Banner 980x90

Fakti, kurus Tu, iespējams, nezināji par bērnu autosēdeklīšiem

Eksperti un atbildīgās iestādes regulāri atgādina vecākiem, cik svarīgi ir uzkrāt zināšanas par to, kā pasargāt sevi un savus mazos pasažierus, braucot ar mašīnu. Diemžēl mēdz gadīties, ka apzināti vai neapzināti vecāki pieļauj kļūdas, iegādājoties un izmantojot bērnu autosēdeklīšus. Interneta veikals 220.lv ir apkopojis par autokrēsliņiem vairākus svarīgus faktus, kas būtu jāzina, lai parūpētos par mazuļu drošību mašīnā. 

• Tava bērna biezais ziemas apģērbs var apdraudēt viņa drošību autosēdeklītī. Šis ir viens no faktiem, par kuriem daudzi vecāki nemaz nav informēti. Dodoties ārpus mājas aukstā laikā, bērnam tiek uzvilkta biezā jaka vai kombinezons un, sēžoties auto, bieži vien, lai nekavētu laiku, mazais ķipars tiek likts mašīnā ar virsdrēbēm, it īpaši, ja jānobrauc īsa distance. Taču, kā izrādās, biezs apģērbs neļauj drošības siksnām cieši piekļauties bērna ķermenim, kā rezultātā, ja notiek sadursme vai kāda cita iemesla dēļ strauji jābremzē, pastāv augstāks risks, ka bērns nebūs pietiekami nostiprināts savā pozīcijā. 

• Autosēdeklīšiem ir derīguma termiņš. Iespējams, arī Tu par to nezināji, taču uz autokrēsliņa vajadzētu būt uzlīmei, kas vēsta par to, cik ilgi konkrēto modeli ieteicams izmantot. Katrs ražotājs saviem autosēdeklīšiem nosaka konkrētu termiņu, pēc kura beigām nav rekomendējams lietot preci, jo, tāpat kā citas lietas, arī krēsliņa plastmasas un citu materiālu daļas nolietojas un vairs nespēj tik labi pildīt savu funkciju kā jauna prece. Ir gadījumi, kad vecās detaļas var nomainīt, prātīgāk tomēr iegādāties jaunu modeli. Ja rodas nepieciešamība, Tu jau šobrīd vari doties uz 220.lv un aplūkot, kādi autosēdeklīši ir interneta veikala piedāvājumā. 

• Tavs bērns var būt gudrāks par autokrēsliņu. Iespējams, arī Tu piekritīsi, ka dažreiz mazuļa piesprādzēšana sēdeklītī var būt tīrās mokas, kas prasa laiku. Ironiski, bet dažreiz pat pavisam mazi bērni atrod veidu, kā viegli atsprādzēt sevi no krēsliņa, un tas nozīmē, ka viņi jebkurā brīdī var to izdarīt, arī tad, kad priekšā sēdošie nemaz nemanīs. Ja arī Tev rodas šāda problēma, viens no risinājumiem ir uzvilkt pa virsu drošības siksnām pogājamu kreklu, lai bērns netiktu klāt sprādzēm. 

• Lietots autosēdeklītis ne vienmēr ir drošs. Dažkārt finansiālu un citu iemeslu dēļ vecāki izvēlas iegādāties saviem bērniem lietotu autosēdeklīti vai arī pieņem dāvinājumu no draugiem, radiem un kolēģiem, kuriem pašiem mazuļi jau ir izauguši. Lai arī šis variants nereti šķiet ekonomiskākais, no drošības viedokļa tā nav laba izvēle, it īpaši, ja krēsliņš pirkts no svešiem cilvēkiem. Tu nezināsi, kādos apstākļos autosēdeklītis ir pabijis vai tas nav bijis lietots, kad notikusi avārija utt. Drošāk tomēr ir iekrāt nepieciešamo summu un nopirkt pilnīgi jaunu modeli. 

• Nav ieteicams atstāt bērnu autosēdeklītī bez pieskatīšanas. Kad mazulis aizmieg mašīnā, esot piesprādzēts savā krēsliņā, ir vilinoši viņu tur arī atstāt, lai, piemēram, ātri ieskrietu veikalā. Taču to noteikti nevajadzētu darīt, jo aizmiegot bērna ķermenis atbrīvojas un viņš var noslīdēt krēsliņā uz leju, kā rezultātā drošības jostas apgrūtinās viņa elpošanu. Tāpat bērnu nevajadzētu atstāt mašīnā, jo vasarā auto salonā temperatūra paaugstinās ļoti strauji, bet ziemā tā ātri nokrīt. Drošākā pieeja ir vienmēr ņemt bērnu sev līdzi, kad Tev ir jākāpj ārā no auto. 

Šis raksts veidots informatīvos nolūkos un, ja Tev nepieciešami papildu norādījumi par bērnu drošību automašīnā, ieteicams konsultēties ar mediķiem un citiem speciālistiem. Un vienmēr atceries sevi turpināt izglītot par to, kā paaugstināt savu un mazuļa drošību ikdienā, ne tikai tad, kad brauc ar auto. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)