Banner 980x90

Latvijā dibināts vienīgais "Movember" fonds Baltijas valstīs

Novembris / "Movembris" Latvijā un visā pasaulē rit pilnā sparā - ar dažādu interesantu un aizraujošu pasākumu un projektu starpniecību tiek pievērsta uzmanība vīriešu veselības jautājumiem un vīriem tiek atgādināts par regulāru ārsta apmeklējumu nepieciešamību. 

Šogad "Movembra" jeb "Ūsu mēneša" ietvaros arī Latvijā, portālā "Ziedot.lv" ir atvērts vienīgais Baltijas valstīs "Movember" fonda ziedojumu konts vīriešu veselības atbalstam.

Fonda mērķis ir sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību vīriešiem Latvijas reģionos, kuriem dažādu iemeslu dēļ pietrūkst līdzekļu diagnostikas veikšanai, speciālistu konsultācijām, kad valsts kvotas jau beigušās un vienkārši – ceļa naudai, lai nokļūtu pie ārsta. Tagad visiem, kuriem tas rūp, būs iespēja ne tikai piedalīties jautros un aizraujošos "Movember" pasākumos, bet arī sniegt praktisku atbalstu mūsu vecajiem vīriem.

"Ik gadu novembrī pasaulē un nu jau arī Latvijā norisinās dažādas, vīriešu veselības atbalstam vērstas "Movember" aktivitātes. Galvenais šo aktivitāšu mērķis ir atgādināt un mudināt vīriešus savlaicīgi veikt veselības pārbaudes. Sākot jau ar 40 gadu vecumu, katram vīrietim reizi gadā ir jāpārbauda veselība. Ja vīrieši to darītu tiešām regulāri, iespējamās slimības tiktu atklātas laikus un veiksmīgi ārstētas. Diemžēl, iemesli, kāpēc mūsu vīri netiek līdz ārstam, ir dažādi. Bieži vien tas ir līdzekļu trūkums – īpaši pensionāriem lauku rajonos pietrūkst gan ceļa naudai, gan pacienta līdzmaksājumam par izmeklējumiem. Tāpēc šāda iniciatīva- ziedojumu konta atvēršana ir iespēja sabiedrībai - uz "Movember" aktivitāšu viļņa un iedvesmas - sniegt reālu palīdzību kādam, kam tā nepieciešama, tāpat arī pašiem reģionu vīriem saņemt ārstēšanu," uzsver Latvijas Urologu asociācijas prezidents Pēteris Vaganovs.

Šogad, lai pievērstu iespējami plašāku sabiedrības uzmanību "Ūsu mēneša" aktivitātēm, aicinājumam audzēt ūsas visa novembra garumā pievienojušies daudzi Latvijas uzņēmumi un organizācijas, to vidū "Rīgas Bārddzinis", "Lumberjack", konceptveikals "BangBang", Latvijas Armvrestlinga Federācija, pilsētas bārs "Vest", u.c. Uzņēmumiem sadarbojoties, visu novembra mēnesi notiek dažādas aizraujošas "Movember" aktivitātes visā Latvijā. Jau no 23. novembra, pilsētas bārā "Vest" būs iespējams iegādāties īpašo "Movember" alu īstiem vīriem. No katras iegādātās "Movember" alus pudeles pārdošanas, puse no ietirgotās summas tiks ziedota "Movember" fonda ziedojumu kontā vīru atbalstam Latvijas reģionos. 24.novembrī no plkst.19.00 "Movember" labdarības pasākumā sporta bārā "Arēnā 29" viesosies un spēkiem mērosies 2016.Gada Latvijas Spēkavīru čempions Aivars Šmaukstelis un pasaules spēkavīru vicečempions Agris Kazeļņiks.

Pasākuma laikā bārddziņu studija "Lumberjack" veidos īsto vīru bārdu un ūsu frizūras klātesošajiem bārdu un ūsu nēsātājiem. Visa pasākuma laikā būs iespēja veikt ziedojumus "Movember" fondā vīriešu veselības atbalstam. Katram vīram būs iespēja arī aizpildīt prostatas veselības testu. 25. novembrī no plkst. 20.00 "Movember" labdarības roku laušanās sacīkstes un ātrās dambretes turnīrs amatieriem, kuru organizē "BangBangShop" pilsētas bārā "Vest".

Pasākuma laikā tiks noteikts kuplāko "Movember" ūsu īpašnieks Latvijā. Sacensību uzvarētāji saņems īpašas balvas no "Peša Customs", selektīvās parfimērijas un skūšanās aksesuāru veikala "Spots", Somijas apģērbu zīmola "Makia" un veikala "Bang Bang".

