vērā projekta "Izglābsim 100 bērnus" 2011.gadā īstenotā pētījuma rezultātus par perinatālās mirstības gadījumiem 2010.gadā. Pētījumā tika noskaidrots, ka no visiem perinatālās mirstības gadījumiem ultrasonogrāfijas apmeklējums nebija dokumentēts 32%. Otrs valsts apmaksāts ultrasonogrāfijas izmeklējums bija dokumentēts 51% māmiņu. Analizējot ultrasonogrāfijas izmeklējumus pēc dzīvesvietas, tika noskaidrots, ka 39% gadījumu nevienu reizi ultrasonogrāfijas izmeklējums nebija veikts novados dzīvojošām jaunajām māmiņām. Salīdzinājumā ar pilsētām novadu iedzīvotājas retāk bija apmeklējušas abus valsts apmaksātos ultrasonogrāfijas izmeklējumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)