Banner 980x90

Gita Rēvalde vēršas tiesā, pārsūdzot Ministru kabineta rīkojumu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
 Ventspils Augstskolas rektore Dr.Gita Rēvalde vērsusies Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu 2016.gada 21.jūnija Ministru kabineta (MK) rīkojumu Nr.362 "Par Kārli Krēsliņu" (prot.Nr.30 38. §), ar kuru MK apstiprināja Ventspils Augstskolas rektora vietas izpildītāju - Kārli Krēsliņu (turpmāk - Rīkojums), pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Gita Rēvalde.

Gita Rēvalde rīkojumu uzskata par prettiesisku, nepamatotu un atceļamu, jo ar šo ar šo rīkojumu .Krēslņš tiek iecelts par rektora vietas izpildītāju, ignorējot faktu, ka MK no amata nav atcēlis valsts amatpersonu valsts augstskolas rektori Dr.Gitu Rēvaldi, tādējādi faktiski ar šo rīkojumu radot viņai šķēršļus amata pildīšanai.

Augstskolu likuma 17.panta sestajā daļā ir noteikts, ka "Rektoru atceļ no amata Ministru kabinets pēc augstskolas senāta vai attiecīgās ministrijas ierosinājuma, ja rektora darbībā konstatēti likuma vai citu normatīvo aktu pārkāpumi." Tātad, atbilstoši likumam, Ministru kabinets ir tiesīgs no amata atcelt augstskolas rektoru tikai tad, ja tā darbībā konstatēti likuma vai citu normatīvo aktu pārkāpumi.

Minētais normatīvais regulējums paredz kategorisku kārtību, kā tiek iecelts Augstskolas ievēlēts rektors, kā arī kārtību un divus nosacījumus augstskolas rektora atcelšanai, proti, atceļ Ministru Kabinets un ja ir 1) augstskolas senāta vai attiecīgās ministrijas ierosinājums; 2) šim ierosinājumam jābūt pamatotam ar likuma vai citu normatīvo aktu pārkāpumiem rektora darbībā.

Pieņemot Rīkojumu, tā izdevēja - Ministru kabineta rīcībā nav bijuši dokumenti, kas apliecinātu, ka ir konstatēti likuma vai citu normatīvo aktu pārkāpumi Ventspils Augstskolas rektores Rēvaldes darbībā. Tātad, pieņemot Rīkojumu, ir apieta normatīvajos aktos paredzētā kārtība rektora atcelšanai. Konstatējuma, ka Gitas Rēvaldes darbībā ir pieļauti likumu vai citu normatīvo aktu pārkāpumi un tieši kādi, nav. Tāpat, šāds konstatējums Ministru kabinetam nebija iesniegts. Attiecīgi, arī Ministru kabinets nav lēmis un pieņēmis lēmumu par Ventspils Augstskolas rektora atbrīvošanu.

Tātad Ministru kabineta pieņemtais Rīkojums ir prettiesisks un atceļams ar tā pieņemšanas dienu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)