Banner 980x90

Lembergs: Ar VNT panākta vienošanās par ikgadējo maksājumu atsākšanu pilsētas budžetā

Ventspils, 23.maijs, LETA. Ventspils pilsētas dome pēc gadu ilgušām sarunām panākusi vienošanos ar "Ventspils naftas" (VN) grupas uzņēmumu "Ventspils nafta" termināls" (VNT) par to, ka VNT atsāks veikt ikgadējos maksājumus Ventspils pašvaldības budžetā dažādu pilsētas vajadzību finansēšanai, - par to šodien preses konferencē informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Pašvaldība bija noslēgusi vienošanos ar VNT, paredzot, ka uzņēmums, kas Ventspilī nodarbojas ar bīstamu vielu pārkraušanu, ik gadu pilsētas budžetā iemaksā aptuveni vienu miljonu eiro sociālās infrastruktūras vajadzībām. 2015.gadā VNT vienpusēji nolēma pārtraukt ar Ventspils domi noslēgto līgumu, paziņojot, ka šos maksājumus uzskata par ziedojumiem, ko vairs nevarot atļauties, jo sastopas ar dažādiem šķēršļiem.

"Gadu notika sarunas, un mēs esam vienojušies, ka sadarbība tiek atjaunota. VNT ir piekritis samaksāt visu naudu, kas mums pienākas līdz šim brīdim pēc vecā līguma, un tad tas vecais līgums tiek pārtraukts un tiek noslēgts jauns līgums," informēja Lembergs.

Naudas summa, ko pašvaldība saņems no VNT kā nesamaksāto daļu vēl pēc vecā līguma, ir trīs miljoni eiro. "Pēc tam katru gadu atkarībā no VNT darbības rezultātiem mēs ceram, ka varētu saņemt arī ap miljonu eiro, bet šobrīd ir izmainīts nekustamā īpašuma nodoklis - viņiem ir lielāks nodoklis jāmaksā, līdz ar to tā summa, ko viņi maksā mums, būs mazāka uz nodokļa pieauguma rēķina, lai kopējais maksājums viņiem nemainās," skaidroja Lembergs.

Dome ar VNT ir saskaņojusi jomas, kurām piešķirtais finansējums tiks izlietots. "Tur ir plašs loks - kultūra, sports, labiekārtošana, veselība, komunālā saimniecība. Visam, ko mēs ierakstījām, viņi piekrita," turpināja Lembergs. Pašvaldība par naudas izlietojumu katru gadu plāno sagatavot atskaites. Iespējams, ka viens no no pirmajiem projektiem, kur varētu ieguldīt VNT piešķirto finansējumu, varētu būt Ventspils 1.pamatskolas iekšpagalma labiekārtošana, kam nepieciešami aptuveni 400 000 eiro. Pagaidām gan vēl lēmums par finansējuma novirzīšanu šim mērķim nav pieņemts, piebilda Lembergs.

Jau ziņots, ka "Ventspils naftas" grupas uzņēmums VNT 2015.gadā nolēmis vienpusēji lauzt līgumu, saskaņā ar kuru tas Ventspils pašvaldībai ik gadu piešķīra vismaz vienu miljonu eiro pilsētas sociālās infrastruktūras vajadzībām. 2003.gada rudenī noslēgtais, bet pēc trim gadiem vēl uz 25 gadiem pagarinātais līgums "Par naftas un naftas produktu transportēšanu caur Ventspils pilsētas teritoriju" paredzēja, ka Ventspils dome piekrīt, ka VNT pilsētā pārkrauj bīstamas vielas, bet uzņēmums par to domei sociālās infrastruktūras vajadzībām pārskaita vienu miljonu eiro gadā plus procentu no prognozētajiem ieņēmumiem. Kopš līguma noslēgšanas VNT domei bija pārskaitījusi kopumā vairāk nekā 13,7 miljonus eiro.

2015.gada vidū uzņēmums domei paziņojis, ka iepriekšējos maksājumus uzskata par ziedojumiem, kurus vairs nevarot atļauties, jo sastopas ar dažādiem šķēršļiem. Uzņēmums toreiz skaidroja, ka tas joprojām ir gatavs ziedot naudu dažādiem labdarības projektiem, tomēr no sadarbības ar domi nekādu ieguvumu terminālim vairs neesot.

VNT ir "Ventspils naftas" koncerna sabiedrība, kas nodrošina tranzīta pakalpojumus - naftas un dīzeļdegvielas pieņemšanu no cauruļvadiem, naftas, dīzeļdegvielas, autobenzīna un citu naftas produktu kravu pieņemšanu no dzelzceļa un jūras, to uzglabāšanu un pārkraušanu. Kompānijas kapitālā 51% pieder "Ventspils naftai", bet 49% - "Eurotank Holding Sarl", kas ietilpst starptautiskajā termināļu uzņēmumā VTTI, kurš savukārt daļēji pieder "Vitol".

2016.gadā VNT strādāja ar 62,86 miljonu eiro apgrozījumu un guva 13,19 miljonu eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)