Banner 980x90

Eksperts: Pietrūkst valstiskā līmenī skaidri formulētu argumentu, kāpēc vērts investēt Latvijā

Raimonds Slaidiņš/ Foto: Zane Bitere/ LETA
Raimonds Slaidiņš/ Foto: Zane Bitere/ LETA
Investoriem ir interese par ieguldījumiem Baltijā, taču Latvijā pašlaik nedaudz pietrūkst valstiskā līmenī skaidri noformulētu argumentu, ar kuriem dažu minūšu laikā var pateikt, kādēļ būtu vērts investēt tieši Latvijā, intervijā aģentūrai LETA sacīja advokātu biroja "Kļaviņš Ellex" partneris Raimonds Slaidiņš.

"Kļaviņš Ellex" sadarbojas ar lieliem advokātu birojiem, kuri nav pārstāvēti Baltijas reģionā, bet kuru klienti taujā par investīciju iespējām Baltijā.

Kā mūsu valsts priekšrocības investoru acīs Slaidiņš minēja Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli un atrašanos Baltijas valstu vidū. Pluss ir arī tuvums Skandināvijai. Ļoti daudz skandināvu uzņēmumu Baltiju uzskata par loģisku mājas tirgu, tādēļ redzamas tik lielas investīcijas no Skandināvijas. Daudziem investoriem svarīgs arguments ir labā aviosatiksme uz Rīgu un tas, ka Rīgas lidosta izveidojusies par reģionālo satiksmes mezglu. Latvijā ir relatīvi laba infrastruktūra un labi izglītots darbaspēks.

"Taču daži no šiem tradicionālajiem argumentiem nākotnes perspektīvā kļūst arvien grūtāk izmantojami, jo darbaspēka jautājumā lielas problēmas rada demogrāfija un izglītība. Pēdējos gados diezgan daudz redzējām, ka ārvalstu uzņēmumi šeit veidoja savus pakalpojumu centrus. Iemesli tam bija salīdzinoši lētāks un izglītots darbaspēks, labā infrastruktūra un labā satiksme. Tagad darbaspēka pieejamības dēļ tas jau kļūst problemātiski," sacīja Slaidiņš.

Viņš novērtētu, ja valstiskā līmenī tiktu koncentrēti visi argumenti par labu investīcijām Latvijā. "Kad nākas sēdēt pie viena galda ar Igaunijas un Lietuvas pārstāvjiem, tad vienā mirklī sāk pietrūkt, ko teikt. It īpaši tad, kad igauņi sāk runāt par savas valsts pārvaldes caurspīdīgumu, izglītības sistēmu un korupcijas trūkumu," sacīja eksperts.

Advokātu biroja "Kļaviņš Ellex" partneris novērojis, ka, domājot par investīcijām Latvijā, pašlaik vairs netiek izmantots vēl pirms vairākiem gadiem bieži minētais arguments, ka Baltija ir laba un droša platforma ieiešanai Krievijas tirgū.

Tomēr šogad investīciju apmērs Latvijā ir samazinājies, un to jūt arī birojā "Kļaviņš Ellex", kura darbs lielā mērā saistās ar ārvalstu investoriem.

Analizējot iemeslus investīciju sarukumam, Slaidiņš skaidroja, ka investori ir jūtīgi pret riskiem. Gan lielos, gan vidējos uzņēmumos, pirms tiek pieņemts lēmums par investīcijām ārvalstīs, nopietni tiek analizēti riski, un pirmais šajā analīzē ir ģeopolitiskie faktori. Šajā ziņā pēdējie pieci gadi reģionam bijuši izaicinājumu pilni - Krimas okupācija, Ukrainas problēmas, pēdējā laikā Eiropu sašūpojis "Brexit". Arī Valsts prezidenta vēlēšanas ASV atstāj stratēģisku iespaidu uz Baltijas valstīm. Minētās lietas rada ne visai labvēlīgu fonu.

Tālāk investori analizē konkrēto valsti. Latvijas likumi ir harmonizēti ar Eiropas Savienības normām, tādēļ investoriem ir skaidrs un saprotams kopējais likumu rāmis Latvijā. Taču Latvijas gadījumā īstā problemātika ir likumu piemērošana. Tas attiecas gan uz sāpīgo maksātnespējas tēmu, gan uz to, kā iestāžu darbinieki vai pašvaldības reāli piemēro likumus un citus normatīvos aktus, skaidroja Slaidiņš. Ir jautājumi arī par tiesu sistēmas darbu.

Runājot par valsts un pašvaldību iestādēs strādājošajiem, biroja "Kļaviņš Ellex" partneris atzina, ka biroja klienti saskārušies ar pasīvu valsts vai pašvaldību institūciju attieksmi, kad rodas sajūta, ka klients šīs iestādes ar savu jautājumu traucē. Ir arī gadījumi, kad var runāt par nekompetentu rīcību. Arī "Kļaviņš Ellex" birojā nācies piedzīvot, ka, aizejot uz kādu iestādi ar neordināru jautājumu, ar kuru to darbinieki līdz tam ikdienā nav saskārušies, nākas ļoti ilgi gaidīt risinājumu.

"Investori savstarpēji komunicē un apmainās ar pieredzi. Ja ir dzirdami stāsti par to, cik relatīvi grūti Latvijā ir panākt rezultātus, tad tas atbaida investorus, kuri domājuši par ieguldījumiem šeit," teica Slaidiņš.

Viņš atzīmēja, ka likumdošanas jomā ļoti būtisks jautājums ir prognozējamība. Investori, ienākot kādā valstī, plāno savu darbību. Tādēļ ļoti labi ir, ja viņi zina, kāda nākamo piecu gadu laikā būs nodokļu sistēma, uz kādu rezultātu tā virzās. Latvijā vai nu valdības biežo maiņu vai citu iemeslu dēļ prognozējamības trūkst. Bieži tiek ieviests kaut kas, ko neviens negaidīja, kritizēja eksperts.

"Likumdošanas rāmis Latvijā ir labs, bet jāveic arī izmaiņas, un tas jādara konsekventi un prognozējami. Turklāt tas nav nepieciešams tikai ārvalstu investoriem, bet arī Latvijas uzņēmumiem. Savukārt valsts iestādēm jādomā par kvalitatīvu likumu piemērošanu un cilvēkiem, kuri tur strādā, savs darbs ir jādara labi," rezumēja "Kļaviņš Ellex" partneris.

Slaidiņš mudina ķerties klāt un sakārtot problēmas, kuras pašlaik redzamas Latvijā. Kā piemēru viņš minēja transporta un loģistikas jomu. "Ja ir nepieciešami pārvadājumi caur ostām, tad jāsaka, ka ostu pārvaldes vispār ir diezgan mistiska pasaule un no malas ir visai grūti saprast, kā tās darbojas. Ja vēl ir jākārto dokumenti ar dzelzceļu, citiem pārvadātājiem, ar muitu, tad kopā tas kļūst jau ļoti sarežģīti. Ideāli būtu veidot vienas pieturas aģentūru, kurā var nokārtot visas vajadzīgās lietas, ja nepieciešams nosūtīt kādu kravu. Tas attiecas uz jebkuru jautājumu - ļoti svarīga ir esošo problēmu sakārtošana. Daudzas šīs lietas ir acīmredzamas, bet konsekventi nekas netiek darīts," secināja eksperts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)