Banner 980x90

Irbenē šomēnes uzsāks reālus 32 metru antenas kustības testus

Pašlaik Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā (VSRC) Irbenē tuvojas noslēgumam 32 un 16 metru antenu rekonstrukcija. Jau jūlijā būs iespējams uzsākt reālus lielākās - 32 metru diametra antenas kustības testus.

10.jūnijā pēc antenas karkasa un virsmas atjaunošanas radioteleskopa RT-32 antenu veiksmīgi pacēla un nostiprināja radio teleskopa balsta tornī. Kā pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv pastāstīja Ventspils augstskolas pārstāve Agnese Jēkabsone, pašlaik notiek vācu inženierkompānijas "MT Mechatronics" izstrādātās jaunās piedziņas sistēmas montāžas darbi. Lai nodrošinātu "MT Mechatronics" antenas vadības sistēmas salāgojumu ar Pētījuma ietvaros izstrādātajiem vadības moduļiem, tika izstrādāts programmatūras interfeiss, kas nodrošina antenas kontroles komandas translāciju uz "MT Mechatronics" izveidotiem moduļiem.

Šobrīd projekta darba grupa izstrādāto interfeisu testē uz reāla laika simulatora, kas emulē radio teleskopa RT-32 jauno piedziņas sistēmas vadības sistēmu. Saskaņā ar rekonstrukcijas plānu, jau jūlijā būs iespējams uzsākt reālus RT-32 antenas kustības testus pa azimuta un elevācijas asīm.

Projekta ietvaros turpinās arī radioteleskopa RT-32 dinamiskā modeļa izstrāde un antenas staru trasēšanas modeļa precizēšana, pielietojot ģeometrisko optikas metodes. Iegūtos modeļus paredzēts implementēt vadībās sistēmā un rezultātus apkopot zinātniskā rakstā "Smooth Tracking Trajectory Generation of the Large Antenna".

VSRC veiktā pētījuma "Antenu uzvadīšanas sistēmas precizitātes optimizācijas pētījumi balstīti uz VSRC Irbenes radioteleskopu kompleksa tehnisko bāzi" mērķis ir komersantu konkurētspējas paaugstināšana, veicinot pētniecības un rūpniecības sektoru sadarbību rūpniecisko pētījumu, jaunu produktu un tehnoloģiju attīstības projektu īstenošanā.

Pētījuma uzdevums ir uzlabot vidēja un liela diametra parabolisku antenu vadīšanas un sekošanas debess ķermenim precizitāti, kas ļautu nodrošināt stabilāku radiosignāla uztveršanu gan no tālajiem kosmiskajiem objektiem, gan no Zemei tuvā apkārtnē esošiem objektiem, tādiem kā kosmiskajām atlūzām to radiolokācijas seansu laikā un satelītiem. Pētījuma laikā izveidotās izstrādnes tiek testētas, izmantojot VSRC rīcībā esošās antenas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)