Banner 980x90

Krāsainās lēcas acīm: daži aktuāli jautājumi un atbildes

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Krāsainās lēcas, ar kurām izcelt skatienu, mainīt acu krāsu vai iegūt neparastu vizuālo tēlu, šobrīd nav nekas neparasts. Kontaktlēcas un tajā skaitā arī krāsainās lēcas tiek lietotas bieži, mēs pat īsti nezinām, cik daudz šādu cilvēku ir mums apkārt, jo lēcas nav redzamas pa gabalu. Patiesībā jau tās vispār nav redzamas, ja vien nav izvēlēta kāda uzkrītoša krāsa un dizains, kā tas var būt krāsainajām lēcām.

Neskatoties uz to, ka kontaktlēcas ir populāra prece, lietotājiem vienmēr ir dažādi jautājumi. Īpaši jau tiem, kuri pirmo reizi sakaras ar lēcām. Un tas ir ļoti labi, jo lēcas tomēr ir sensitīvs risinājums acīm, tāpēc labāk vienmēr izzināt neskaidros jautājumus. 

Lensor lēcas ir pieprasītas un vienmēr pieejamas plašā izvēlē, tāpēc konsultanti ik dienu saskaras ar klientu jautājumiem. Dažus no tiem apkopojām un sniedzam atbildes arī jums. Šoreiz pievēršam uzmanību tieši krāsainajām lēcām. Šī informācija var jums noderēt, ja domājat par to izmantošanu. Bet vēl labāk, ja visu interesējošo precizēsiet arī pie sava acu ārsta.

Vai krāsainās lēcas koriģē redzi?
Jā un nē. Viss atkarīgs no tā, vai jums ir nepieciešama redzes korekcija. Ja ir, tad var izvēlēties krāsainās lēcas ar dioptrijām. Ja vēlaties gan uzlabot redzi, gan iegūt izteikmīgāku skatienu, tad krāsainas lēcas ar dioptrijām sniegs abus šos iegvumus. Lēcu ražotāji saviem klientiem piedāvā dažādus krāsaino lēcu modeļus – gan tādus, kas ir tikai dekoratīvi un sniedz kosmētisku efektu, tāpēc piemēroti jebkuram cilvēkam, neraugoties uz to, ka nav nekādu redzes problēmu, gan tādas lēcas, kurām vizuālās īpašības apvienotas ar redzes korekcijas funkciju. Viss atkarīgs no katra vajadzībām.

Vai krāsainās lēcas var lietot bez konsultēšanās ar acu ārstu?

Publicitātes fotoPublicitātes foto


Nav ieteicams. Kontaktlēcas, arī krāsainās lēcas ir medicīnas prece, tāpēc to lietošanai vajadzētu būt saskaņotai ar ārstu. Lai gan krāsainās lēcas var arī nekoriģēt redzi un tādu lēcu iegādes brīdī nav jāseko kādiem specifiskiem parametriem, kā tas ir lēcām ar dioptrijām, acu ārsti vienalga iesaka pirms krāsaino lēcu iegādes un lietošanas konsultēties ar speciālistu, veikt acu pārbaudi, lai noteiktu, vai acis ir piemērotas lēcām. Ir cilvēki, kuri kādu fizioloģisku un anatomisku īpatnību dēļ nevar nēsāt lēcas, tās izraisa aleģisku reakciju, acis tās nepieņem, jūtams diskomforts. Tāda situācija var rasties arī tad, ja lēcas netiek pareizi ieliktas. Tāpēc vizīte pie acu ārsta lieti noderēs. Tiks veikta acu pārbaude un saņemtas rekomendācijas par to, kā lēcas pareizi lietojams un kopjamas. Acu speciālists arī piedāvās izmēģināt dažādus krāsaino lēcu veidus, lai saprastu, kuras tieši jums ir vispiemērotākās.

Vai krāsainās kontaktlēcas nebojā acis un redzi?
Nē. Krāsaino kontaktlēcu ražošanas princips ir tāds pats kā parastajām lēcām. Tas slānis, kurš veido krāsu vai neparastu dizainu, ir lēcas iekšpusē, tāpēc nenonāk saskarē ar acs virsmu. Tādēļ ir izslēgta iespēja, ka krāsainās lēcas varētu negatīvi ietekmēt acu veselību un redzes kvalitāti. Ja lēcas tiek lietotas pareizi, atbilstoši koptas un ir bijusi konsultācija pie acu ārsta, tad nav nekādu risku acu veselībai.

Kā jākopj krāsainās lēcas?
Tāpat, kā kopj parastās lēcas. Krāsaino lēcu kopšana neatšķiras no tās, kāda ir nepieciešama parastajām lēcām. Viss atkarīgs no tā, kāda veida lēcas ir izvēlētas – mēneša, divu nedēļu vai vienas dienas. Ar vienas dienas lēcām ir visvieglāk, jo katru dienu ir jauns un sterils pāris. Ja izmanto lēcas, ko nēsā ilgāk, tad jāseko līdzi ražotāja un ārsta norādītajai kopšanai – jāizmanto uzglabāšanas konteiners, speciāls šķidrums, vienmēr jābūt tīrām rokām, kad darbojas ar lēcām, kā arī nedrīkst pārsniegt norādīto lietošanas ilgumu. Savlaicīga lēcu nomaiņa ir ļoti svarīga, jo pretējā gadījumā pastāv riski acu veselībai.

Kur nopirkt krāsainās kontaktlēcas?
Krāsainās kontaktlēcas var iegādāties tajās pašās tirdzniecības vietās, kur pērk brilles un parastās kontaktlēcas – tie ir optikas saloni, kā arī interneta veikali. Pēdējā opcija kļūst arvien populārāka, jo iepirkties internetā taču ir vienkārši. Ne vienmēr ir laiks un iespēja doties uz tirdzniecības vietu. Pirkums internetā ļauj nodrošināties, ka laikus varēsiet veikt lēcu nomaiņu. Gan optikās, gan interneta veikalos strādā zinoši speciālisti, kuri vienmēr var sniegt konsultāciju, ieteikt labākās izvēles, atbildēt uz neskaidriem jautājumiem. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)