Banner 980x90

Lembergs: Ierosinājums pāriet uz mācībām tikai latviešu valodā ir provokācija

Ventspils, 12.okt., LETA. Ierosinājums pāriet uz mācībām skolā tikai latviešu valodā uzskatāms par provokāciju, jo nav veikta nekāda analīze par mazākumtautību skolām un skolēnu un pedagogu gatavību šādai izglītības reformai, šodien preses konferencē teica Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Nacionāli radikālā spārna pārstāvji jau sen aicina un cenšas izdarīt visu, lai, runājot skaidru valodu, slēgtu krievu skolas," sacīja Lembergs.

"Tas ir populisms un politikānisms, jo nav nekādas analīzes par šo skolu darbību un izglītības kvalitāti, sākot ar informātiku un beidzot ar latviešu valodu. Nav nekādas analīzes, ko prot pirmklasnieki un devītklasnieki, kāda ir viņu gatavība tam, ka tās būs latviešu skolas," sacīja Lembergs, piebilstot, ka nav pētīta arī mazākumtautību skolu pedagogu gatavība šādai reformai.

"Nekādas analīzes nav. Ir politiski revolucionārā pārliecība - lūk, mēs parādīsim, ka esam vairākums un tādu lēmumu juridiski varam pieņemt un pieņemsim!" turpināja Ventspils mērs.

"Ir Jānovērtē esošā situācija un tad jāskatās, kā var virzīties uz priekšu, lai vairāk pielietotu latviešu valodu, bet tā vienkārši, ar administratīvo lēmumu - tā, pēc manām domām, ir provokācija," turpināja Lembergs.

"Es redzu vienu mērķi - tas ir mērķtiecīgs darbs, lai pēc iespējas dziļāk un vairāk sašķeltu Latvijas sabiedrību un provocētu iekšējo nacionālo konfliktu. Ja tas izdosies, tādos apstākļos ir ļoti viegli manipulēt ar valsti, un tad apdraudējums pastāvēšanai ir būtiski lielāks nekā pie manevriem "Zapad 2017"," salīdzināja Lembergs.

Ventspils mērs aicināja reformas iniciatorus pavērot, kas notiek skolās Zinību dienas svinīgajos pasākumos brīdī, kad atskaņo Latvijas himnu. "Tas, ko jūs tur redzēsiet, ir šīs politikas auglis - ļoti uzskatāms un saprotams, un šāda veida aktivitātes - krievu skolu slēgšana - tikai veicinās dziļu klusēšanu, starp citu, ne tikai mazākumtautību skolās," savu viedokli pauda Lembergs.

Kā ziņots, valdošā koalīcija sagaida pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā, pēc valdošo politisko spēku sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Tāpat tika izskatīts nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikums grozījumiem Izglītības likumā. VL-TB/LNNK šajā likumā rosina ierakstīt mērķi - mācības valsts un pašvaldību skolās notiek latviski, savukārt noteikt kārtību, kad un kā šis mērķis tiek īstenots, likums uzdotu Ministru kabinetam. Pēc VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara teiktā, izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) koalīcijas sanāksmē apliecinājis, ka nepieciešama "pilna pāreja" uz mācībām valsts valodā. "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens norādīja, ka politiskā spēka piedāvājums paredz plašāku integrācijas programmu, kur ir jautājums par izglītību, mediju saturu un citiem jautājumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)