Īpašu pārsteigumu visiem vīriem sarūpēs arī frizētava kungiem "Rīgas Bārddzinis", kas palīdzēs sakopt vīru ūsas pasākuma dienā par īpaši labu cenu. Visu pasākuma laiku būs iespējams ziedot "Movember" fondā – gan ieskaitot savu palīdzību "Movember" fonda ziedojumu kontā portālā Ziedot.lv, gan veicot ziedojumus uz vietas ziedojumu kastītēs. 29.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.16.30 notiks konsultācija pie urologa Ventspils poliklīnikā, Raiņa ielā 6, 220. kabinetā. Pieteikties var zvanot uz tālruni: 26684565. Pirms tam ir nepieciešams veikt ģimenes ārsta nozīmētās pārbaudes prostatas veselības noteikšanai (prostatas specifiskā antigēna (PSA) analīzes), lai konsultācija būtu pēc iespējas veiksmīgāka.

30.novembrī plkst.18.00 "Dinamo Rīga" "Movembra" noslēdzošā spēle "Arēnā Rīga". Noslēguma pasākumā piedalīsies arī Latvijas Urologu asociācijas prezidents Pēteris Vaganovs. Pirms spēles jau no plkst.17.00 visiem interesentiem iespēja sevi pārbaudīt labdarības roku laušanās čempionātā, kas tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas Armvrestlinga Federāciju. Čempionātā notiks laušanās ar labo roku un tajā sacentīsies dalībnieki vairākās disciplīnās.

Cīņa notiks līdz divām uzvarām. Uzvarētāji sacentīsies pusfinālā, savukārt pusfināla uzvarētāji tiksies finālā, kur cīnīsies par galvenajām balvām – dāvanu kartēm no bārddziņu studijas "Lumberjack". Visiem būs iespēja piedalīties disciplīnā "Nolauz čempionu!", kur ikviens varēs mēroties spēkiem ar profesionālajiem Armvrestlinga Federācijas čempioniem. Dalība čempionātā būs par ziedojumiem, kuri tiks nodoti "Movember" fondā, palīdzībai vīriešiem Latvijas reģionos.

Hokeja spēles starplaikos vīriešiem, kuri mēneša garumā audzēja ūsas, būs iespējams iegūt dažādas balvas, kā arī garāko ūsu īpašnieki varēs bez maksas apmeklēt profesionālus bārddziņus un iegūt griezumu mēneša garumā audzētajām ūsām un bārdai. Visiem būs iespēja nofotografēties pie "Ūsu mēneša" fotosienas, kur pēc tam, ievietojot bildi sociālajos tīklos ar mirkļbirku #movemberlv, varēs aicināt arī citus atbalstīt "Movembra" aktivitātes. Kampaņas gaitai iespējams sekot un ar to saistītos pasākumus atrast sociālo mediju īpaši izveidotās vietnēs: draugiem.lv - www.draugiem.lv/viriesaveseliba/ un facebook: www.facebook.com/viriesaveseliba/.

Par "Movembra" kampaņu: "Movembra" ideja ir dzimusi 2003. gadā Melburnā, Austrālijā, kad divi draugi, apspriežot aktuālākās modes tendences, nolēma atsākt ūsu audzēšanas praksi un darīt to tieši novembrī. Par godu šai aktivitātei draugi mēnesi pārsauca par "Movembri" - Mo angļu valodā ir saīsinājums no vārda "moustache" jeb ūsas. Iedvesmojoties no drauga mātes, kura vāca ziedojumus krūts vēža ārstēšanai, viņi nolēma kampaņu veltīt vīriešu veselībai un prostatas vēzim. Tāpat tika izstrādāti noteikumi un "Movembra" vadlīnijas, kas joprojām ir spēkā šodien. Abi draugi izsūtīja e-pastu ar nosaukumu "Vai esi pietiekami vīrišķīgs, lai būtu mans vīrietis?" un 2003. gadā šo izaicinājumu pieņēma 30 vīrieši, bet desmit gadus vēlāk – 2013. gadā jau 4 miljoni ūsu audzētāji pievērsuši sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem. Daudzi augsta līmeņa sportisti, slavenības un amatpersonas visā pasaulē atbalstījušas "Movembra" aktivitātes. 2009. gadā F1 pasaules čempions Džensons Batons (JensonButton) savu atbalstu "Movembrim" pauda, izrādot savas blondās ūsas AbūDabī Grand Prix laikā, bet 2011. gada "Movembra" vēstnieki bija slavenā grupa "Foster thePeople", amerikāņu kino režisors Morgans Spurloks (MorgnaSpurlock), reperis Snūpdogs (SnoopDogg) un citas zvaigznes. "Movembri" atbalsta arī video spēļu ražotāji, tā piemēram video spēlē "FootballManager 2015" novembrī visi spēlētāji audzē ūsas, bet spēlē "FIFA 14 UltimateTeam" notiek īpaša "Movembra kausa" izcīņa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)