Banner 980x90

Kariņš: No nākamā gada pavasara viesabonēšanas tarifi saruks četras reizes

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Parlamentam (EP) apstiprinot regulu par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu, no nākamā gada 30.aprīļa viesabonēšanas tarifi saruks četras reizes, piektdien, 23.oktobrī brīfingā medijiem par viesabonēšanas atcelšanu Eiropas Savienībā (ES) no 2017.gada 15.jūnija informēja EP deputāts Krišjānis Kariņš (V).

Kā sacīja Kariņš, lai arī pilnīga viesabonēšanas maksas atcelšana gaidāma 2017.gada vasarā, jau no nākamā gada 30.aprīļa Latvijas mobilo operatoru klientiem, dodoties uz ārzemēm, četras reizes samazināsies viesabonēšanas izmaksas. "Pēc pilnīgas atcelšanas ārzemēs maksāsim to pašu, ko maksājam Latvijā," sacīja Kariņš. "Tas gan nenozīmē, ka varēs iegādāties SIM karti Latvijā un pārcelties uz ārzemēm. Šī būs ceļošanas priekšrocība."

Pēc EP sniegtās informācijas, pašlaik viesabonēšanas tarifs par vienu sarunas minūti ir 0,19 eiro, kas līdz ar pārejas periodu samazināsies līdz 0,05 eiro, maksa par vienu īsziņu saruks no 0,06 eiro līdz 0,02 eiro, bet maksa par vienu datu megabitu - no 0,20 eiro līdz 0,05 eiro. Līdz ar pilnīgu viesabonēšanas atcelšanu jāmaksā būs tikai tik, cik pašlaik par pakalpojumu tiek maksāts mītnes zemes operatoram.

"Jau pašlaik regulāri atrodoties ārzemēs un lietojot Latvijas operatora SIM karti, maksāju mazāk nekā citi Latvijas kolēģi, kas lieto ārzemju SIM kartes," sacīja Kariņš. "Mums jau tagad ir zemāki tarifi, un drīz sekos četrkāršs samazinājums."

Kā uzskata Kariņš, nav pamata bažām, ka, ņemot vērā zemās Latvijas pakalpojumu cenas un augstās cenas ārzemēs, Latvijas operatori nonāks zaudētājos. "Vairumtirdzniecības cenas tiks pārskatītas, pirms pilnībā atcels viesabonēšanu," sacīja Kariņš. "Šādā veidā esam iestrādājuši Latvijas operatorus pasargājošu noteikumu nevēlamajam gadījumam, ja vairumtirdzniecības paliek dārgas un faktiski kļūst dārgākas par gala tarifu."

"Līdz 2017.gadam, kad pilnīgi tiks atceltas piemaksas, jau būs sakārtotas vairumtirdzniecības cenas, jo galvenās grūtības, kas ir tieši Latvijas operatoriem, ir, kāds ir savstarpējais norēķins starp Latvijas operatoru un, piemēram, Vācijas operatoru, kur mazumtirdzniecības cenu atšķirība ir ļoti ievērojama," skaidroja Kariņš. "Mēs no EP puses spiedīsim uz to, lai vairumtirdzniecības cenas arī iet uz leju, lai nebūtu tā, ka mums Latvijā jāceļ vietējie tarifi."

Kariņš norādīja, ka pats grūtākais jau ir izdarīts - ir zināms skaidrs viesabonēšanas atcelšanas datums un cenu griesti, bet darbs pie otrā posma - vairumtirdzniecības starp uzņēmumiem - tiks turpināts un cenas "spiestas" uz leju. "Tagad ir regulējums, un cenas ies uz leju. Tas faktiski nozīmē to, kā Vācijas un Dienvideiropas operatori būs spiesti dzīvot tur, kur Latvijas operatori - sīvas konkurences apstākļos."

EP Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja ar būtisku balsu vairākumu atbalstīja Latvijas prezidentūras ES Padomē panākto vienošanos starp EP, EK un Padomi par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu visā ES no 2017.gada 15.jūnija.

EP deputāts Kariņš, kurš strādā Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā, iepriekš norādīja, ka Latvijas iedzīvotājiem tas nozīmēs ievērojami zemākus mobilo sakaru tarifus, ceļojot uz ES dalībvalstīm, aģentūru LETA informēja viņa padomniece Ieva Zīberga. "Jau pārejas periodā iedzīvotājiem būs jūtams ievērojams cenu pazeminājums, kas atsevišķos gadījumos varētu būt pat līdz četrām reizēm," sacīja Kariņš.

Komitejas atbalstītā regula paredz viesabonēšanas atcelšanu no 2017.gada 15.jūnija, kas nozīmētu, ka, ceļojot ES, par telefona zvaniem, īsziņām un datu lietošanu ikviens ES iedzīvotājs maksātu savu mājas tarifu bez papildu viesabonēšanas izmaksām.

Regulā iekļauts arī "taisnīgas lietošanas princips", kas iekļauj periodisku ceļošanu, nevis cilvēkus, kas pastāvīgi dzīvo ārzemēs. Šī principa pielāgošana novērsīs ļaunprātīgu viesabonēšanas režīma izmantošanu un aizsargās industriju, ļaujot tai strādāt bez zaudējumiem un neceļot vietējos tarifus.

Tāpat no 2016.gada 30.aprīļa sāktos pārejas periods, kura laikā būtu jāmaksā mājas tarifs plus minimālā vairumtirdzniecības cena. Tāpat tā paredz vienotus tīkla neitralitātes standartus ES, kas nodrošinātu godīgu konkurenci visiem tirgus dalībniekiem.

Gala balsojums EP plenārsesijā Strasbūrā plānots 28.oktobrī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)