Banner 980x90

Latvijas Zemnieku savienība aicina rīkot iedzīvotāju aptaujas par Latvijas novadu administratīvo teritoriju maiņu

Rīga, 30.apr., LETA. Latvijas Zemnieku savienība (LZS) aicina nevalstiskās organizācijas un pašvaldības visā Latvijā savos novados organizēt iedzīvotāju aptaujas par līdzšinējo administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu, aģentūru LETA informēja LZS.

Tādējādi saskaņā ar LZS pausto tiks ievērotas likumā par pašvaldībām dotās tiesības, tādējādi apspriešanā iesaistot visu sabiedrību.

"Administratīvi teritoriālās reformas vai, precīzāk - "novadu robežu maiņas" apspriešanā ir jāiesaista visa sabiedrība un jāļauj iedzīvotājiem brīvi paust par to savus uzskatus. Robežu maiņa ietekmēs lielākās daļas Latvijas iedzīvotāju dzīves, tāpēc ir nepieņemami, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce šādu nepārdomātu reformu grasās realizēt vienpersoniski, nerēķinoties ar sabiedrības viedokli," uzsvēra LZS priekšsēdētājs Armands Krauze.

Pēc Krauzes domām, administratīvi teritoriālā reforma ir lemta neveiksmei, neuzklausot un neiesaistot iedzīvotājus. Reforma ir jānotiek atbilstoši Latvijas Satversmei un Eiropas pašvaldību hartai. Tikmēr iedzīvotāju aptauja ir demokrātisks ceļš, kā noskaidrot katra novada iedzīvotāju attieksmi un viedokli par reformas piedāvājumu.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir apturējusi Ikšķiles novada pašvaldības lēmumu, kas paredz rīkot iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai.

Pēc VARAM paustā, Ikšķiles domes lēmums par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", vietvara var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem.

Tāpat vēstīts, ka 15.aprīlī Ikšķiles novada domes ārkārtas sēdē tika apstiprināts iedzīvotāju aptaujas nolikums, kurā noteikta kārtība, kā Ikšķiles iedzīvotājus aptaujās par pievienošanu citam novadam. Aptaujas mērķis ir noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām.

Arī citi novadi apsver iespēju rīkot aptaujas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)